Šalies darželių patikra atskleidė karčią tiesą: dalyje jų vaikams būti nesaugu

Beveik ketvirtadalyje ugdymo įstaigų, vykdančių ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programas, bent viena grupė yra perpildyta. Dėl to didėja užkrečiamųjų ligų, traumų tikimybė ir kyla kitos grėsmės sveikatai.

vaikų darželis, "Delfinukas"<br>J.Stacevičiaus nuotr.
vaikų darželis, "Delfinukas"<br>J.Stacevičiaus nuotr.
vaikų darželis, "Delfinukas"<br>J.Stacevičiaus nuotr.
vaikų darželis, "Delfinukas"<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Rolanda Lingienė.<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Rolanda Lingienė.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 24, 2019, 10:29 AM, atnaujinta Jul 24, 2019, 12:45 PM

Tokią realybę atskleidė šiemet Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų atliktas reprezantatyvus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų saugos sveikatai vertinimas.

Keturis mėnesius – nuo vasario 1 iki birželio 1 dienos – trukęs vertinimas atliktas devyniose apskrityse, 52 savivaldybėse. Pernai rudenį buvo atliktas analogiškas Vilniaus miesto darželių vertinimas, kurį paskatino dažni tėvelių nusiskundimai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigomis viešojoje erdvėje ir turimi NVSC duomenys apie darželius. 

Tada nustatyta, kad sostinės darželiuose yra net 65 proc. perpildytų grupių.

Šiemet iš viso buvo patikrintos 484 šalies įstaigos, tai yra, beveik pusė visų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų.

Kaip sakė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, vertinimui pasirinktos tos įstaigos, kurios ir taip turėjo šiemet būti tikrinamos pagal NVSC periodinės kontrolės planą, taip pat darželiai, dėl įvairių priežasčių neturėję leidimų-higienos pasų.

Ir nors šiųmečio vertinimo rezultatai buvo kiek geresni nei pernai, vis dėlto patikrinimas parodė, kad kai kurios skaudžios problemos tebeegzistuoja. Viena didžiausių – perpildytos darželių grupės. NVSC vertinimas parodė, kad net 24,4 proc. ugdymo įstaigų yra grupių, kuriose viršijamas leistinas vaikų skaičius. 

„Didžiausia perpildytų grupių problema yra Kauno (67 proc.) ir Vilniaus (65 proc.) miestų savivaldybėse. Tai reiškia, kad šiose savivaldybėse yra didelis vietų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose poreikis, o į perpildytas grupes patenkantys vaikai iškart patenka į sveikatai nepalankią aplinką“, – pastebėjo R.Lingienė.

Perpildytų grupių pastebėta visų savivaldybių, išskyrus Panevėžio miesto, darželiuose. Dažniausiai perpildytos yra grupės, kurias lanko vaikai nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios. Pagal Lietuvoje galiojančias Higienos normas (HN), tokio amžiaus vaikų grupėse gali būti ugdoma tik iki 20 vaikų.

Beje, R.Lingienė patikslino, kad tokiais atvejais, jeigu grupę lanko vaikas su negalia, jis prilyginamas dviem vaikams, nes tokiam mažyliui reikia daugiau dėmesio, ploto ir baldų.

Kadangi vienas specialiųjų poreikių turintis vaikas prilyginamas dviems, be to, su neįgaliais vaikais sunkiau dirbti, anot specialistės, kartais jų tiesiog nenorima priimti į ugdymo įstaigą.

Tai, kad vaikų darželiuose yra perpildytų grupių, lemia didesnes grėsmes mažylių sveikatai.

„Imuninė sistema daugumai vaikų baigia formuotis būnant ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus, kai vaikui būna 5-7 metai.

Taigi iki šio amžiaus vaikai dažniau linkę sirgti užkrečiamomis ligomis, nes jų imuninė sistema dar nebūna pakankamai susiformavusi. Kai vaikas lavinasi įstaigose, kurios neatitinka higienos normų, jų sergamumas gali būti dar didesnis“, – paaiškino VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninės Pediatrijos centro vadovė profesorė daktarė Odilija Rudzevičienė.

Anot profesorės, tikėtina, kad perpildytose darželio grupėse vaikų, turinčių virusinių kvėpavimo takų ligų ir platinančių virusus, bus daugiau, todėl ir sveikiems jų bendraamžiams kelis kartus iškils galimybė užsikrėsti.

