Patikrinusi piliules varėniškė pasipiktino: „Štai kokiais vaistais mus gydo farmacininkai!“

Socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienį sparčiai paplito filmuotas vaizdelis, kuriame varėniškė demonstravo, kas yra „Essentiale forte N“ piliulių viduje.

Žmonės kartais suabejoja jiems paskirtų vaistų veiksmingumu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žmonės kartais suabejoja jiems paskirtų vaistų veiksmingumu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žmonės kartais suabejoja jiems paskirtų vaistų veiksmingumu.<br>123rf nuotr.
Žmonės kartais suabejoja jiems paskirtų vaistų veiksmingumu.<br>123rf nuotr.
Varėniškė atidarinėjo vieną piliulę po kitos, demonstruodama, kad iš jų niekas nebyra.<br> Stop kadras
Varėniškė atidarinėjo vieną piliulę po kitos, demonstruodama, kad iš jų niekas nebyra.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 7, 2019, 3:41 PM, atnaujinta Aug 7, 2019, 6:31 PM

Moteris atidarinėjo kiekvieną piliulę ir rodė, kad iš jos niekas neišbyra, komentuodama, kad tai yra įrodymas, kaip mus apgaudinėja farmacininkai.

„Štai kokiais vaistais mus farmacininkai gydo! Va, matote? Tuščia! Nieko nėra. Valgome gumas“, – kalbėjo moteris, atidarinėdama vieną piliulę po kitos.

Vaizdelis sulaukė didelio internautų susidomėjimo. Tiesa, kai kurie jį įvertino skeptiškai – neva vaisto viduje yra lipni medžiaga, tad niekas išbyrėti ir neturėtų. Savo komentarus internautai iliustravo ir nuotraukomis, rodančiomis, kad vaiste yra želės konsistencijos masė.

Po kiek laiko vaizdelis iš socialinio tinklo paskyros dėl nežinomų priežasčių buvo pašalintas arba pakeistos jo privatumo nuostatos, o susisiekti su jį įkėlusia moterimi, deja, nepavyko.

Pasidomėjus, kaip su minėtuoju vaistu yra iš tiesų, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė pasakojo, kad vien pagal filmuotą medžiagą įvertinti informacijos teisingumo negalima. Esą neaišku, ar vaistas buvo pirktas vaistinėje, galbūt turguje ar internetu, taip pat nežinia, kur, kokiomis sąlygomis ir kiek ilgai buvo laikytas.

„Lietuvoje yra registruotas vaistinis preparatas Essentiale forte N 300 mg kietosios kapsulės ir  Essentiale forte N 600 mg kietosios kapsulės, kurių vaisto charakteristikų santraukos bei pakuotės lapelio aprašai yra prieinami mūsų Tarnybos tinklalapio vaistų paieškoje https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/medications.

Aprašuose yra nurodyta, kad Essentiale forte N sudėtyje be veikliųjų medžiagų yra rafinuoto sojų aliejaus, hidrinto ricinos aliejaus ir etanolio, kurie kapsulės turinį paverčia lipnia, į medų panašia mase, kuri niekaip negalėtų išbyrėti iš kapsulės. Visais atvejais reikia pasiskaityti pakuotės lapelį.

Jeigu vaistas, dėl kurio kokybės abejojama, yra įsigytas vaistinėje, Tarnyba gali inicijuoti jo patikrinimą.

Šiuo atveju dėl vaisto abejojantį asmenį ragintume kreiptis į Tarnybą. Reikėtų pateikti įtariamą vaistą bei nurodyti kada ir kur būtent jis buvo įsigytas“, – rašoma A.Tautvydienės atsiųstame komentare.

Šurmulį sukėlusio vaisto apraše nurodyta, kad jis yra skiriamas simptomų, tokių kaip apetito stoka, spaudimo pojūtis dešinėje pošonkaulinėje srityje, atsiradusių dėl toksinio-mitybos kepenų pažeidimo ir hepatito, mažinimui.

Vaisto Essentiale Forte N gamintojo „Sanofi“ atstovė Jurga Budrienė teigė, kad platinamas vaizdo įrašas, kuriame rodoma, kad Essentiale Forte N kaspulės nėra užpildytos gydomąja medžiaga yra klaidinantis.

„Essentiale Forte N kapsulėje yra gelis, o ne milteliai. Gelis yra kapsulės galuose. Tai yra parašyta ir vaisto paciento informaciniame lapelyje: „Kietoji kapsulė yra pailga, nepermatoma, rusvai raudonos spalvos, joje yra į medų panašios masės“, – pastebėjo J.Budrienė, pridėjusi tai iliustruojantį paveikslėlį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.