Lietuvoje skelbia karą elektroninėms cigaretėms: jos gali sukelti baisias ligas

Praeitą savaitę Amerikoje – šią Lietuvoje. Seime pasiūlyta nauja pataisa, kuria siekiama uždrausti elektroninių cigarečių skysčius su skoniais – esą taip nuo jų rūkymo būtų atbaidomi paaugliai.

Seime pasiūlyta nauja pataisa, kuria siekiama uždrausti elektroninių cigarečių skysčius su skoniais – esą taip nuo jų rūkymo būtų atbaidomi paaugliai.<br>123rf nuotr.
Seime pasiūlyta nauja pataisa, kuria siekiama uždrausti elektroninių cigarečių skysčius su skoniais – esą taip nuo jų rūkymo būtų atbaidomi paaugliai.<br>123rf nuotr.
Mykolas Majauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Mykolas Majauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>D.Umbraso nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>D.Umbraso nuotr.
 Gražina Belian.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
 Gražina Belian.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Gabija Laubner, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja toksikologė.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Gabija Laubner, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja toksikologė.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Gabrielė Grinkaitė

2019-09-18 09:59, atnaujinta 2019-09-20 10:42

Anot Lietuvos specialistų, didžiausią grėsmę kelia tai, kad elektroninių cigarečių poveikis sveikatai dar nėra gerai ištirtas. O štai Amerikos sveikatos tarnybos teigia, kad nuo elektroninių cigarečių galėjo mirti 6 žmonės, šimtams diagnozuoti susirgimai.

Vilionės paaugliams

Užėjus į parduotuvę Vilniuje galima įsigyti kokio tik nori skysčio elektroninėms cigaretėms: vaisių, kavos sausainių, spragėsių ar net blynų.

Tačiau prieš sparčiai populiarėjančias elektronines cigaretes kylama į kovą. Konservatorius Mykolas Majauskas užregistravo pataisą, kuria siūloma drausti prekybą elektroninių cigarečių aromatizuotais skysčiais.

„Visiems akivaizdu, kad tie aromatai skirti pritraukti nepilnamečius ir juos pripratinti prie nikotino. Ir iš tikrųjų jaunimas gali tuos produktus naudoti labai lengvai, jie gali būti nesusekami tėvų ir mokytojų, nes nepalieka jokio tabako skonio ir kvapo, ir jų vartojimas labai labai sparčiai auga. Tai yra labai didelė problema ir mes turime neatidėliotinai jos imtis“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys M.Majauskas.

Pasak Seimo nario, tyrimai rodo, kad kone pusė 5-7 klasių mokinių yra rūkę elektroninių cigarečių.

Padidėjo vartojimas tarp paauglių

Draudimą palaiko ir Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas. Jo duomenimis, per pastaruosius ketverius metus elektroninių cigarečių vartojimas tarp paauglių padidėjo dešimtadaliu.

„Jau dabar Pasaulio sveikatos organizacija iš esmės skambina varpais ir ragina visas šalis uždrausti bet kokius teiginius, kad šitie gaminiai yra mažiau kenksmingi už tradicinius tabako gaminius“, – teigė Narkotikų, tabako ir alkoholio departamento direktoriaus pavaduotoja, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas Gražina Belian.

Kenkia labiau nei paprastos

Gabija Laubner, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja toksikologė, sakė, blogiausia tai, kad elektroninės cigaretės dar nėra gerai ištirtos. Pasak jos, tokios cigaretės gali būti net pavojingesnės nei tradicinės.

„Jos savyje turi be nikotino, kuris yra tradicinėse cigaretėse, ir įvairių riebalų, kurie perneša nikotiną į organizmą, turi sunkiųjų metalų, įvairių formaldehidų, propilenglikolio, dietilenglikolio, kuris sukelia ne tik vėžinius susirgimus, bet ir tam tikrus reiškinius, kaip plaučių pažeidimus, kurių iki galo nežinom“, – pastebėjo G.Laubner.

Pritaria ne visi

Tačiau Seime nuomonės dėl naujo draudimo skiriasi. Vieni jį palaiko, kiti – ne.

„Aš manau, kad reglamentuoti prieinamumą kai kurių šių tabako gaminių, vaikams yra labai svarbu, nes kartais vaikams kaip žaidimas vėliau virsta rimtomis problemomis vyresniame amžiuje“, – komentavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Tačiau partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis abejojo draudimo tikslingumu: „Šiandien mes gyvename internetiniame amžiuje, kada elektroninė prekyba yra labai prieinama ir lengva, tai sunkiai aš įsivaizduoju, kaip būtų galima užkardyti ir uždrausti. Patys puikiai suprantat, kad kas jums trukdys parsivežti iš Latvijos ar Lenkijos, ar draugas, kuris yra vyresnis, nupirkti to pačio skysčio ir jį parduoti“.

Praėjusią savaitę apie ketinimus aromatizuotas elektronines cigaretes drausti visoje šalyje prabilo ir Jungtinės Valstijos. Skelbiama, kad dėl šių cigarečių sukeltų ligų šalyje jau mirė 6 žmonės, dar kone pusei tūkstančių nustatytos plaučių ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.