Medikų požiūris į sužeistą senolį druskininkietę šokiravo: „Kur jūsų žmoniškumas?“

Viena druskininkietė negalėjo patikėti medikų abejingumu ir vengimu padėti sužeistajam, nukritusiam tiesiai po pirminės sveikatos priežiūros centro langais.

Greitoji pro sužeistą senolį (nuotraukoje) pravažiavo nestodama.<br>„Facebook“ ir M.Patašiaus nuotr.
Greitoji pro sužeistą senolį (nuotraukoje) pravažiavo nestodama.<br>„Facebook“ ir M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-04 14:02, atnaujinta 2019-10-04 19:58

Pro sužeistąjį žmogų pravažiavo greitosios pagalbos automobilis, nestabtelėjęs net ir stabdomas policijos pareigūnų, o greitosios medikai neskubėjo į įvykio vietą, net tada, kai į stotį nuėjo jų pakviesti viena iš įvykio liudininkių. Esą tam reikia iškvietimo telefonu.

Atvyko tik paskambinus

Visa tai įvyko spalio 3-osios pavakarę. Situaciją socialiniame tinkle „Facebook“ aprašė įvykio liudininkė.

„Šiandien tapau liudininke neįtikėtino mūsų medicinos sistemos ir jos darbuotojų beširdiškumo, abejingumo ir net sakyčiau žiaurumo“, – taip ketvirtadienį savo įrašą socialiniame tinkle pradėjo druskininkietė.

Pasak moters prie Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro nukrito ir prasiskėlė galvą garbaus amžiaus vyras.

„Tai, kad eiliniai praeiviai net nesustojo prie nelaimės ištikto žmogaus, tai jau net nepasakoju. Bet, iškvietus greitąją medicinos pagalbą, tos pagalbos teko laukti labai ilgai. Laimė, kad pro šalį važiavo policijos ekipažas ir iškart pribėgę prie senolio, jie suteikė pirmąją pagalbą.

Tuo metu atsitiktinai pro šalį važiavo greitosios automobilis, bet matomai ne tas, kurį iškvietėme. Įsivaizduokite, kad stabdomas policijos darbuotojų jis nesustojo, o kuo ramiausiai įvažiavo į poliklinikos kiemą!

O pro poliklinikos langus didžiai nustebę visą įvykį stebėjo ne vienas medicinos darbuotojas, bet tik stebėjo. Pasirodo, kad greitosios pagalbos automobilis negali suteikti pagalbos, jei nėra iškvietimo. Nesvarbu, kad pravažiuoja galimai pro mirštantį žmogų.

Antrąsyk paskambinus į greitąją pagalbą, greitosios automobilis „iškilmingai“, po daugiau nei 20 minučių, atvyko į įvykio vietą. Atstumas juokingas – keli metrai, tačiau, jei ne policijos ekipažas, nežinia kaip būtų tam senoliui su prakirsta galva...

Ačiū Angelams sargams Stasiui Vilkeliui ir Donatui Suchankai už jūsų žmogiškumą ir baisi gėda medikams“, – dėkojo policijos pareigūnams ir piktinosi medikais moteris.

Susisiekus su įvykio liudininke, ji sakė, kad viskas vyko vakar apie 16 val. Anot moters, vyras sąmonės nebuvo praradęs, tačiau iš galvos bėgo kraujas. Burna esą irgi buvo kruvina, lyg ir iš nosies bėgo kraujas.

„Viena moteris, kol laukėme pagalbos, du kartus pati nubėgo į greitąją, bet jie pasakė, kad nevažiuos be iškvietimo! Aš viską suprantu, kad negali. Bet kur yra žmoniškumas? Ar jie sakytų tą patį, jeigu ten gulėtų jų artimasis?“ – stebėjosi druskininkietė.

Nusivylusi greitosios medikais, kurie nestojo net policijos pareigūnų stabdomi, moteris paprašė viešai padėkoti policininkams Stasiui Vilkeliui ir Donatui Suchankai, kurie šioje situacijoje neliko abejingi ir darė viską, kad padėtų.

Administracija: abi GMP brigados buvo išvykusios į iškvietimus

Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro vadovą pavaduojanti vyriausia slaugos administratorė Rama Tamulevičiene, paklausta, ar apie šį įvykį žino, portalo lrytas.lt žurnalistei atsakė: „Taip, šis įvykis administracijai žinomas. Rytą budėjimą perdavusi GMP brigada informavo apie tai.

Įvykus nelaimingam atsitikimui pirmiausia skambinama bendruoju pagalbos numeriu 112 ir kviečiama greitoji medicinos pagalba (GMP). Medikai gali suteikti skubią medicinos pagalbą ir be užregistruoto iškvietimo.

Šiuo konkrečiu atveju, Druskininkų PSPC medikai, pastebėję susibūrimą gatvėje, nuskubėjo į įvykio vietą ir apžiūrėjo gulintį žmogų, tuo pat metu atvyko GMP brigada ir suteikė pirmąją medicinos pagalbą.

2019 m. spalio 3 d. apie 16 val. Druskininkų mieste abi GMP brigados buvo išvykusios į iškvietimus. Vienai iš jų grįžtant į stotį iš priešingos pusės, įvykio esančio gatvės posūkyje (apie 200 m)  nepastebėjo. Atvykę į stotį ir gavę iškvietimą, išskubėjo į įvykio vietą“.

