Mergina į medikus kreipėsi dėl pilvo skausmo: priežastis – lyg iš filmo

Medikai tvirtino, kad 17-metė mergina kreipėsi į gydytoją dėl gumbo savo pilvo gleivinėje, kuris penkerius metus vis didėjo.

Medikai tvirtino, kad 17-metė mergina kreipėsi į gydytoją dėl gumbo savo pilvo gleivinėje, kuris penkerius metus vis didėjo.<br>123rf nuotr.
Medikai tvirtino, kad 17-metė mergina kreipėsi į gydytoją dėl gumbo savo pilvo gleivinėje, kuris penkerius metus vis didėjo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-15 12:22, atnaujinta 2019-09-15 13:11

Gumbo augimas kėlė skausmą, o apskritai jos sveikata buvo normali. Atlikus kompiuterinę tomografiją nustatyta, kad gumbas buvo netaisyklingos formos ir kietos konsistencijos, stūmęs jos vidaus organus.

Gydytojai pamatė, kad darinys sudarytas riebalų, minkštų audinių ir įvairaus dydžio ir formos kalcifikuotų dalelių.

Nuo to laiko jai buvo diagnozuotas vaisius vaisiuje (foetus in fetu) – ypač reta anomalija, kai vaisius apgaubia savo dvynį. Visame pasaulyje užregistruota mažiau nei 100 tokių atvejų. Ši anomalija pasireiškia tik vienam iš 500 tūkst. gimimų.

Viena teorija aiškina, kad taip atsitinka kai „parazitinis“ dvynys iš pradžių vystosi kaip normalus vaisius – jis dalinasi placenta su savo broliu. Tačiau nėštumo pradžioje vienas dvynys apgaubia kitą dvynį.

Apgaubtasis dvynys tampa parazitu, nes išgyvenimui jis naudojasi pagrindinio dvynio krauju. Vaisiaus vaisiuje atvejais parazitiniam dvyniui trūksta organų, kurių jam reikia išgyventi, ir kyla grėsmė normaliai išsivysčiusio dvynio gyvybei, nes abu dvyniai maisto medžiagas gauna per vieną virkštelę.

Pagal kitą teoriją, parazitinis dvynys išties yra teratomos forma (navikas, sudarytas iš kelių skirtingų tipų audinių, tokių kaip plaukai, raumenys, dantys ir kaulai). Daugelis šių atvejų, rašo autoriai, aptinkami dar kūdikystėje.

Apžiūrėjus merginos pilvo ertmę, po jos kepenimis buvo rasta didelė 30 × 16 × 10 centimetrų masė, susidedanti iš plaukų, susiformavusių kaulų ir kitų kūno dalių, kurias chirurgai pašalino. Ištyrę pašalintą masę, gydytojai atrado plaukų medžiagų, kelis dantis ir neišsivysčiusias galūnes.

Pašalinus gumbą, pacientė greitai pasveiko.

„Jaučiuosi labai gerai, mano pilvas dabar plokščias, o tėvai labai laimingi. Ačiū visiems operavusiems gydytojams“, – dėkojo mergina.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?