Sėkmingai atskyrė galvomis ir smegenimis suaugusias Siamo dvynes

Bangladeše gimusios Siamo dvynės, kurios buvo suaugusios galvomis, penktadienį sveiksta po vengrų chirurgų atliktos 30 valandų trukusios kaukolių ir smegenų atskyrimo operacijos.

Galvomis suaugę dvyniai yra ne toks ir dažnas reiškinys.<br>123rf uotr.
Galvomis suaugę dvyniai yra ne toks ir dažnas reiškinys.<br>123rf uotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-02 16:52

Trejų metų dvynės Rabeya ir Rukaya suaugusios galvomis gimė dėl reto embriologinio sutrikimo, paveikiančio maždaug vieną iš 5–6 mln. gimstančių vaikų.

Dvynių būklė „po galutinio atskyrimo stabili“, sakė neurochirurgas Andrasas Csokay iš vengrų medikų fondo ADPF, subūrusio 35 chirurgų komandą.

Po atskyrimo Dakos karinėje ligoninėje A. Csokay komanda pradėjo žaizdų plotus dengti minkštaisiais audiniais, išaugintais per procesą Vengrijoje.

Dvynių tėvas Rafiqulas Islamas po operacijos džiaugėsi ir jautė palengvėjimą.

„Gydytojai atskyrė mano kūdikius. Mačiau jas savo akimis. Dabar joms viskas gerai“, – sakė R. Islamas, mokytojas iš kaimiško Pabnos rajono šalies šiaurės vakaruose.

Jis gyrė gydytojus ir pridūrė: „Tikiuosi, kad mano dukros visiškai pasveiks, augs sveikos ir gyvens normalų gyvenimą.“

Prieš operaciją gydytojai sakė, jog tikimybė mergaitėms išgyventi yra tik 50 procentų.

Pasak ADPF, tik nedidelė dalis galvomis suaugusių Siamo dvynių atskyrimo operacijų būna sėkmingos.

Šį vengrų labdaros fondą, nemokamai atliekantį operacijas neturtingiems žmonėms Vengrijoje ir užsienyje, 2002 metais įkūrė A. Csokay ir plastikos chirurgas Gergely Pataki.

R. Islamas ir jo žmona pagalbos į šį fondą kreipėsi 2017 metais.

Pirmuoju etapu, kuris Bangladeše buvo atliktas pernai, per 14 valandų trukusią operaciją buvo atskirtos bendros dvynių smegenų kraujagyslės.

Per sausio mėnesį prasidėjusią antrąją fazę Rabeya ir Rukaya atkeliavo į Budapeštą, kur gydytojai įterpė implantų sistemą galvos odai ir minkštiesiems audiniams išplėsti.

ADPF neurochirurgai ir plastikos chirurgai, kuriems padėjo anesteziologai, radiologai ir pediatrai, taip pat naudojosi pažangia 3D animacijos programine įranga abiejų mergaičių smegenų vaizdui gauti.

„Tai buvo tarp didžiausių, sunkiausių apsigimimų, kokius esu matęs“, – praėjusį mėnesį naujienų agentūrai AFP sakė G. Pataki.

Liepos pabaigoje, prieš baigiamąją operaciją, dvynės ir vengrų medikai grįžo į Bangladešą.

ADPF Azijoje ir Afrikoje yra atlikęs maždaug 500 rekonstrukcinių operacijų, taip pat ir musulmonų rohinjų pabėgėliams Bangladeše.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.