Kaune mirė 19 metų studentė, įtariama meningokokinė infekcija

Kaune, kaip įtariama, meningokokinė infekcija nusinešė devyniolikmetės studentės gyvybę. Apie tai pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Kaune, kaip įtariama, meningokokinė infekcija nusinešė devyniolikmetės studentės gyvybę.<br> 123rf nuotr.
Kaune, kaip įtariama, meningokokinė infekcija nusinešė devyniolikmetės studentės gyvybę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2019, 11:56 AM, atnaujinta Oct 28, 2019, 3:43 PM

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Kristina Rudžinskaitė portalui lrytas.lt sakė, kad šiuo metu laukiama laboratorinių tyrimų atsakymų ir gydytojų galutinės išvados dėl merginos mirties priežasties.

Šiuo metu atliekama židinio epidemiologinė diagnostika. Artimą sąlytį su mirusiąja turėjusiems asmenims paskirta pokontaktinė chemoprofilaktika, kitiems sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama iki 10 dienų po sąlyčio stebėti savo sveikatą.

Blogai pasijuto paskaitose

Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Smiltė Juraitė portalui lrytas.lt patvirtino, kad mirė šios mokymo įstaigos studentė.

Mergina sunegalavo dar penktadienį, būdama paskaitose. Kai dėl blogos savijautos pasiskundė dėstytojui, šis pasiūlė jai kreiptis į medikus.

Deja, šeštadienį studentės artimieji kolegijos vadovybei pranešė, kad jos gyvybė užgeso.

Anot S.Juraitės, apie infekciją savais kanalais kolegija iškart informavo mokymo įstaigos bendruomenę. Studentams apie tai išsiuntė elektroninius laiškus. Taip pat, kadangi buvo šeštadienis, apie studentės mirtį buvo paskelbta socialinio tinklo „Facebook“ Kolegijos paskyroje, kad informacija su prašymu dėl šio įvykio atkreipti dėmesį į savo sveikatos būklę, kuo greičiau pasiektų visus asmenis. Dabar šios informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ nebėra.

Kauno kolegija gavo raštą iš NVSC, kokių atsargumo priemonių imtis, merginos grupės draugai buvo informuoti iki 10 dienų stebėti savo sveikatos būklę.

S.Juraitės teigimu, kolegijoje tai – pirmasis toks liūdnas atvejis, kai galimai nuo meningokokinės infekcijos miršta studentė. 

Antra mirtis Kaune

K.Rudžinskaitė informavo, kad 2019 m. Kaune tai yra trečiasis meningokokinės infekcijos atvejis ir antrasis mirties nuo šios ligos atvejis.

2018 m. Kaune buvo registruoti 2 susirgimai meningokokine infekcija, bet mirčių išvengta.

Iš viso šiemet per 8 mėnesius Lietuvoje registruota 23 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų 4 baigėsi mirtimi.

Pernai Lietuvoje buvo 40 susirgimų ir 5 mirties atvejai.

Infekcija studentą užklupo bendrabutyje

Primename, kad pernai panašiu metu B tipo meningokokinė infekcija vienos sostinės mokymo įstaigos bendrabutyje užklupo ir 21-erių metų studentą.

Laimė, sergantis vaikinas buvo laiko nuvežtas pas medikus ir jo gyvybė buvo išgelbėta.

Pirmuosius ligos simptomus studentas pajuto išvakarėse. Jie buvo panašūs į gripo – vaikiną krėtė šaltkrėtis, svaigo galva.

Apie susirgusį vaikiną sužinojusi jo mama, nusiuntė brolį pažiūrėti, kas ne taip. Atėjęs brolis ant studento kojų pastebėjo bėrimus ir iškvietė greitąją pagalbą.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu

Kaip skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidisgramneigiama bakterija. Ši bakterija sukelia beveik pusę bakterinių meningitų. Išskiriama daugiau nei 13 jos tipų, tačiau labiausiai paplitę A, B, C, Y ir W135. Ši infekcija paplitusi visame pasaulyje. Afrikoje labiausiai paplitęs A tipas, sergamumas dažnai pasiekia epidermį lygį Subsacharinėje Afrikoje, šis regionas vadinamas „meningito juosta“. A tipas Europoje susirgimus sukelia retai, čia labiausiai paplitę B ir C tipai. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens –žiemos-pavasario mėnesiais.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1–10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Simptomai

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios klinikinės formos:

  • lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas);
  • generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas);
  • retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Gydymas

Meningokokinės infekcijos gydymui naudojami antibiotikai.

Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kaip apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos?

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

  • reguliariai plauti rankas;
  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);
  • reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
  • svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.