Atsikračiusio priklausomybės Dimitrijaus gyvenimas neglosto: smogė baisi liga, o vaistų nebeliko

Dimitrijus Kugukas (38 m.) vartojo heroiną aštuonerius metus, tačiau supratęs, kad jis daugiau nieko be narkotikų vartojimo neveikia, nusprendė sustoti. Bandė su priklausomybe kovoti pats, bet nepavyko, todėl kreipėsi į medikus ir dabar jau virš dešimt metų vartoja vaistus. Pradėjęs vartoti medikamentus D.Kugukas heroino daugiau nebevartojo.

Nors deklaruota, kad priklausomybėms gydyti bus mestos visos pajėgos, dabar, nuo opioidų priklausomų žmonių gydymui tiekiamas tik vienas vaistas.<br> 123rf nuotr.
Nors deklaruota, kad priklausomybėms gydyti bus mestos visos pajėgos, dabar, nuo opioidų priklausomų žmonių gydymui tiekiamas tik vienas vaistas.<br> 123rf nuotr.
Nors deklaruota, kad priklausomybėms gydyti bus mestos visos pajėgos, dabar, nuo opioidų priklausomų žmonių gydymui tiekiamas tik vienas vaistas.<br> 123rf nuotr.
Nors deklaruota, kad priklausomybėms gydyti bus mestos visos pajėgos, dabar, nuo opioidų priklausomų žmonių gydymui tiekiamas tik vienas vaistas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2019, 11:29 AM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:19 AM

Neseniai vyrui diagnozavo kepenų vėžį, o vaistai, kuriuos jis vartoja dėl priklausomybės, veikia kaip nuskausminamieji, todėl jie malšina ir onkologinės ligos sukeliamus skausmus. 

„Dėl vaistų jaučiuosi pilnavertis žmogus. Dirbu, ilsiuosi, nejaučiu jokio diskomforto. Šie medikamentai nesukelia malonumo, euforijos, panašios į heroino sukeliamą, jie tik leidžia jaustis gerai“, – tvirtino jis.

Prieš savaitę D.Kugukui ir kitiems priklausomybės ligų gydytojo, psichiatro Dariaus Diržio pacientams, kenčiantiems dėl narkotikų priklausomybės, buvo pasakyta, kad vaistų, kuriuos kai kurie iš jų vartojo daugiau nei dešimtmetį, šiuo metu vaistų didmeninės prekybos įmonė netiekia – reikės palaukti.

Kai D.Kugukas nustojo gerti vaistus, jam sutriko miegas, dingo alkio jausmas, nieko nebesinori veikti, tik gulėti lovoje.

Savo patirtimi pasidalino dar trys vyrai, vartoję heroiną ir pakeitę jį vaistais, dėl kurių vilniečiai pradėjo dirbti, sukūrė šeimas, bet nutrūkus vaistų tiekimui jų gyvenimas išsiderino. Jie savo tikrųjų vardų atskleisti nenorėjo.

Giedrius (55 m.) tvirtino, kad vaistų vartojimo nutraukimas sukėlė didelį diskomfortą, vyras jaučiasi pavargęs, miega prastai, jam atrodo, tarsi jis sirgtų depresija.

„Net neįsivaizduoju, kaip aš vis dar laikausi. Dažniausiai būna taip: jei nevartoji vaistų, pradedi vartoti heroiną. Gydymosi įstaigose siūlo labai panašų preparatą į heroiną, jis itin stiprus ir sukelia panašią priklausomybę kaip opioidai. Aš nežinau, kiek proto reikia turėti, kad narkomanui, besigydančiam nuo heroino, paskirtum beveik tokią pačią medžiagą, tik legalią“, – piktinosi pašnekovas.

Vaistą, kurio tiekimas šiuo metu dėl nežinomų priežasčių sustabdytas, Giedrius apibūdina kaip pačią geriausią priemonę gydymuisi nuo opioidų. 

Andrėjus (37 m.), dirbantis statybose, su pertraukomis heroiną vartojo apie 10 metų, bet nusprendė kovoti su priklausomybe, nes susirado moterį, norėjo sukurti šeimą. 