Dr. O.Rudzevičienė atkreipė dėmesį ir į tai, kad perpildytose grupėse yra daugiau triukšmo, kuris išvargina tiek vaikus, tiek auklėtojus. 

„Dėl triukšmo ne tik sumažėja dėmesys, apima nuovargis. Triukšmas taip pat kelia ir stresą. O bet koks stresas sutrikdo imuninės sistemos veiklą, todėl vaikas linkęs dažniau užsikrėsti įvairiomis ligomis ir sirgti“, – sakė profesorė.    

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pastebėjo paradoksą: nors vaikų šalyje mažėja, norinčių lankyti ir lankančių darželius vaikų daugėja. Dėl to persipildo kai kurios grupės.

Anot ministro, kai kurios savivaldybės siūlė spręsti problemą, didinant leistiną vaikų grupėse skaičių, tačiau tai esą net nesvarstytina.

„Vieningai nuspręsta, kad į tokius kompromisus neisime. Juolab, kad daugėja vaikų su specialiaisiais poreikiais, kuriems reikia ypatingos priežiūros. Sutarėme, kad savivaldybės parengs planus, kaip išplėsti vaikų priešmokyklines įstaigas“, – sakė A.Veryga.

Ministro teigimu, svarbu ieškoti išeičių, kaip spręsti šią problemą, visiems sąžiningai laikantis higienos normose nustatytų taisyklių. Juolab, kad vis dažniau pastaruoju metu įspėjama, apie sugrįžtančias seniai pamirštas ligas, tokias kaip skarlatina, tymai. Deja, ne visos jos valdomos skiepais. 

„Jų galima išvengti, laikantis tam tikros tvarkos ir taisyklų. Juk jos nustatytos ne šiaip sau, o tam, kad suvaldytume klastingų ligų plitimą ir atsinaujinimą“, – pastebėjo A.Veryga.

Anot ministro, viena iš išeičių, kaip spręsti perpildytų darželių grupių problemas, būtų kreiptis į verslo asociacijas ir skatinti jas steigti privačius darželius. Taip pat esą tikslinga būtų ieškoti Europos Sąjungos paramos, sprendžiant šią problemą.

Perpildytos grupės buvo ne vienintelė problema, kurią apnuogino šalies darželių patikrinimas. Rasta ir daugiau pažeidimų, pavyzdžiui, fizinės saugos reikalavimų neatitikimų. Net 12,4 proc. darželiuose esančių vaikų žaidimų aikštelių sauga buvo nepatikrinta. Nors žaidimų aikštelės, pasak R.Lingienės, turi būti tikrinamos kasmet, ant įrenginių turi būti užklijuoti apie patikrinimą liudijantys lipdukai.

Ne paslaptis, kad techniškai netvarkingi, nepritaikyti vaikams įrengimai kelia didelę traumų grėsmę. Traumos ir taip yra didelė problema. Pasak profesorės O.Rudzevičienės, tai yra trečia pagal dažnumą priežastis, dėl ko vaikai guldomi į ligonines.

Taip pat 16,7 proc. darželių tvoros buvo žemesnės nei 1,5 m. Dėl to gali vaikai išeiti iš darželio teritorijos, ar į ją patekti pašaliniai asmenys, šunys. 

15,5 proc. darželių neturėjo langų atidarymo apsaugos priemonių, o 13,2 darželių laiptų aptvarai ir turėklai buvo nesaugūs.

11,4 proc. darželių neturėjo leidimų-higienos pasų. Viena priežasčių, kodėl įstaiga neturi leidimo-higienos paso, gali būti ta, kad jos darbuotojų kvalifikacija neatitinka reikalavimų. 

18,8 proc. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų nepakako sanitarinių įrenginių atsižvelgiant į ugdomų vaikų skaičių. Nors higiena, ypač rankų, yra ypač svarbi, norint, kad neplistų užkrečiamosios ligos.

Gydytojos O.Rudzevičienės pastebėjimu, labai svarbu ir tai, kad prižiūrintieji vaikus būtų pasiskiepiję ir laiku atnaujinę skiepus, kad darželiuose būtų sudaryta saugi aplinka. 

Taip pat, profesorės teigimu, svarbu prižiūrėti ir darželių čiužinių būklę, kad jie būtų nuolat valomi ir juose nesiveistų namų dulkių erkės – vienas pagrindinių alergenų. Miegantiems ant tokių čiužinių, kuriose veisiasi namų dulkių erkės, vaikams gali paūmėti alerginės slogos ar bronchinės astmos simptomai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.