SAM vėl siūlo keisti kompensuojamųjų vaistų įsigijimo tvarką

Seime po pateikimo pritarta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui sudaryti galimybes, kad mažas pajamas gaunantys žmonės kompensuojamuosius vaistus bei jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones (MPP) galėtų gauti nemokamai ir už tai nereikėtų primokėti nė cento. Toliau siūlymas bus svarstomas Seimo komitetuose.

Seime po pateikimo pritarta Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui sudaryti galimybes, kad mažas pajamas gaunantys žmonės kompensuojamuosius vaistus bei jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones galėtų gauti nemokamai ir už tai nereikėtų primokėti nė cento.<br>V.Balkūno nuotr.
Seime po pateikimo pritarta Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui sudaryti galimybes, kad mažas pajamas gaunantys žmonės kompensuojamuosius vaistus bei jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones galėtų gauti nemokamai ir už tai nereikėtų primokėti nė cento.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

SAM Spaudos tarnyba

2019-06-25 18:17

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, priėmus siūlomas naujoves būtų žengtas svarbus žingsnis į priekį, siekiant Lietuvos žmonių gerovės ir socialinio teisingumo, mat mažas pajamas gaunantiems žmonėms ženkliai sumažėtų finansinė našta.

„Mums jau pavyko sumažinti gyventojų priemokas už vaistus visiems žmonėms. Tad turime žengti dar vieną žingsnį ir panaikinti priemokas tiems žmonėms, kurių pajamos yra pačios mažiausios. Jei šis siūlymas sulauktų galutinio pritarimo, tai išties būtų didžiulis pokytis, leisiantis žmonėms gyventi geriau ir gauti jiems reikiamus vaistus bei medicinos pagalbos priemones nepatiriant finansinių nuostolių“, – sako ministras A. Veryga.

Be to, tokį modelį, kuris jau taikomas socialinės gerovės valstybėse, Lietuvai pasiūlė Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 165 tūkstančiai mažas pajamas gaunančių žmonių. 2017 m. duomenimis, didžiausias skurdo lygis buvo senjorų bei neįgaliųjų grupėse. O šioms grupėms priklausantiems žmonėms dažniau nei kitiems prireikia medicininės pagalbos. Tad socialiai neteisinga, kad tie žmonės, kuriems pagalbos reikia labiausiai, turi mažesnes galimybes ją gauti.

Jei šiam siūlymui būtų pritarta, nebeliktų paciento priemokų už vaistus ir MPP žmonėms, kurie yra sulaukę pensinio amžiaus arba turi negalią ir jų pajamos yra mažesnės nei 95 proc. minimalių vartojimo poreikių dydžio. Pensijų ir kitų draudžiamųjų pajamų dydį siūloma vertinti pagal praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.