Patarė, ką daryti įsigijusiems uždraustuosius vaistus su ranitidinu

Populiarių padidėjusią skandžio rūgšties gamybą mažinančių vaistų uždraudimas ne juokais suneramino dalį visuomenės: ką daryti su jau įsigytomis į uždraustųjų sąrašą įtrauktomis tabletėmis ir kaip žinoti, ar turimą vaistą galima vartoti.

Namuose aptikus draudžiamus vartoti vaistus galima grąžinti į vaistines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Namuose aptikus draudžiamus vartoti vaistus galima grąžinti į vaistines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gytis Andriulionis.<br> V.Skaraičio nuotr. 
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gytis Andriulionis.<br> V.Skaraičio nuotr. 
Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ramūnas Jakubauskas

Sep 25, 2019, 5:46 PM

Primename, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) pirmadienį uždraudė į rinką tiekti dalį populiarių vaistų, skirtų skrandžio rūgštingumui mažinti, kurių veiklioji medžiaga yra ranitidinas.

Toks sprendimas buvo priimtas, nes vaistuose, kurių veiklioji medžiaga yra ranitidinas, rasta kenksmingos priemaišos, n-nitrozodimetilamino (NDMA), galimai galinčios sukelti vėžį. Tiesa, NDMA rasta ne visuose vaistuose, o tik tuose, kurių veiklioji medžiaga ranitidinas buvo gaminta Indijos „Saraca Laboratories Limited“ ir Ispanijos „Union Quimico Farmaceutica“ kompanijose. Būtent šių kompanijų pagamintame ranitidine ir rasta NDMA.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Sąjungos Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra NDMA ir panašius junginius, žinomus kaip nitrozaminai, suklasifikavo kaip galinčius sukelti vėžį žmonėms.

Iš viso nuspręsta uždrausti rinkai 14 vaistų su minėta veikliąja medžiaga. Daugiausia tai tam tikro serijos numerio plėvele dengtos „Ranitidinas Sanitas“, „Ranitidine Accord“, „Ranigast“, „Ranitidine“, „Ranitidine Actiopharma“ ir „Raniberl“ tabletės, kurių veiklioji medžiaga yra ranitidino hidrochloridas.

Kaip antradienį spaudos konferencijoje sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gytis Andriulionis, atšauktieji vaistai Lietuvoje buvo labai populiarūs. Per mėnesį jų būdavo parduodama 88 tūkstančiai pakuočių.

Portale lrytas.lt skelbėme visų uždraustų tiekti Lietuvos rinkai vaistų sąrašą. Jį išnagrinėjęs portalo skaitytojas Darius pasiteiravo: „O kaip elgtis su šiais vaistas, kurie yra uždraustų sąraše, bet serijos numeris skiriasi nuo to kur jūs publikavote?“

„Draudimas galioja visoms įsakyme išvardintų vaistų serijomis, nesvarbu kurią seriją (pavyzdžiui, Ranitidinas Sanitas 150 mg) gyventojas įsigijo, kol kas reikia nustoti vartoti bet kurios serijos Ranitidinas Sanitas 150 mg.

Pacientai, kurie šiuo metu vartoja ranitidino preparatus, dėl tolesnio gydymo turėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvoje yra pakankamai registruotų tokio pat poveikio, kaip ranitidinas, vaistų, kurie pagal patvirtintas terapines indikacijas gali būti vartojami toms pačioms būklėms gydyti.

Gyventojai bet kada gali nunešti nebereikalingus/nevartojamus vaistus į vaistinę, šie vaistai bus perduoti sunaikinimui kaip farmacinės atliekos. Sumokėti pinigai už vaistus – negrąžinami“, – į portalo lrytas.lt perduotą skaitytojo klausimą atsakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.

Namuose aptikus draudžiamus vartoti vaistus galima grąžinti į vaistines. Tiesa, kaip naujienų agentūrai BNS teigė Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė, pinigai už juos nebus grąžinami.

„Žmonės gali atnešti senus vaistus, juos vaistinė priima nemokamai, kad žmonės jų neišmestų į šiukšlių dėžę, tačiau kompensavimo mechanizmas nėra numatytas“, – BNS sakė asociacijos vadovė.

