Skundas dėl Šilutės ligoninės pasitvirtino: „Tokio jovalo dar nemačiau“

Storos riekės batono, ryškiai rožinės spalvos dešros gabalai, šaltiena šalia kruopų košės... Tai vaizdai maisto, nufotografuoto Šilutės ligoninės pacientų. Tokių viešai socialiniuose tinkluose aptarinėjamų nuotraukų daug. Maistas ligoninėse – vis dar audras kelianti tema.

  Feisbuke vykusioje diskusijoje žmonės pradėjo dalytis ligoninės maisto nuotraukomis.<br>  Feisbuko nuotr.
  Feisbuke vykusioje diskusijoje žmonės pradėjo dalytis ligoninės maisto nuotraukomis.<br>  Feisbuko nuotr.
 Feisbuke vykusioje diskusijoje žmonės pradėjo dalytis ligoninės maisto nuotraukomis.<br> Feisbuko nuotr.
 Feisbuke vykusioje diskusijoje žmonės pradėjo dalytis ligoninės maisto nuotraukomis.<br> Feisbuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Ežerinskė, silutesnaujienos.lt

Aug 26, 2019, 6:05 AM, atnaujinta Aug 26, 2019, 9:13 AM

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) neseniai atliko planuotus patikrinimus šalies ligoninėse, po kurių paaiškėjo, kad sveikatos priežiūros įstaigose maisto tvarkymo pažeidimų nemažėja. Šilutės ligoninėje taip pat nusižengta higienos normoms.

Liepos mėnesį dėl maisto kokybės ir mažų porcijų Šilutės ligoninėje kažkas pasiskundė ir Šilutės VMVT. Inspektoriams atlikus patikrinimą ligonio skundas pasitvirtino.

Vietoje grietinės – riebalų mišinys

Posakis „švaru kaip ligoninėje“ ne visuomet atitinka realybę. Šį pusmetį Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose patikrinus 94 (50 proc.) iš 188 registruotų maisto tvarkymo skyrių, vieni dažniausių pažeidimų buvo – prasta patalpų, įrenginių ir personalo higiena. VMVT specialistai taip pat nustatė silpnai vykdomos įmonių savikontrolės ir patiekalų ruošimo technologijų pažeidimų atvejų.

„Maisto ruošimo ir maitinimo kokybei sveikatos priežiūros įstaigose pastaraisiais metais skiriama vis daugiau dėmesio, tačiau reikia pripažinti, kad pokyčiai nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi. Šiemet, kaip ir pernai, kas antro patikrinimo metu šiose įmonėse buvo nustatyta pažeidimų.

Bene dažniausiai pasitaikantys (daugiau kaip 80 proc. atvejų) – nešvarios maisto ruošimo patalpos, įrankiai ar įrenginiai maistui ruošti, kai kur – prasta darbuotojų asmeninė higiena (nešvarūs darbo drabužiai, rankų higienos priemonių trūkumas ir pan.), – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

Patikrinimų metu VMVT inspektoriai turėjo pastabų dėl maisto ruošimo patalpų, kurioms būtinas remontas, neužtikrinama bendra švara ir higiena. Taip pat ir dėl nešvarios maisto gabenimo įrangos, padėklų, terminių dėžių ir pan.

Kai kurių sveikatos priežiūros įstaigų virtuvėse nebuvo vykdomas efektyvus vabzdžių ar graužikų naikinimas, dažnai virtuvėse buvo naudojami susidėvėję pjaustymo lentelės, indai ir įrankiai. Tokią įrangą sunkiau tinkamai valyti ir dezinfekuoti, kaupiasi nešvarumai, susidaro sąlygos daugintis bakterijoms ir kyla grėsmė maisto saugai.

Beveik 20 proc. tikrintų įmonių patiekalai buvo gaminami nesilaikant jų pačių nusistatytų receptūrų ir technologinių aprašymų, nesilaikoma numatytos terminio apdorojimo trukmės ir temperatūrų. Nustatyta atvejų, kai receptūrose nurodytas produktas buvo pakeičiamas pigesniu, pavyzdžiui, vietoje grietinės į patiekalą dedamas grietinės ir augalinių riebalų mišinys, mėsa (kumpis, krūtinėlė) pakeičiama mechaniškai atskirta mėsa.

Dėl netinkamos maisto kokybės, atvėsusių patiekalų, per mažų porcijų VMVT sulaukia ir vartotojų skundų: per 6 šių metų mėnesius užregistruota 14 pranešimų dėl galimai netinkamo maitinimo šalies ligoninėse, 8 iš jų buvo pagrįsti.

Maisto ruošimo patalpoms reikalingas remontas

Šilutės VMVT vyriausioji specialistė maisto produktų inspektorė Virginija Kirjanovienė sakė, kad Šilutės rajone buvo patikrintos dvi sveikatos priežiūros įstaigos – VšĮ Šilutės ligoninė ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamentas Švėkšnoje. Abi gydymo įstaigas tikrino Šilutės ir Klaipėdos VMVT inspektoriai.

