Laukiantiems klubo sąnario pakeitimo operacijos – gera žinia iš ligonių kasų

Didėja Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamų endoprotezų pasirinkimas.

Nuo šiol pacientams kompensuojami ne tik cementinio, bet ir mechaninio tvirtinimo klubo sąnario endoprotezai.<br> 123rf nuotr. 
Nuo šiol pacientams kompensuojami ne tik cementinio, bet ir mechaninio tvirtinimo klubo sąnario endoprotezai.<br> 123rf nuotr. 
 VLK infografikas
 VLK infografikas
 VLK infografikas
 VLK infografikas
VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Norkūnaitė.<br> VLK nuotr. 
VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Norkūnaitė.<br> VLK nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Valstybinė ligonių kasa

Jul 25, 2019, 1:38 PM

Nuo šiol pacientams kompensuojami ne tik cementinio, bet ir mechaninio tvirtinimo klubo sąnario endoprotezai. Valstybinės ligonių kasos prie sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistų teigimu, šis sprendimas gerokai palengvins finansinę naštą klubo sąnario skausmus kenčiantiems pacientams.

„Iki šiol ligonių kasos pacientams kompensuodavo tik cementinio tvirtinimo klubo sąnario endoprotezus, tačiau nuo šiol pacientai kartu su medikais galės pasirinkti, kuris yra tinkamesnis konkrečiu ligos atveju.

VLK centralizuotai nupirkti mechaniniai klubo protezai, kaip ir cementiniai, bus pristatomi į gydymo įstaigas, kuriose atliekamos jų implantavimo operacijos, apmokamos PSDF lėšomis. Taigi patiems pacientams nei už operaciją, nei už endoprotezą mokėti nereikės“, – sako VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Norkūnaitė.

Jos teigimu, yra pasirašyta dvejų metų sutartis su mechaninių endoprotezų tiekėju.

Planuojama, kad per metus bus implantuota 750 – 1000 vienetų endoprotezų ir tam prireiks iki milijono eurų PSDF biudžeto lėšų.

„Jaunesnio amžiaus pacientų kaulo būklė yra geresnė, todėl jiems galima implantuoti ir mechaninio tvirtinimo klubo endoprotezus. Pastarieji galės būti kompensuojami tiems pacientams, kurie į endoprotezų skyrimo eilę buvo įtraukti iki jiems sukaks 65 metai“, – pabrėžia VLK direktoriaus pavaduotoja.

Skaičiuojama, kad kiekvienas pacientas, kuriam bus implantuojamas PSDF lėšomis kompensuojamas mechaninio tvirtinimo protezas, sutaupys nuo 2 000 iki 3 000 eurų.

VLK primena, kad pacientai, norintys gauti PSDF lėšomis kompensuojamą endoprotezą, turi kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje gydytojas ortopedas traumatologas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, užpildys ir užregistruos prašymą skirti kompensuojamąjį sąnario endoprotezą VLK informacinėje sistemoje.

Vėliau VLK tinklalapyje žmogus galės pasitikrinti savo vietą sąnarių endoprotezų eilėje. Be to, svarbu žinoti, kad pacientas gali pats pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje jam bus atlikta sąnario keitimo operacija ir paskirtas sąnarys.

Ligonių kasų duomenimis, vien pernai buvo atlikta per 5 000 pirminių klubo sąnario endoprotezavimo operacijų. Tam prireikė 2,5 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.