Skausmo suriestai paauglei – absurdiškas pasiūlymas: ieškoti pagalbos už beveik 100 km

Nuo šeštadienio, rugpjūčio 10-osios, Rokiškio rajono ligoninės Vaikų skyrius jau priima mažuosius pacientus. Lyg tyčia, paskutiniąją jo atostogų savaitę kilo nemalonus sąmyšis Rajono ligoninės Priėmimo skyriuje. Dėl skaudančio šono į medikus kreipėsi paauglė. Jos mamai buvo pasiūlyta greitosios pagalbos automobiliu vežti vaiką į Panevėžį, nes tuo metu nebuvo vaikų gydytojo. Mama dėl to nekaltina Rokiškio medikų. Tačiau piktinasi, kad pertvarkant ligoninių darbą šalies valdžia per menkai atsižvelgia į provincijos žmonių interesus.

Rokiškį nuo Panevėžio skiria daugiau kaip 80 kilometrų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rokiškį nuo Panevėžio skiria daugiau kaip 80 kilometrų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rajono ligoninės direktorė Ramunė Markevičienė (nuotraukoje su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga) mano, kad nepatogumai, kilę rokiškėnams dėl kad ir trumpą laiką neteiktos paslaugos – rimtas signalas.<br>L.Dūdaitės-Kralikienės („Rokiškio sirena“) nuotr.
Rajono ligoninės direktorė Ramunė Markevičienė (nuotraukoje su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga) mano, kad nepatogumai, kilę rokiškėnams dėl kad ir trumpą laiką neteiktos paslaugos – rimtas signalas.<br>L.Dūdaitės-Kralikienės („Rokiškio sirena“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Dūdaitė-Kralikienė, „Rokiškio sirena“

Aug 20, 2019, 6:58 PM, atnaujinta Aug 20, 2019, 10:47 PM

Supyko, bet medikus supranta

Į „Rokiškio Sireną“ kreipėsi šios paauglės mama. Ji neslėpė nusivylimo situacija rajono ligoninėje: Priėmimo skyriaus medikai paaiškino negalintys suteikti pagalbos, nes nėra vaikų gydytojo. „Suprantu tuos gydytojus. Tokia yra tvarka. Tačiau reikia suprasti ir mus, tėvus. Pasiūlė vežti greitąja. Gerai, nuveš vaiką į Panevėžį, suteiks jam pagalbą. O parvažiuoti kaip?“ – klausė ji. Moteris neslėpė, kad tuokart buvo tikrai pikta ir skaudu: negi nė vienas iš Priėmimo skyriuje buvusių medikų negalėjo tiesiog imti ir pažiūrėti, kas atsitiko vaikui. „O gal ten nieko rimto? Ir važiuoti dėl to į Panevėžį neverta“, – sakė ji. Tačiau įsigilinus į situaciją, kaip pati sako, suprato, kad Rokiškio medikai nieko pakeisti negali. „Jie yra tiesiog medicinos reformų įkaitai. Ir permainas planuojantys šalies vadovai turėtų pagalvoti, kad ir provincijoje gyvena žmonės, kuriems reikia pagalbos arčiau namų“, – sakė pašnekovė.

Būtinoji pagalba yra teikiama

Rajono ligoninės direktorė Ramunė Markevičienė paaiškino, kad keturias savaites atostogavo Vaikų skyriaus personalas. Rajono visuomenė apie tai buvo įspėta iš anksto. Be to, net ir atostogų metu būtinoji pagalba rajono mažiesiems buvo teikiama. „Pavyzdžiui, po eismo įvykio pas mus atvežė sunkiai sužalotą mergytę. Ji buvo paguldyta į reanimaciją ir mūsų personalas teikė pagalbą, kol atvyko vienos didmiesčio ligoninių reanimobilis“, – aiškino direktorė.

Kadangi rajono ligoninės gydytojai chirurgai ir traumatologai turi licencijas teikti šias paslaugas vaikams, tad prireikus jie teikė pagalbą mažiesiems rajono pacientams. Vieninteliai gydytojai, kurių atostogų metu nebuvo – pediatrai. O ligoninės gydytojai terapeutai neturi licencijų gydyti vaikus. Tad jei sunegalavusiems mažiesiems nereikėjo skubios būtinosios pagalbos, jie arba nukreipti pas savo gydytojus, arba, skubesniais atvejais, greitąja buvo vežami į Panevėžį.

Kiek tokių vaikų atostogų metu kreipėsi į rajono ligoninę? Pasak direktorės, per keturias savaites buvo aštuoni atvejai.

Turi prasmės

Rajono direktorė, paklausta, ar verta organizuoti viso skyriaus atostogas vienu metu, sako, kad šis sprendimas pasiteisino. Mat vasaros mėnesiais pediatrai turi mažiausia darbo. Kadangi dažniausia priežastis, dėl ko mažieji atvežami į rajono ligoninę vasaros metu – ne ligos, o traumos. O ligoninės gydytojai traumatologai turi licencijas gydyti ir vaikus, tad jie be pagalbos nelieka.

Pasak gydytojos, Vaikų skyriuje dėl mažėjančio vaikų skaičiaus pacientų mažėja. Ir užtikrinti gydytojams pediatrams nuolatinį darbą vasarą yra sunku. O prisikviesti medikus pavaduoti kolegas tik budėjimų metu – sudėtinga. Apie darbo krūvius vasarą liudija faktas: nuo šeštadienio pradėjęs dirbti Vaikų skyrius iki trečiadienio popietės tebebuvo tuščias.

Tačiau pašnekovė pabrėžia ir kitą dalyką – nepaisant mažėjančio pacientų skaičiaus, Vaikų skyrių išlaikyti labai svarbu. „O tai, kad net trumpą laiką neteikiant paslaugos kilo tokių nemalonumų, bus signalas sveikatos apsaugos politiką formuojantiems žmonėms, kokios šios paslaugos svarbios“, – sakė rajono ligoninės direktorė R. Markevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.