5 ekspertai pasakė, kiek valandų per parą reikia miegoti, ir paaiškino, kodėl

Daugelis iš mūsų stengiasi gyventi pagal taisyklę, kuri sako, kad aštuonias valandas reikia skirti darbui, aštuonias – laisvalaikiui ir dar aštuonias – poilsiui. Liaudies išmintis byloja, kad reikia 8 valandų miego per parą, tačiau kai kurie tvirtina, kad jiems reikia daugiau, o kiti sako, jog jiems užtenka mažiau.

Miegas yra itin svarbi mūsų gyvenimo dalis, o ilgalaikė nemiga žalinga sveikatai ir turi įtakos gyvenimo trukmei. <br> 123rf nuotr.
Miegas yra itin svarbi mūsų gyvenimo dalis, o ilgalaikė nemiga žalinga sveikatai ir turi įtakos gyvenimo trukmei. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-07 18:20, atnaujinta 2019-07-07 20:47

Į klausimą: „Ar žmogaus smegenims reikia aštuonių valandų miego?“ atsakė penki ekspertai

Neurologė Chelsie Rohrscheib:

Miegas yra itin svarbi mūsų gyvenimo dalis, o ilgalaikė nemiga žalinga sveikatai ir turi įtakos gyvenimo trukmei. Taip yra todėl, kad miegant įvyksta daug svarbių smegenų funkcijų, kurių būdravimo metu smegenys negali atlikti.

Nors žmonėms kiekvieną naktį reikia vidutiniškai aštuonių valandų miego, tiksli trukmė labai priklauso nuo žmogaus genų.

Kai kuriems reikia septynių, o kitiems – devynių valandų poilsio. Labai mažai daliai žmonių reikia mažiau nei šešių valandų miego. O tie, kurie teigia, kad jiems užtenka penkių valandų – jiems neretai būna pasireiškęs chroniškas miego trūkumas. Retas atvejis, kad žmogus turėtų geną, dėl kurio asmuo galėtų miegoti penkias valandas.

Miego ekspertė Crystal Grant:

Daugumai suaugusiųjų nuo 18 iki 64 metų reikia nuo septynių iki aštuonių valandų miego.

Vienas iš būdų nusistatyti jums tinkamą miego trukmę – atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės (nuotaika, energijos lygis ir bendra savijauta). Jei dieną jaučiate mieguistumą arba reikia papildomo kavos puodelio, galima manyti, kad jums reikia miegoti ilgiau.

Svarbu, kad miego nenuvertintumėte. Geras, kokybiškas miegas turėtų būti jūsų prioritetu.

Miego ekspertė Gorica Micic:

Klaidingai teigiama, kad visiems reikia 8 valandų miego per dieną. 8 valandos yra 7 ir 9 valandų vidurkis. Taigi, kiekvienam individualiai reikia nuo 7 iki 9 valandų miego.

Norint patikrinti, ar jūs miegate tiek, kiek jums reikia, atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės visos dienos metu. Jei jaučiatės mieguistas – jums reikia daugiau miego. Be to, miego poreikis mažėja su amžiumi.

Psichologas Hailey Meaklim:

Genetika, amžius, sveikatos būklė ir kiti veiksniai lemia, kiek miego jums reikia. Kai kuriems žmonėms reikia daugiau nei aštuonių valandų, o daliai – šiek tiek mažiau.

Kai kurie žmonės jaučiasi puikiai, miegoję mažiau nei 6 valandas ir jie, bandydami miegoti 8 valandas, gali patirti nemigą. Vis dėlto, trumpai miegančių žmonių yra labai nedaug, o suaugusiems žmonėms siūloma miegoti 7 valandas per parą, siekiant išvengti depresijos ir širdies ligų.

Psichologas Stephanie Centofanti:

Visi esame girdėję, kad reikia miegoti aštuonias valandas, tačiau daugeliui suaugusiųjų užtenka septynių, o esama ir tokių, kuriems reikia dešimties.

Įsidėmėtina, kad miego poreikis kinta per visą gyvenimą. Vaikams ir paaugliams miego reikia daugiau nei suaugusiems. Miego trukmė priklauso ir nuo žmogaus miego istorijos (nemiga, ligos, stresas – dėl šių veiksnių vertėtų miegoti truputėlį ilgiau).

Parengta pagal theconversation.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.