Paaiškėjo daugiau detalių apie iš šešto aukšto iškritusio vaiko būklę ir jo šeimą

Prieš kelias dienas Vilniaus Justiniškių gatvėje atsitiko nelaimė – iš daugiabučio namo 6 aukšto iškrito ketverių metų berniukas.

Iškritusio iš daugiabučio namo 6 aukšto vaiko būklė yra stabili.<br>v.Balkūno ir 123rf nuotr.
Iškritusio iš daugiabučio namo 6 aukšto vaiko būklė yra stabili.<br>v.Balkūno ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 8:24 PM, atnaujinta Jun 19, 2019, 9:07 PM

Vilniaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas skelbia, kad apie pro langą iškritusį 2015 m. gimusį vaiką pranešimas gautas šeštadienį, apie 12 valandą.

Dėl įvairių kūno sužalojimų vaikas buvo paguldytas į Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninę.

Būklė stabili

VUL Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomenė Jolanta Normantienė portalui lrytas.lt sakė, kad berniuko būklė šiuo metu yra stabili, bet jis vis dar gydomas Vaikų intensyvios terapijos skyriuje. Daugiau informacijos apie berniuką J.Normantienė pateikti negalėjo.

Pasak pašnekovės, pas gydytojus neretai patenka iš aukštai iškritę vaikai. Kritimų ypač padaugėja vasarą, kai žmonės laiko atidarytus langus, nors būna ir kitais metų laikais. Kūdikiai kartais patenka į ligoninę ir todėl, kad nukrenta nuo vystymo stalų. Tai irgi traktuojama, kaip kritimas iš aukščio.

Šeima vaiko teisų specialistams žinoma

Apie kiekvieną iš aukštai nukritusį vaiką ligoninė visada praneša Vaiko teisių apsaugos tarnybai. Šis atvejis nebuvo išimtis.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis portalui lrytas.lt sakė, kad iš 6 aukšto iškritusio vaiko šeima tarnybos specialistams buvo žinoma. Jai taikyta atvejo vadyba, tai yra, šeima gaudavo vaiko teisių specialisto pagalbą.

Gelbsti baimės jausmo neturėjimas

VUL Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės Vaikų intensyvios terapijos skyriaus vedėja Vilmanta Burokienė pasakojo, kad dažnai vaikų kritimai baigiasi sėkmingiau, nei suaugusiųjų.

„Vaikas neturi baimės jausmo. Kadangi neišsigąsta krisdamas, neįtempia raumenų ir sužalojimai dažnai būna švelnesni, negu suaugusiųjų.

Sužalojimai būna patys įvairiausi: ir galvos smegenų traumos, ir stuburo, galūnių, dubens kaulų lūžimai, ir vidaus organų plyšimai su dideliu vidiniu kraujavimu. Bet kuris kritimas iš aukščio yra labai didelės jėgos trauma su labai didele atatranka ir sužalojimai visada būna pakankamai sunkūs“, – kalbėjo gydytoja V.Burokienė.

Gydytoja pridūrė, kad sužalojimai paprastai priklauso nuo to, iš kurio aukščio vaikas krinta ir ant kokio pagrindo pataiko – ar nukrenta į minkštą žemą, ar ant kieto paviršiaus.

Negalia gali būti labai didelė

Ar iškritęs vaikas liks neįgalus, anot medikės, sunku prognozuoti. Daug priklauso nuo diagnostikos, bet dėl šoko būsenos ją ne visada pavyksta pačią pirmą parą atlikti – kai kurie sužalojimai pasimato ir vėliau.

„Ar bus negalia, priklauso nuo to, kas buvo pažeista. Jeigu labai stipriai sužalotos galvos smegenys, negalia iš tikrųjų gali būti labai didelė. Bet ir galūnių lūžimai, ir vidaus organų plyšimai su vidiniu kraujavimu, lydimi šoko, visada turi savo pasekmes.

Jeigu yra daugybiniai kaulų ir galūnių kaulų lūžimai, prireikia ne vienos, ne dviejų, o kartais penkių ir daugiau operacijų, kad viską palaipsniui būtų galima sugydyti“, – paaiškino V.Burokienė.

Pro langą ėjo ieškoti mamos

Kritimų baigtys būna įvairūs: kai kurie atvejai baigiasi mirtimi, bet būna ir tokių iškritusiųjų, kurie atsiperka lengvais sužalojimais.

Gydytoja V.Burokienė prisiminė, kaip prieš mėnesį ar pusantro pas juos pateko penkerių metų berniukas, kuris per trečio aukšto langą, kaip pats aiškino, ėjo ieškoti mamos.

Nors šis vaikas nukrito ant automobilio stogo, jo sužalojimai buvo labai nestiprūs.

„Vaikas spėjo įsitempti, aptakiai nusirideno nuo automobilio ir, be galvos smegenų sutrenkimo, kitų sužalojimų nebuvo konstatuota“, – pasakojo gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį