Geradarių dovana suteiks naujų galimybių įgimtomis ligomis sergantiems pacientams

Vaikų reabilitacinės ligoninės „Lopšelis“ darbuotojai džiūgavo – geradariai padovanojo įrangą, kuri suteikia naujų galimybių padėti įgimtomis ligomis sergantiems pacientams.

Prietaisas suteiks naujų galimybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prietaisas suteiks naujų galimybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2019, 6:08 PM

Funkcinę elektrostimuliacijos sistemą ligoninei „Lopšelis“ padovanojo Kauno „Rotary“ klubas, kuriam talkino bendraminčiai iš JAV ir Danijos.

„Pirmieji Baltijos šalyse naudosime tokią įrangą“, – džiaugėsi „Lopšelio“ ligoninės direktorė Audronė Prasauskienė. Pasak jos, net visoje Europoje tokia įranga gali pasigirti nedaug gydymo įstaigų. Plačiau ji naudojama JAV, šioje šalyje ir pagaminta. Įdiegus naująją sistemą iš Jungtinės Karalystės atvykęs specialistas surengė mokymus ligoninės personalui.

Sistemą sudaro specialus dviratis, rankų, kojų ir liemens stimuliatorius, programinė įranga, keli elektrodų, kuriuos reikia reguliariai keisti, komplektai.

Per procedūrą žmogaus raumenys stimuliuojami kompiuterio nustatyta seka, stiprumu ir trukme taip, kad būtų išgaunamas realus judesys. Smegenys gauna atgalinį ryšį tokia seka, stiprumu ir kaip turi dirbti raumenys tam, kad būtų atliktas judesys. Taip stimuliuojamas smegenų plastiškumas ir atsikūrimo galimybės.

„Įranga labai praverčia žmonėms po įgytų galvos ar nugaros smegenų pažeidimų, insulto, smegenų auglio operacijos, susirgus erkiniu encefalitu ar cerebriniu paralyžiumi“, – vardijo gydytoja. Anksčiau ligoninėje gydomi vaikai naudojosi tik mechaninėmis priemonėmis.

Sistema naudosis apie 30–50 proc. vaikų, apsilankančių „Lopšelyje“, ir visi vaikai, turintys įgytą ar įgimtą nugaros smegenų pažeidimą, jo nulemtą kojų paralyžių, įgytų galvos smegenų pažeidimų, cerebrinį paralyžių.

Įranga stiprina raumenis ir mažina jų spazmus, didina raumenų masę, gerina kraujotaką, mažina limfostazę.

Pasak ligoninės direktorės A.Prasauskienės, įranga bus naudojama ne tik pacientams gydyti, bet ir pedagoginėje bei mokslinėje veikloje.

„Projektas vyko dvejus metus, tačiau dabar jau galime kalbėti apie sėkmingą jo pabaigą“, – sakė vienas jo iniciatorių kaunietis Regimantas Skaržauskas.

Bendra projekto sąmata siekia 58,6 tūkst. JAV dolerių (apie 52 tūkst. eurų). Prieš kelerius metus Kauno „Rotary“ klubas šiai gydymo įstaigai įrengė liftą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.