Įsibėgėja socialinių paslaugų kokybės gerinimo iniciatyvos Lietuvoje

EQUASS kokybės ženklas įkūnija pagrindines vertybes – orientaciją į paslaugų gavėją, teisių įgyvendinimą, lyderystę bei partnerystę – kuriomis būtina vadovautis kasdienėje veikloje, siekiant senolių, vaikų, neįgaliųjų, socialinę riziką patiriančių šeimų ir visų kitų socialinių paslaugų gavėjų geresnės gyvenimo kokybės. Šiemet Lietuvoje jau 19 įstaigų įteiktas EQUASS kokybės sertifikatas. Apie projekto įgyvendinimą Lietuvoje pasakoja Europos reabilitacijos platformos atstovas Guus van Beek, VšĮ Valakupių reabilitacijos centro direktorė Tatjana Ulbinienė ir Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė Jūratė Tamašauskienė.

 EQUASS ekspertas Guus van Beek iš Olandijos.  
 EQUASS ekspertas Guus van Beek iš Olandijos.  
 Dienos centro „Šviesa“ komandai įteikiamas EQUASS Assurance sertifikatas.  
 Dienos centro „Šviesa“ komandai įteikiamas EQUASS Assurance sertifikatas.  
 VšĮ Valakupių reabilitacijos centro direktorė Tatjana Ulbinienė.  
 VšĮ Valakupių reabilitacijos centro direktorė Tatjana Ulbinienė.  
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 8:00 AM

Standarto diegimas įstaigoje – ne tik dėl sertifikato

Per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje dažnas svečias, Europos reabilitacijos platformos atstovas Guus van Beek teigia, jog sertifikatas, kurį socialinių paslaugų įstaiga gauna po sėkmingo audito, tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti tarsi dar vienas laimikis apdovanojimų lentynoje. Nors sertifikatas pažymi, jog organizacija yra pajėgi veikti pagal EQUASS kokybės standartus, tikroji sėkmė slypi daug giliau: tai gebėjimas kurti į paslaugų gavėją orientuotas paslaugas, efektyvi komunikacija tarp darbuotojų ir siekis užtikrinti kokybę. Paklausus, kaip atrodo Lietuva kitų Europos valstybių kontekste, kokybės ekspertas neslepia: su gerokai mažesniu finansavimu pavyko padaryti daug daugiau nei kitose Europos valstybėse. „Turbūt sėkmės formulė yra įstaigų darbuotojų motyvacija ir iniciatyvumas – kad ir kaip banaliai skamba, tai tiesa“ – pasakoja Guus van Beek. Be to, Europos reabilitacijos platformos atstovo nuomone, svarbu paminėti, jog EQUASS – labai ambicingas projektas, kadangi per gana trumpą laiko tarpą reikia nuveikti daug darbų, siekiant įstaigai atitikti kokybės reikalavimams.

EQUASS įprasmina tikėjimą tuo, ką darai

VšĮ Valakupių reabilitacijos centras – pirmoji įstaiga Lietuvoje, daugiau nei prieš 10 metų nusprendusi diegti EQUASS kokybės standartą ir šiuo metu įgyvendinanti projektą, skatinantį Lietuvoje veikiančias socialinių paslaugų įstaigas siekti EQUASS kokybės ženklo. Centro direktorės Tatjanos Ulbinienės nuomone, standarto diegimas įstaigoje parodo visuomenei, kad įstaiga atliepia paslaugos gavėjų poreikius. „Labai džiaugiamės, kad geru pavyzdžiu – standarto diegimu įstaigoje – užkrėtėme tiek daug socialines paslaugas teikiančių organizacijų. Tai tikrai ne varžybos – tik bendradarbiaudami ir įkvėpdami vieni kitus Lietuvoje kursime aukštos kokybės paslaugas, tokias, kokiomis naudotis būtų gera ir patiems“ – teigia p. Ulbinienė.

Galvojimas, kad esi geriausias, geriausiu nepadaro

„Nusprendę dalyvauti projekte juokavome, kad auditą galime kviesti iškart“ – su šypsena apie pačią dalyvavimo pradžią pasakoja Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė ir dienos centro „Šviesa“ direktorė Jūratė Tamašauskienė. Dienos centras „Šviesa“ – socialinių paslaugų įstaiga, pradėjusi veikti iškart Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Įstaigos vadovė pasakoja, jog paslaugą visada reikėjo kurti patiems, lygintis, žiūrėti, kaip panašaus pobūdžio paslaugos vyksta užsienyje, tad galvojo, kad EQUASS standartą įsidiegti nebus sunku, nes daug ką jau buvo pasiekę: gerą darbuotojų santykį su paslaugos gavėjais, paslaugos buvo nukreiptos patenkinti žmonių poreikius. Projektui įsibėgėjus paaiškėjo, kad veikti yra ką. Diegimo procese buvo pakeisti individualūs centro lankytojų planai ir pateikti jiems suprantama kalba, be to, prie planų kūrimo prisidėti galėjo ir jie patys. Taip buvo skiriama daug dėmesio kiekvienam paslaugų gavėjui, o tai reiškia, kad kiekvienas iš jų jautėsi svarbus ir įgalintas prisidėti ne tik prie savo paties, bet ir prie organizacijos tobulinimo. „Esame daugiau nei patenkinti sprendimu dalyvauti EQUASS projekte – tai tik dar kartą įrodė, kaip svarbu nuolat judėti pirmyn, o ne stovėti vietoje galvojant, kad esi geriausias“ – džiaugsmu dalijasi p. J.Tamašauskienė.

Prabėgus metams nuo diegimo pradžios akivaizdu, jog įdiegus standartą ir socialiniai darbuotojai tampa laimėtojais. Nors pradžioje iš darbuotojų buvo girdima pasisakymų „kam to reikia, vėl papildomas darbas, mes ir taip dirbame kokybiškai“, jau po metų akivaizdžios teigiamo poveikio apraiškos, stiprinančios socialinį darbuotoją kaip profesionalą. Diegimo procese socialinis darbuotojas tampa socialinių paslaugų organizacijos kokybės kultūros kūrimo bendraautoriumi, teigia J.Tamašauskienė.

Europos socialinių paslaugų kokybės sistema – EQUASS – skirta paslaugų gavėjų teikiamų socialinių paslaugų kokybei užtikrinti. EQUASS kokybės principai apima socialiniame sektoriuje pripažįstamas vertybes visoje Europoje. Vilniuje įsikūręs VšĮ Valakupių reabilitacijos centras jau trejus metus vykdo ES struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamą projektą „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“. Į šį projektą kviečiamos prisijungti Lietuvos socialinių paslaugų įstaigos, norinčios diegti EQUASS standartą, stiprinti darbuotojų kompetencijas ir tobulinti teikiamų paslaugų kokybę. Planuojama, jog iki 2022 m. 120 įstaigų turės galimybę sertifikuotis EQUASS Assurance kokybės ženklu. Daugiau informacijos interneto svetainėje www.equass.lt .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.