Jonavietės ašaros: poliklinikoje su manimi elgėsi kaip su šunimi

Jonavietė Lina Velykė savo istoriją pasakojo drebančiu, verksmingu balsu. Gydytojų konsultacinės komisijos narė (toliau – GKK), pasak moters, su ja elgėsi kaip su šunimi.

 lrytas.lt montažas
 lrytas.lt montažas
Jonavoje gyvenanti Lina teigė gydytojų konsultacinėje komisijoje patyrusi pažeminimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavoje gyvenanti Lina teigė gydytojų konsultacinėje komisijoje patyrusi pažeminimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
 „Varyk į darbą!“, „Ką? Keturi mėnesiai?“, „Su tokiom operacijom į darbą mes išvarom po mėnesio!“, „Keisk darbą!“, „Užsidėk įtvarą ir eik į darbą!“, – tokiomis frazėmis svaidėsi R.Ambrazienė susitikimo metu, pasak L.Velykės.<br> 123rf nuotr.
 „Varyk į darbą!“, „Ką? Keturi mėnesiai?“, „Su tokiom operacijom į darbą mes išvarom po mėnesio!“, „Keisk darbą!“, „Užsidėk įtvarą ir eik į darbą!“, – tokiomis frazėmis svaidėsi R.Ambrazienė susitikimo metu, pasak L.Velykės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 6:58 PM, atnaujinta Jul 4, 2019, 11:50 AM

Balandžio 29 dieną L.Velykė, dirbanti Kauno miesto socialinių paslaugų skyriuje socialinės darbuotojos padėjėja, lankėsi Jonavos pirminiame sveikatos priežiūros centre (PSPC) Gydytojų konsultacinės komisijos posėdyje dėl laikino nedarbingumo pratęsimo.

„Labai bijojau susitikimo su šia komisija, nes teko lankytis ten pat dėl kojų traumos prieš 7 metus. Namuose visiems sakiau: „Aš labai bijau ten eiti – komisijos narė rėkia, žemina, kalba pakeltu tonu, duoda neadekvačius pasiūlymus, o juk aš neateinu prašyti patarimo, kaip man toliau gyventi“.

Norėjo pasveikti 

L.Velykei buvo operuoti abiejų rankų riešai. Nustatytas tunelinis riešo sindromas. Dešinioji ranka buvo operuota sausio 2 d., o kairioji – vasario 26 d. 

Abiejų rankų iš karto negalėjo operuoti, idant būtų galima normaliai gyventi be kitų pagalbos. Jonavietę operavo neurochirurgas Andrius Radžiūnas, kuris davė instrukciją, kaip elgtis po operacijos; joje parašyta, kad praėjus dviems mėnesiams po chirurginio gydymo ranka galima kelti vos 2 kilogramus. 

„Aišku, dešinė ranka jau atsistačiusi, ji ir gijo daug geriau, kadangi vaikščiojau į reabilitacijas, o kairė – silpna dar, jai buvo nykščio raumenų atrofija. Nuo kairiosios rankos operacijos praėjo du mėnesiai. Nedarbingumo nenorėjau, juk man tai naudos neduoda – mažai pinigų, dirbt geriau nei būt namie“, – neslėpė Lina.

L.Velykė teigia, kad net du kartus būdama biuletenyje važiavo pas savo darbo vadovę ir prašė bent lengvesnio darbo. 

„Vadovė pasakė, kad man dar reikia sveikti, kadangi aš dirbu su sunkią negalią turinčiais, senyvo amžiaus žmonėmis. Esu jiems viskas: rankos, kojos, nešikė, plovikė. Man reikia, kad puikiai sugytų rankos“, – paaiškino Lina.

L.Velykė bijo blogiausio, kad pažeidusi rankas taptų nedarbinga. 

„Ir tada pas mane turės ateiti tokia pati, kaip aš, maitinti? Kai nuvažiavau į darbą ir pasakiau, kad man baigėsi tos nelemtos 118 dienų (nedarbingumo, – aut. past.), vadovė sakė kreiptis į GKK, prašyti, kad duotų dar bent mėnesį. Vadovė sakė: „Tu mums reikalinga, mes tavęs laukiame, bet su sveikomis rankomis“, – sakė moteris.

Ne pirmas toks atvejis

L.Velykė tvirtina su GKK susidūrusi prieš septynerius metus, kai patyrė kojų traumą.