V. Kirjanovienė akcentavo, kad buvo tikrintas Šilutės ligoninės maisto tvarkymo skyrius, ne palatos ar kitos patalpos. Apibendrindama higieninę šio skyriaus būklę, specialistė sakė, kad maisto tvarkymo patalpoms reikalingas remontas, reiktų pakeisti langus, gamybinio inventoriaus plovykloje nėra ventiliacijos, todėl palubėse kaupiasi garai. Taigi higieninė būklė – patenkinama.

Tuo tarpu Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamentas yra po kapitalinio remonto, tad šios ligoninės virtuvė geresnės higieninės būklės.

Skundas pasitvirtino

Liepos 12 dieną Šilutės VMVT inspektoriai, kartu su kolegomis iš Klaipėdos Šilutės ligoninę dar tikrino pagal vartotojo skundą. Žmogus skundėsi maisto kokybe ir mažomis porcijomis. Skundas buvo ne anoniminis, gautas elektroniniu paštu.

Pasak V. Kirjanovienės, patikrinimo metu nustatyta grubių technologinių pažeidimų. Tą dieną gaminant jautienos troškinį, kiaulienos maltinius, buvo nesilaikoma receptūrų, naudojamos ne tos žaliavos, papildomai dedami kiti ingredientai.

VMVT pareigūnai konstatavo, kad šis vartotojo skundas pasitvirtino. Atsakingam asmeniui buvo skirta administracinė nuobauda, o ligoninės dar laukia pakartotinis neplanuotas patikrinimas. Įdomu, kad skundo dėl maisto Šilutės ligoninėje VMVT pareigūnai sulaukė pirmą kartą per 3 metus.

Pasak V. Kirjanovienės, mokykloms, ikimokyklinio ugdymo įstaigoms yra numatytas maitinimo tvarkos aprašas, kuriame nurodyta, kokie patiekalai gali būti tiekiami, taip pat maisto produktų sąrašas.

Ligoninėms toks aprašas kol kas neparengtas, valgiaraščius, pagal pacientų ligas sudarinėja dietologai, o tikrindami ligoniams tiekiamą maistą inspektoriai vadovaujasi jų parengtais valgiaraščiais. Liepos 12-osios patikrinimo metu jie atsekė, kad pagal ligonio dietą, jam turėjo būti tiekiama troškinta jautiena, o ši buvo tiekiama sumaišyta su kiauliena. Kiaulienos maltinukai turėjo būti pagaminti iš kumpio, tačiau juose rasta ir kiaulienos mentės mėsos.

„Jeigu valgiaraštyje buvo nurodyta, kad ruošiamas maltinis iš tokios mėsos, su tokiais ingredientais, tai jis ir turėjo būti taip ruošiamas“, – apie nemalonų patikrinimą kalbėjo VMVT pareigūnė.

Žmogaus ligoninėje nelaiko žmogumi?

Kaip minėta, maistas ligoninėse – plačiai aptarinėjama tema. Tinklaraštininkas, maisto restoranuose vertintojas „Riebus katinas“ netgi yra sukūręs feisbuko grupę „Maitinimas Lietuvos ligoninėse, mokyklose, darželiuose“. Jam žmonės siunčia minėtų įstaigų nuotraukas, tarp kurių ir vaizdai iš Šilutės ligoninės.

„Tegyvuoja duona, visur duona. Nesvarbu ar su dešra, ar su varške, ar su kruopom visur reikia daug duonos. O svarbiausia, kad jos būtų dviejų rūšių – batono ir šviesios duonos po riekę“, „Po ligonines prasitrynęs, bet tokio jovalo dar nemačiau... Tokį maistą pamatęs turėtum greitai pasveikti“, „Ta šaltiena atrodo jau vieną kartą valgyta“, – tokie ir panašūs komentarai lydi Šilutės ligoninės patiekalų nuotraukas.

Tiesa yra ir tokių, kurie sako, kad ligoninė ne restoranas ir jeigu maistas neskanus, niekas neverčia jo valgyti. Betgi tada daugeliui kyla klausimas, už ką mes mokame mokesčius, jei patekę į ligoninę nenusipelnome „žmogiško“ maisto.

„Šilutės naujienų“ kalbintas „Riebus katinas“ sakė, kad jį kviečia atvažiuoti pažiūrėti kokios baisios sąlygos jų ligoninių virtuvėse, daug ligoninių vyr. gydytojų. Daugiau skundžiamasi mažų miestelių ligoninių maistu.

„Pirma reikia pasirūpinti tais, kurie tėvynę eitų ginti, o tik vėliau didinti finansavimą karinei pramonei. Kai žmogaus ligoninėje nelaiko už žmogų, paklauskite, keli iš jų norės ginti tokią šalį net super ginklais. Pasirūpinkite žmogumi, ir jis šakėmis stos už Tėvynę“, – savo nuomonę apie pacientų maitinimą ligoninėse išsakė „Riebus katinas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.