„Žinau, kad tie, kurie vartoja gydymo įstaigoje siūlomą heroino pakaitalą, nuo jo tampa priklausomi labai greitai bei nevengia kitų narkotinių medžiagų, kurias gauna iš gatvės, o valstybė šiuo metu jokio kito pasirinkimo nesiūlo.

Dabar yra tik vienas vaistas, kurio rinktis nenori nė vienas buvęs narkomanas, besistengiantis išbristi iš narkotikų liūno, tačiau abstinencija tokia sunki, kad kito kelio nėra“, – teigė jis.

Nutrūkus įprastų vaistų tiekimui, vilnietis gatvėje keletą kartų nusipirko heroino pakaitalo, tačiau, bijo prie jo priprasti, nes vėliau gali būti sunku pradėti iš naujo vartoti vaistus.

Andrius (33 m.), dirbantis vairuotoju, pasakojo, kad heroiną su pertraukomis vartojo dešimtmetį, o dabar jau šešerius metus geria vaistus, dėl kurių, anot jo, sukūrė šeimą, susirado gerai apmokamą darbą, susitaupė būsto paskolai.

„Noriu gyventi kaip dabar, nesinori grįžti į tą liūną. Šie vaistai – vienintelė išeitis norint pilnavertiškai gyventi. Dėl heroino pakaitalo, kurį siūlo gydymo įstaigos, žmogus po penkerių metų atrodo kaip lavonas, visas ištinęs“, – sakė vyras.

Vilnietis mano, kad pusė su priklausomybe kovojančių asmenų grįš prie senų įpročių dėl to, kad vaistas, kurį jie vartojo, netiekiamas didmeninės vaistų prekybos įmonių jau kurį laiką.

Nutraukus gydymą vartoja bet ką

„Nors deklaruota, kad priklausomybėms gydyti bus mestos visos pajėgos, dabar, nuo opioidų priklausomų žmonių gydymui tiekiamas tik vienas vaistas.

Kiti vaistai užsakomi, bet netiekiami, sakoma, kad jų nėra, šiuo metu kažkas derinama, tvarkomi dokumentai, bet tai užtruks du mėnesius. Užsakėme vaistus iš Austrijos ir tikimės gauti juos mėnesio bėgyje“, – sakė D.Diržys.

Vaistas, kurį vartojo visi anksčiau paminėti asmenys, yra vienas iš pagrindinių medikamentų, mažinantis potraukį narkotikams, jis, anot D.Diržio, neturi psichotropinėms medžiagoms būdingo neigiamo poveikio. Jis skiriamas ir alkoholizmui gydyti.

„Ėmė vieną dieną ir staiga jų neliko – neaišku kodėl. Jau kokias dvi savaites taip. Vaistai užsakomi iš „Indivior“, britų farmacijos kompanijos. Aš ne farmacininkas ir negaliu tiksliai pasakyti, kodėl jų nepavyksta gauti“, – tvirtino psichiatras.

D.Diržys teigė, kad vaistų tiekimo nutraukimas destabilizuoja žmonių gyvenseną. Tie, kurie negauna medikamentų, pradeda vartoti pakaitalus, juos perka gatvėje, ima girtauti. 

„Prasideda tiesiog chaosinis svaiginimasis. Įsivaizduokit, dviems šimtams penkiasdešimt žmonių staiga nutraukiamas vaistų tiekimas, o jie gyvena normalų, socialiai adaptuotą gyvenimą.

Negerdami vaistų, jie ieško pakaitalų, galų gale pradeda vartoti viską – raminamuosius, alkoholį, heroiną, todėl vargu, ar vėl atsiradus vaistams, visi pacientai sugrįš gydytis“, – sakė D.Diržys.

D.Diržys tvirtino, kad heroino pakaitalas nėra tinkamas preparatas priklausomybių gydymui mažose valstybėse.

,,Suprantama, kai didelės valstybės taiko tokį gydymo būdą, nes joms sunku spręsti šią problemą dėl per didelio kiekio priklausomų asmenų, tačiau Lietuva, Estija, Latvija turėtų orientuotis į individualų gydymą, reikėtų stengtis priklausomą nuo opioidų asmenį grąžinti į visuomenę, suteikti jam galimybę tapti pilnaverčiu visuomenės nariu“, – paaiškino D.Diržys.