„Dirbau parduotuvėje, labai sunkiai kilnojau, tuo metu buvo 13 laipsnių šalčio, ir aš stipriai peršalau. Tada mane ta pati komisija išvijo į darbą, užuot paskatinusi išsigydyti. 

Pradėjus dirbti kilo komplikacija, pasibaigusi dar viena operacija. Gydytojas pasakė, kad prarasiu koją – vyksta sąnario degeneracija, jei situacija negerės, perspektyva – tik implantas“, – dėstė moteris .

GGK kabinete

Pasibaigus 118 nedarbingumo dienų L.Velykė nuėjo pasitarti su GKK. 

„Norėjau ne invalidumo, o kad dar bent mėnesiui pratęstų nedarbingumą, kad atsistatytų ranka, nes aš jau su kojom turėjau panašių problemų ir žinau, ką reiškia dirbti su nesugijusiomis kojomis. Jau buvo panaši patirtis su šia komisija“, – aiškino pašnekovė.

Užėjus į GGK kabinetą, anot jonavietės, ten buvo keturios moterys, tarp jų – komisijos pirminkė R.Ambrazienė.  

„Varyk į darbą!“, „Ką? Keturi mėnesiai?“, „Su tokiom operacijom į darbą mes išvarom po mėnesio!“, „Keisk darbą!“, „Užsidėk įtvarą ir eik į darbą!“ – tokiomis frazėmis svaidėsi R.Ambrazienė susitikimo metu, pasak L.Velykės.

Komisijos narei Lina paaiškino, kad jai galima kelti tik 2 kg ir klausė R.Ambrazienės, kaip pakelti moterį, sveriančią 130 kg? 

R.Ambrazienė atsakė: „Jūsų močiutės niekada nepalengvės, jos ir bus tokio svorio. O tu keisk darbą.“ 

„Man tada spaudimas pakilo, pasidarė negera, pasisukau į dešinę, o ten sėdėjo kita komisijos narė, ji man sakė, kad nusiraminčiau – buvau pasidariusi visa raudona, net žodžio negalėjau ištarti, pasijaučiau kaip šiukšlė“, – virpančiu balsu pasakojo L.Velykė.

Komisijos narė, sėdėjusi dešinėje paklausė: „Tai gal turite atostogų užsidirbusi?“ 

„Palaukit, kodėl joms rūpi mano atostogos, o ne mano rankų būklė? Atėjau paprašyti dar mėnesio, kad galėčiau pasveikti ir eiti į darbą. Sutrikusi išėjau, o kai grįžau namo, nei valgiau, nei gėriau – negalėjau atsigauti“, – liejo apmaudą L.Velykė.

Moteris papasakojo apie šią situaciją darbovietėje. Buhalterė užsiėmė už galvos ir pasakė: „Tu turi šitą dalyką viešinti. Taip su tavimi negalėjo elgtis, juk tavo pareigos tokios, kad iš esmės reikia dirbti rankomis, o dabar jos dar nesugijusios. Ką tu be rankų gali padaryti?“

„Ačiū Dievui, turiu gerą darbą, malonias bendradarbes, kurios mane supranta. Gavau savo uždirbtas mėnesio atostogas ir turiu laiko tam, kad sugytų ranka“, – džiaugėsi pašnekovė.

GKK atsakymas

Loreta Lileikienė, šeimos gydytojų skyriaus vedėja, GKK komisijos narė, paprašyta pakomentuoti situaciją, sakė, kad L.Velykės darbingumas buvo svarstytas Gydytojų konsultacinės komisijos posėdyje, po kurio padaryta išvada – pacientė darbinga, tolimesnis gydymas neindikuotinas.

Pasak moters, L.Velykė buvo operuota dėl dešinės rankos riešo bei kairės rankos tunelinio sindromo. Jai buvo taikytas medikamentinis ir reabilitacinis gydymas. GKK atsižvelgė į neurochirurgo rekomendacijas riboti fizinį krūvį iki dviejų mėnesių, nors pagal medicininę literatūrą ir praktiką rankų funkcija atsistato po mėnesio. L.Velykė klaidingai nurodė, kad po dviejų mėnesių leista kelti 2 kg.

GKK bendraudama su paciente nesiekė jos įžeisti ar pažeminti. Tačiau GKK išvada neatitiko pacientės lūkesčių. Į tai ji reagavo labai emocingai ir komisijos bendravimą vertina subjektyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.