Į ligonines plūsta karščio nukamuoti žmonės: jau kenčia ir patys medikai

Per pastarąsias karštas dienas – net penktadaliu daugiau sunkių ligonių gydymo įstaigose. Medikams nebeliko netgi laisvesnio rytmečio, nes po tvankios nakties pacientai ima plūsti vos prašvitus.

Poilsiautojus greitosios pagalbos medikai atveža tiesiai iš paplūdimio.<br>V.Ščiavinsko ir G.Bitvinsko nuotr.
Poilsiautojus greitosios pagalbos medikai atveža tiesiai iš paplūdimio.<br>V.Ščiavinsko ir G.Bitvinsko nuotr.
 Dėl karščio medikams padaugėjo darbo.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Dėl karščio medikams padaugėjo darbo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 11:49 AM, atnaujinta Jun 14, 2019, 12:07 PM

Vilniaus universiteto Santaros klinikų Skubios pagalbos centro vadovas Andrius Klimašauskas priminė, kad karštis yra apgaulingas. Ypač dėl jo kenčia širdies ir kraujagyslių, plaučių ligomis sergantys vyresnio amžiaus žmonės.

Jei žmogus smarkiai prakaituoja, praranda daug skysčių ir mikroelementų, gali ištikti infarktas ar insultas.

„Pastarąją savaitę neturime jokios pauzės, nes pacientai nuolat atgabenami greitosios pagalbos automobiliais“, – kalbėjo A.Klimašauskas.

Vyresnio amžiaus žmonės ypač turėtų saugotis saulės spindulių, nebūti lauke, nelaistyti šiltnamio ar daržų, negelbėti augalų, o susimąstyti apie savo sveikatą.

Per parą reikėtų išgerti apie du litrus skysčių ir vengti troškulio.

Kaitra pavojinga ir kūdikiams, ir mažamečiams, kurių termoreguliacija dar nesusiformavusi. Gydytojas priminė jauniems tėvams, kad negalima palikti vienų vaikų automobilyje, o patiems eiti apsipirkti į parduotuvę.

 

Alinančio karščio žmonės bando išvengti kaip kas išmano.

„Apsidžiaugiau, kai pamačiau, kaip šeima savo kūdikį migdo daugiabučio koridoriuje, o ne bute, balkone, terasoje.

Joks balkonas negali apsaugoti nuo karščio, jei nepasiekia vėjas“, – sakė A.Klimašauskas.

Saulė kankina ne tik ūkininkus, dirbančius laukuose, bet ir poilsiautojus – juos greitosios pagalbos medikai atveža tiesiai iš paplūdimio.

Antai praėjusią savaitę Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dėl perkaitimo buvo gydoma 15 žmonių, trys iš jų buvo ilgiau stebimi.

 

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas profesorius Vinsas Janušonis pripažino, kad nuo karščių kenčia ir medikai: „Kai kurios mūsų ligoninės patalpos yra vėdinamos, nes jose įrengti kondicionieriai.

Tačiau visuotinės vėdinimo sistemos, kokios įdiegiamos užsienio klinikose, iki šiol neturi nė viena Lietuvos ligoninė. Jei palatose pernelyg karšta, lieka atidaryti duris.“

 

Perkaitimo požymių – ne vienas

Svaigulys, silpnumas, padidėjusi kūno temperatūra, blyški oda, prakaitavimas, dažnas pulsas, sumažėjęs kraujospūdis, pykinimas, vėmimas, mėšlungis – tai negalavimai, susiję su perkaitimu.

Kad taip neatsitiktų, reikia vengti saulėkaitos (ypač nuo 11 iki 15 val.), būti pavėsyje, neužmiršti galvos apdangalo ar skarelės, gerti daug skysčių, tepti odą apsauginiu kremu, nešioti saulės akinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.