Stinga atsakingų asmenų susirūpinimo

„Ši situacija sudėtinga dėl to, nes atsakingi asmenys neskiria šiam klausimui dėmesio. Priklausomiems žmonėms vaistų nutraukimas sunkiai išgyvenamas.

Kai kurie vaistai kitose valstybėse (pvz. skandinavų), taikomi opioidų priklausomybių gydymui, Lietuvoje net nėra užsakomi, nors kartu su psichoterapiniu gydymu jais pasiekiamas labai geras rezulatas“, – teigė Ąžuolyno klinikos vadovas psichiatras psichoterapeutas Raimundas Alekna.

Kai pacientai patiria sunkią abstinencijos būseną, jiems sunku padėti. Gydant nuo heroino priklausomus asmenis, pagrindinis mediko tikslas turėtų būti abstinencijos simptomų šalinimas, kad jie geriau pasijaustų, nenumaldomas potraukis medžiagai sumažėtų, tada galima pradėti psichoterapiją ir grąžinti asmenį į visuomenę.

„Lietuvoje esama labai mažai vaistų, kurie taikomi priklausomybių gydymui, o vaistų tiekimo pertrūkiai rodo problemos nesuvokimo lygį. Dėl vaistų tiekimo pertrūkių pelnosi narkotikų prekeiviai gatvėse ir alkoholio gamintojai.

Suvokiame, kad priklausomybės Lietuvoje – itin aktuali tema: tarp turinčių psichikos sutikimų ir vartojančių narkotikus, savižudybių lygis aukštas. Deklaruojama, kad tai opi problema, bet atitinkamų veiksmų nesiimama, jai neskiriamas dėmesys valstybiniu lygmeniu. Anksčiau į šį klausimą buvo atkreiptas dėmesys, o dabar, atrodo, galvojama, kad problema išspręsta“, – tvirtino R.Alekna.

Anot psichiatro, kai kuriose įstaigose šiuo metu prieinamas tik vienas medikamentas (heroino pakaitalas) nuo opioidų priklausomybės besigydantiems asmenims, o jis nėra tinkamas šiai problemai spęsti.

Švedai šį preparatą taiko tik išskirtiniais atvejais, jie supranta, kad reikalingos pažangesnės gydymo priemonės, jiems svarbiausia kuo daugiau žmonių grąžinti į socialų gyvenimą.

„Geriausias šios problemos sprendimas yra ne pakaitinė terapija, reikia rinktis pažangesnius, naujos kartos vaistus, kokius naudoja skandinavų valstybės, kartu su psichologinių sutrikimų gydymu psihoterapijos pagalba, juk dėl jų atsiranda polinkis narkotikams“, – teigė R.Alekna.

Vaistų tiekimo nutraukimo priežastis nežinoma

Respublikinio priklausomybės ligų centro Ryšių su visuomene specialistė Morgana Danielė sakė, kad liepos pradžioje gavo perspėjimą iš tiekėjo, kad sutriko vaisto opioidų priklausomybei gydyti tiekimas.

Tiekėjas skubiai patiekė RPLC papildomų pakuočių, įveždamas jų iš užsienio šalies, todėl Respublikinio priklausomybės ligų centro pacientams buvo galima užtikrinti gydymo tęstinumą. Tiekimo sutrikimo priežastys RPLC nežinomos.

Tiekimo sutrikimas susijęs su „Brexit“ procesais

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vaistų registracijos skyriaus vedėja Kristina Povilaitienė paaiškino, kad vaisto, dėl kurio tiekimo sutrikimo kenčia minėtieji asmenys, susijęs su „Brexit“ procesais. 

„Susiekus su didmeninio platinimo įmonėmis, gavome patvirtinimą, kad šis vaistinis preparatas iš Prancūzijos bus įvežtas į Lietuvos Respublikos rinką š.m. rugpjūčio viduryje. 

Siekiant pagreitinti vaistinio preparato pristatymą į Lietuvą, didmeninio platinimo įmonė kreipėsi dėl papildomo leidimo įvežti vaistinį preparatą iš Latvijos. Tikimės vaistas pasieks Lietuvos Asmens sveikatos priežiūros įstaigas artimiausiu metu“, – tvirtino K.Povilaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.