Būtina žinoti: tai gali išgelbėti jūsų artimųjų gyvybę

Ketvirtadalis Lietuvos gyventojų bent kartą gyvenime susidūrė su atveju, kai reikėjo teikti greitąją pagalbą, atskleidžia apklausa. 

Jei žmogus nekvėpuoja ir aplinkoje esama daugiau žmonių – reikia rodyti pirštu į vieną iš jų ir sakyti jam, kad kviestų 112. <br> 123rf nuotr. 
Jei žmogus nekvėpuoja ir aplinkoje esama daugiau žmonių – reikia rodyti pirštu į vieną iš jų ir sakyti jam, kad kviestų 112. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2019, 10:16 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:52 AM

Dėl nelaimingų atsitikimų 2018 metais Lietuvoje mirė 1538 žmonės, o kasmet daugiau nei 100 žmonių miršta dėl užspringimo. 

Šeštadalis lietuvių niekada nesimokė, kaip skubiai suteikti pagalbą, beveik pusė – mokėsi prieš penkerius metus. Tik pusė lietuvių mano, kad galėtų atlikti širdies masažą, pusė – gebėtų atlikti dirbtinį kvėpavimą. Vos 37 proc. sako, jog sutvarstytų kraujuojančią žaizdą. 

„Kai mokėmės su kolege Irma, sužinojome, kad būdai, kaip padėti, keičiasi, o jei mokytasi seniai – informacija pasimiršta. Rekomenduojama kas mėnesį atnaujinti žinias. Lietuvos gyventojų nuomonė apie savo gebėjimus neramina, todėl antrus metus iš eilės mes rengiame keturių valandų kursus. 

Šios akcijos tikslas – kuo daugiau žmonių nemokamai išmokyti suteikti pirmąją pagalbą ir padėti ištikus nelaimei, kai svarbi kiekviena minutė. Labai palaikau šią iniciatyvą – esu viena šių mokymų fanių“, – sakė Aurelija Kazlauskienė, „Lieuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė.

Valandos trukmės mokymuose pirmosios pagalbos instruktorė Irma Bukotienė paaiškino ir parodė, kaip elgtis atsitikus nelaimei. 

Kaip atgaivinti nekvėpuojantį žmogų

„Kai žmogus nereaguoja, pirmiausia reikia patikrinti kvėpavimą ausimi, stengiantis pajusti oro srovę iš kvėpavimo takų, ir rega – pažiūrėti, ar kvėpavimo takai atviri, patikrinti burną, ar nėra svetimkūnių, stebėti krūtinės ląstos judesius'', – paaiškino I.Bukotienė.

Jei žmogus nekvėpuoja ir aplinkoje esama daugiau žmonių – reikia rodyti pirštu į vieną iš jų ir sakyti, kad kviestų medikus. 

Gaivinimas pradedamas nurengiant žmogų – svarbu, kad krūtinės ląsta būtų nuoga. Susirasti vidurio tašką tarp spenelių – krūtinkaulį – ir sudėjus ranką ant rankos daryti 30 papaudimų, po jų – du oro pūtimus į burną, užspaudus nosies landas. Pučiant orą į burną – atlenkti galvą, taip atveriant kvėpavimo takus.

Galima padaryti 120 paspaudimų per minutę – tai reiškia, kad paspaudimai daromi intensyviai. Spausti reikia maždaug 50 kg svoriu. Geriau skaičiuoti 3 kartus po 10, o ne iškart nuo 1 iki 30. Šią procedūrą atlikti tol, kol atvyks medikai bei kol yra jėgų.

Vienas žmogus gali padaryti visą ciklą – paspaudimus ir oro įpūtimus, o pavargus leisti kitam žmogui tai atlikti. Kai asmuo atsigauna, jis apverčiamas ant šono.

Kūdikiams iki vienerių metų ir vaikams gaivinimą reikėtų pradėti nuo 5 oro įpūtimų, atvėrus kvėpavimo takus. Po to daryti paspaudimus, tačiau mažiau nei suaugusiems – 15.

Pagalba skendusiajam

Ištrauktą iš vandens žmogų reikia paguldyti ant tvirto pagrindo, atverti kvėpavimo takus, patikrinti, ar gerklėje nėra svetimkūnių. 

Iš karto padaryti penkis oro įpūtimus, kad kuo greičiau išeitų vanduo. Įpūtimai papildo organizmą deguonimi – smegenys atsigauna greičiau. Jei situacija gerėja – versti ant šono. Po penkių įpūtimų negerėja – iškart daryti paspaudimus.

Žmogaus, kurį ištiko saulės smūgis, negalima gaivinti įnešant į vandens telkinį – reikia duoti skysčių, nunešti į pavėsį, dėti šaltus kompresus.

Užspringus

Žmogui kosint – palenkti jį į priekį – jokiu būdu netrenkti per nugarą – tai gali dar labiau pakenkti. Kosulys – pats geriausias, natūralus organizmo svetimkūnio pašalinimo būdas.

Užspringus šalia esančiam reikia atlikti Hemliko manevrą: atsistoti už jo nugaros, apkabinti rankomis liemenį, vienos rankos kumštį nykščiu įremti per vidurį tarp krūtinkaulio apačios ir bambos, antrąja ranka paimti kitą ranką ir 5 kartus paspausti link savęs ir į viršų. Veiksmą kartoti tol, kol užspringusysis pradės kvėpuoti. Jei jis susmunka – reikia daryti dirbtinį kvėpavimą.

Jei esate vienas ir užspringote – į pilvo apačią įremkite kumščius ir smarkiai spauskite 5 kartus. 

Defibriliatorius

Defibriliatorius – prietaisas, skirtas naudoti, kol laukiama greitosios pagalbos. Jei žmogus nekvėpuoja, reikia išsiųsti šalia esantį žmogų atnešti defibriliatorių, pasilikusiajam nedelsti – tuo metu daryti dirbtinį kvėpavimą. 

Defibriliatorių turi didieji prekybos centrai, bankai, oro uostas, traukinių stotis.

Įjungus defibriliatorių, atidarius dangtelį, jį reikia dėti prie galvos. Tuomet defibriliatoriuje įmontuota balso funkcija paaiškina, ką daryti.

Reikia išimti elektrodus ir priklijuoti ant krūtinės – tai parodyta ant pakuotės. Jei krūtinė apžėlusi, prie defibriliatoriaus yra pridėtas skustukas, krūtinę reiktų nuskusti, siekiant kuo geresnio sąlyčio su oda. Krūtinės ląsta turi būti sausa. 

,,Priklijavus ir išgirdus komandą – padarykite 30 paspaudimų – du įpūtimus, o defiriliatoriui paliepus – atsitraukite“, – mokė I.Bukotienė.

Defiriliatorius niekada nepakenks, jeigu jis net ir nereikalingas. Jis gali būti naudojamas bet kokiu atveju, kai žmogus nustoja kvėpuoti. Prietaisas naudojamas tik nuo vienerių metų amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.