SAM: Situaciją vertina dispečeris

Ar iš tiesų yra taisyklė, draudžianti medikams suteikti pagalbą po gydymo įstaigos langais sunegalavusiam žmogui, pasiteiravome ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM)

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė teigė, kad kiekvieną situaciją vertina dispečeris.

„Greitosios medicinos pagalbos paslaugos teikiamos, siekiant, kad pacientas reikalingą pagalbą laiku gautų jo buvimo vietoje, pavyzdžiui, įvykus autoįvykiui kelyje ar ūmiai susirgus namuose, ir prireikus būtų transportuotas į gydymo įstaigą. Kiekvienu individualiu atveju GMP brigada gauna užduotį iš GMP pajėgas valdančios įstaigos.

Tai reiškia, kad kiekvieną situaciją vertina dispečeris. Jis, gavęs pagalbos prašymą tiesiogiai iš skambinančio arba Bendrojo pagalbos centro darbuotojo pranešimą dėl GMP poreikio, pagal pirminę pranešėjo informaciją turi įvertinti, kuriai reagavimo kategorijai priskirtinas iškvietimas.

Pagal gautą informaciją yra aktyvuojama laisva GMP brigada. Jei iškvietimų yra daug ir nėra galimybės jų skubiai įvykdyti, GMP brigada siunčiama ten, kur iš kvietimo metu gautos informacijos tikėtina, kad paciento gyvybei gresia pavojus.

Tokia tvarka yra numatyta „Greitosios medicinos pagalbos paslaugų iškvietimų įvertinimo ir greitosios medicinos pagalbos brigados siuntimo į iškvietimo vietą tvarkos apraše“.

Konkrečios situacijos vienareikšmiškai vertinti negalime, nes nėra aiškios aplinkybės. Gali būti, kad GMP automobilis pro šalį pravažiavo ne tuščias, t. y., tuo metu jame buvo teikiama pagalba kitam pacientui. Taip pat gali būti, kad važiavo A tipo GMP automobilis, priklausantis ligoninei – jame medikų nebūna, tad tokio tipo GMP automobiliai pagalbos neteikia.

GMP automobilių skaičius regione yra nustatomas pagal gyventojų skaičių. Druskininkai šiuo metu turi dvi GMP brigadas, GMP pajėgas valdanti įstaiga turi užtikrinti tinkamą pagalbos teikimą.

SAM, bendradarbiaudama su Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, nuolat ieško būdų, priemonių, kaip gerinti GMP paslaugų teikimą, užtikrinti, kad reikalingą pagalbą žmonės gautų kaip įmanoma greičiau.

Taip pat, savo ruožtu, noriu paraginti ir kiekvieną iš mūsų nelikti abejingiems kito nelaimei, nelikti pasyviems stebėtojams, jeigu galite padėti suteikti pirmąja pagalba, kol atvyks medikai“, – sakė SAM atstovė.

Prie Kauno ligoninės mirė vyras

Tai – nebe pirmas kartas, kai medikai nepadeda sužeistiesiems, prie pat gydymo įstaigos patyrusiems traumą ar ištiktiems ūmios būklės žmonėms.

Turbūt daugiausiai visuomenės aistrų sukėlė Kauno klinikinės ligoninės medikų elgesys, kai šį sausį jie atsisakė gaivinti po klinikos langais mirštantį garbaus amžiaus vyrą, motyvuodami tuo, kad jam turi būti iškviesta greitoji.

Vyrą iš mirties nagų suskubo traukti tik praeiviai, deja jo gyvybės išgelbėti nepavyko. Dėl lėtinės ligos padarinių jis mirė, taip ir nesulaukęs medikų pagalbos.

Po šio įvykio ligoninės atstovas atsiprašė dėl darbuotojo abejingumo.

„Labai apgailestaujame dėl skausmingo įvykio ir atsiprašome, jei kuris nors mūsų darbuotojas išties pademonstravo nejautrumą sudėtingoje ir tragiškai pasibaigusioje situacijoje.

Ligoninės administracija būtinai aiškinsis apie šį įvykį ir kalbėsis su kolektyvu, ar tikrai nebuvo įmanoma skubiai suteikti bent minimalios skubios pagalbos pagal turėtas galimybes.

Mediko pareiga visada pagelbėti žmogui panaudojant visus tuo metu įmanomus ir prieinamus būdus“, – tada portalui lrytas.lt sakė Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas.

Negelbėjo ir priepuolio ištiktos mergaitės

Po mėnesio medikai negelbėjo prie Elektrėnų ligoninės priepuolio ištiktos mergaitės, nors ir buvo kviečiami padėti.

Tuo metu Elektrėnų ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrijus Burkojus sakė: „Vidaus tvarkos taisyklės draudžia priėmimo-skubios pagalbos skyriaus darbuotojams palikti savo darbo vietą, kadangi skyriuje pastoviai būna įvairaus sunkumo stebimų pacientų, kurių būklė gali staigiai pablogėti ir, jeigu vietoje nebus personalo, pasekmės gali būti skaudžios.

Peržiūrėtuose vaizdo ir garso įrašuose nepastebėjome nepagarbaus elgesio su lankytojais ir abejingumo, tai buvo rami ir profesionali darbuotojų reakcija į situaciją, pasiūlytas logiškas jos sprendimas.

Apgailestaujame, kad galima trūko komunikavimo iš mūsų ligoninės personalo, dirbančio Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje ir teikusio asmens sveikatos priežiūros paslaugas skyriuje esantiems pacientams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.