Paaiškėjo, kaip plastiko dalelės geriamajame vandenyje veikia mūsų sveikatą

Plastiko dalelės, kurių yra ir geriamajame vandenyje, kol kas sveikatai nesukelia jokios grėsmės, ketvirtadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Plastiko dalelės, kurių yra ir geriamajame vandenyje, kol kas sveikatai nesukelia jokios grėsmės.<br> 123rf nuotr. 
Plastiko dalelės, kurių yra ir geriamajame vandenyje, kol kas sveikatai nesukelia jokios grėsmės.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Elzbieta Reivytytė

2019-08-23 14:24

Pirmojoje pasaulyje ataskaitoje apie plastiko dalelių vandenyje klausimą organizacija patikino, kad ir didesnės, ir visai mažos plastiko dalelės, kai nuryjamos, pereina visą virškinimo sistemą, bet niekaip nėra įsisavinamos. Vis dėlto PSO atstovai teigė, kad rezultatai buvo paremti „ribotu informacijos kiekiu“, tad plastiko vandenyje problemą ir toliau reikės nuodugniai tirti.

Plastiko mikrodalelės yra apibūdinamos kaip smulkios (mažesnės nei 5 mm ilgio) bet kokio tipo plastiko nuosėdos, kurių randame upėse, ežeruose, geriamo vandens atsargose ir į butelius jau išpilstytame geriamajame vandenyje.

Kad įvertintų cheminių priedų išsiskyrimo iš praryto plastiko riziką, PSO padarė blogiausias prielaidas apie dalelių, kurias gali nuryti žmones, dydį ir koncentraciją. „Numatėme, kad iki pavojingo plastiko įsisavinimo lygio ribos dar yra substancialus ir saugus tarpas“, – teigė PSO vandens ekspertas Bruce'as Gordonas.

Sveikatos organizacija plastiko mikrodalelių reikšmę žmogaus organizmui ėmė tirti tik pastaraisiais metais. Pirminiai duomenys parodė, kad vandenyje pasitaikantys mikrobai kelia didesnę grėsmę nei plastiko mikrodalelės. Nustatyta, kad visame pasaulyje maždaug 2 milijardai žmonių geria mikrobais užterštą vandenį.

PSO pabrėžė, kad vartotojai ir vyriausybės vis tiek privalo mažinti į vandenį patenkančio plastiko kiekį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.