Nustačius, kad aukščiau minėtose dviejose kompanijose pagamintame ranitidine rasta kenksmingos priemaišos NDMA, iš vaistinių lentynų išimta ir į karantiną nugabenta apie 300 tūkst. šią medžiagą turinčių tablečių pakuočių.

Pasak D. Mikutienės, galimą nuostolį kol kas skaičiuoti sudėtinga, nes gali būti, kad dalis pakuočių grįš į vaistinių lentynas, gavus informacijos, jog tuose vaistuose kenksmingų priemaišų nėra.

„Vaistai iškelti į karantiną, ir mes laukiame tarnybos nurodymų. Čia tokia situacija, kai nuostolio pasakyti negali, bet 300 tūkst. pakuočių yra tikrai daug. Dabar mes dar negalime nieko pasakyti“, – teigė D. Mikutienė.

„Dabar laukiama išvadų, ar visose vaistų serijose tų priemaišų buvo“, – pridūrė ji.

Anot VVKT, tiekimo draudimas galios tol, kol vaistų registruotojai, jų atstovai Lietuvoje arba lygiagretaus importo leidimo turėtojai pateiks vaisto kokybę patvirtinančius dokumentus, kad vaistuose nėra NDMA priemaišos.

Ranitidinas yra padidėjusią skandžio rūgšties gamybą mažinantis vaistas, skirtas trumpalaikių skandžio sutrikimų ir opų gydymui bei profilaktikai.

VVKT įspėja pacientus, kurie šiuo metu vartoja ranitidino preparatus, dėl tolesnio gydymo pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Nusprendus drausti populiarius vaistus, G.Andriulionis atkreipė dėmesį į tai, kad rinkoje yra keliasdešimt kitų analogiškai veikiančių, tas pačias ligas gydyti pagal terapines indikacijas skirtų vaistų.

Primename, kad VVKT uždraudžia tiekti rinkai visus šiuos vaistinius preparatus:

– Ranitidinas Sanitas 150 mg plėvele dengtos tabletės, N100 (registruotojas PharmaSwiss Česká republika s.r.o., Čekija); LT/1/97/3000/001;

– Ranitidine Accord 150 mg plėvele dengtos tabletės N30, N60, N100 (registruotojas Accord Healthcare B.V., Nyderlandai); LT/1/12/3162/001 – 003;

– Ranigast 150 mg plėvele dengtos tabletės N10 (registruotojas Pharmaceutical Works POLPHARMA S.A., Lenkija); LT/1/97/1629/004;

– Ranitidine Accord 300 mg plėvele dengtos tabletės N10, N30, N60, N100 (registruotojas Accord Healthcare B.V., Nyderlandai); LT/1/12/3162/004-007;

– Ranigast 150 mg plėvele dengtos tabletės N10 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//19/0939/001;

– Ranitidine 300 mg plėvele dengtos tabletės N10, N30, N60, N100 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas PB & Т Project Ltd. filialas, Lietuva); LT/L/17/0520/001 – 004;

– Ranitidine Accord 150 mg plėvele dengtos tabletės N30, N60 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//17/0512/001,003;

– Ranitidine Accord 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//17/0512/002;

– Ranitidine Accord 150 mg plėvele dengtos tabletės N60 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//17/0515/001;

– Ranitidine Accord 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas PB & Т Project Ltd. filialas, Lietuva); LT/L//18/0783/001;

– Ranitidine Actiopharma 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//19/1019/001;

– Ranitidine Actiopharma 300 mg plėvele dengtos tabletės N30 (lygiagretaus importo leidimo turėtojas Actiofarma, UAB, Lietuva); LT/L//19/1005/001.

– Ranigast 75 mg plėvele dengtos tabletės N10 (registruotojas Pharmaceutical Works POLPHARMA S.A., Lenkija); LT/1/97/1629/001;

– Raniberl 150 mg plėvele dengtos tabletės N10 (registruotojas Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Vokietija); LT/1/95/1234/001.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.