Sumaištis – dėl gimdymo namie Vilniuje

Į namuose gimdžiusios vilnietės butą buvo kviečiami ir medikai, ir policininkai, tačiau gimdyvė kategoriškai atsisakė visų pagalbos ir pareiškė nei pati važiuosianti į ligoninę, nei leisianti į ją išvežti kūdikį.

Namuose pagimdyto kūdikio būklė buvo patenkinama.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Namuose pagimdyto kūdikio būklė buvo patenkinama.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2019, 3:35 PM, atnaujinta Sep 20, 2019, 1:01 PM

Pranešimo apie namie pagimdžiusią vilnietę, kuriai reikia gydytojų pagalbos, pirmieji sulaukė Bendrojo pagalbos centro specialistai.

Kai greitosios pagalbos medikų ekipažas jau lėkė į sostinės K.Ulvydo gatvę, kurioje gyvena gimdyvė, telefonu 112 buvo paskambinta dar kartą.

„Skambino tos moters šeimos narys, kuris iškvietė medikus, ir pasakė, kad mūsų pagalbos jau nereikia, kad jis atšaukia savo iškvietimą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Zdislavas Skvarcianas.

Medikams gimdyvės artimojo elgesys pasirodė įtartinas, todėl buvo nuspręsta savo akimis įsitikinti, ar moteriai ir kūdikiui tikrai viskas gerai.

Į butą greitosios pagalbos medikai pateko be jokių konfliktų – juos įsileido namuose buvę žmonės ir leido apžiūrėti ką tik pasaulį išvydusį mažylį.

Nors vaikas atrodė sveikas, medikai nusprendė, kad motinai ir jos kūdikiui reikia vykti į ligoninę dėl detalesnės apžiūros, tačiau gimdyvė atsisakė ir griežtu tonu liepė palikti jos namus.

Medikai taip ir padarė, bet toks moters elgesys jiems sukėlė dar daugiau abejonių dėl vaiko ir jos pačios saugumo. Todėl buvo nutarta kreiptis į policijos pareigūnus, kad jie padėtų jiems patekti į butą, iš kurio ką tik buvo išprašyti.

Policijos ekipažas netrukus atvyko į nurodytą vietą. Gimdyvė ir jos artimieji įsileido pareigūnus ir medikus į namus, tačiau kategoriškai atsisakė vykti su jais į ligoninę.

„Moteris atsisakė bet kokios pagalbos ir pasirašė tai raštu, todėl vežti jos prievarta į ligoninę negalėjome“, – sakė Z.Skvarcianas.

Niekuo daugiau padėti medikams negalėjo ir policininkai. Patikrinę pribuvėjos dokumentus ir įsitikinę, kad ji gali priimti kūdikius namuose, pareigūnai išvažiavo.

Kartu su jais išėję medikai dar gerą pusvalandį budėjo prie gimdyvės namų ir laukė, ar iš jų nepasigirs nelaimės signalas.

„Esame matę visko, todėl nutarėme geriau apsidrausti ir palaukti, nes į tokius iškvietimus reaguojame labai atsakingai.

Mes žinome, kaip tokie gimdymai gali baigtis, tačiau kai kurie žmonės to nežino ir nesupranta“, – kalbėjo Z.Skvarcianas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.