Nevartojusiam alkoholio vyrui nustatytas sunkus girtumas dėl neįtikėtinos priežasties

Žmogaus kraujyje gali atsirasti visai nemenkas kiekis alkoholio ir pasireikšti visi girtumo požymiai net jeigu jis išvis nesisvaigino. Tuo įsitikino vieną amerikietį stebėję medikai.

Pastaraisiais metais buvo pranešta apie kelis atvejus, dažniausiai susijusius su pacientais, kurie buvo suimti už vairavimą išgėrus, nors jie išties alkoholio nevartojo, o valgė duoną ar basmati ryžius.<br> 123rf nuotr.
Pastaraisiais metais buvo pranešta apie kelis atvejus, dažniausiai susijusius su pacientais, kurie buvo suimti už vairavimą išgėrus, nors jie išties alkoholio nevartojo, o valgė duoną ar basmati ryžius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-04 22:09

2011 m. vyras taip susižeidė nykštį, kad jam prireikė net antibiotikų. Gydytojai jam paskyrė cefaleksiną, antibiotiką, įprastai vartojamą infekcijoms gydyti.

Neseniai paskelbtoje šio atvejo ataskaitoje žurnale „BMJ Open Gastroenterology“ rašoma, kad, praėjus savaitei po antibiotikų kurso, amerikietis pradėjo jausti keistus simptomus. Be atminties praradimo ir depresijos epizodų, pasireišė asmenybės pokyčiai ir nebūdingai agresyvus elgesys.

Tai tęsėsi keletą metų, kol 2014 m. vyras buvo nukreiptas pas psichiatrą, kuris jį gydė antidepresantais.

Vieną rytą policija vyrą sustabdė policijos pareigūnai, įtarę, kad šis vairuoja apsvaigęs nuo alkoholio. Žmogus atsisakė pūsti į alkotesterį, tad buvo nuvežtas į ligoninę, kur jo kraujyje alkoholio kiekis siekė net 200 mg/dl. Tai prilygsta maždaug 7-10 alkoholio gėrimų vienetų (atsižvelgiant į kūno svorį) ir yra pakankamas kiekis, kad sukeltų pykinimą, vėmimą, sutrikdytų pažinimo funkciją, atmintį ir net lemtų sąmonės praradimą.

Tačiau pacientas gydytojams ir policijos pareigūnams dievagojosi, kad alkoholio tikrai nevartojo.

Po šio įvykio teta nupirko jam prietaisą, kuriuo galima pamatuoti alkoholio kiekį kraujyje. Ji buvo girdėjusi apie panašius atvejus, kai žmonės būdavo „girti“, nors iš tikrųjų nevartojo jokio alkoholio. Teta paskatino vyrą apsilankyti ir pas Ohajuje (JAV) dirbantį gydytoją.

Pacientui buvo atliktas vadinamasis angliavandenių testas – duota angliavandenių turinčio maisto ir kelias valandas stebima, ar nepakito alkoholio kiekis jo kraujyje. Nors vyras nevartojo aloholio, testas parodė, kad jo išmatose yra padidėjęs alaus mielių (saccharomyces cerevisiae) kiekis. Vyrui buvo diagnozuotas ypač retas sutrikimas – žarnyne vykstanti fermentacija (angl. – auto-brewery syndrome (ABS), – red.), kai žmogaus žarnyno bakterijos ima gaminti alkoholį.

Šios žarnyne vykstančios fermentacijos metu virškinimo sistema pagamina pakankamai etanolio, kad žmogus apsvaigtų.

Iš tiesų visų žmonių žarnynas gamina nedidelį kiekį alkoholio, virškindamas cukrų ir krakmolingą maistą, tačiau kai žarnyne atsiranda alaus mielių, tai vyksta jau visai kitame lygyje.

Pastaraisiais metais buvo pranešta net apie kelis atvejus, kai žmonės buvo suimti už vairavimą išgėrus, nors jie išties alkoholio nevartojo, o tik valgė duoną ar basmati ryžius.

Minėtam pacientui gydyti buvo skirti priešgrybeliniai vaistai, tačiau netrukus jis vėl buvo paguldytas į ligoninę, po to kai nukrito ir smarkiai susitrenkė galvą, o tai sukėlė kraujavimą į kaukolės vidų. Gydytojai netikėjo, kad pacientas buvo blaivus, nes alkoholio kiekis jo kraujyje svyravo nuo 50 iki 400 mg/dl.

Ieškodamas pagalbos, 46-erių vyras susitiko su gydytojais iš Ričmondo universiteto medicinos centro Niujorke (JAV), kurie galų gale užfiksavo šį pirmąjį tokio pobūdžio atvejį.

Vyrui buvo pritaikyta mažai angliavandenių turinti dieta ir vėl paskirti priešgrybeliniai vaistai. Tačiau jis be gydytojų žinios suvalgė picą ir išgėrė gazuotų gėrimų, todėl žarnyne prasidėjo fermentacija. Tai pirmasis dokumentais patvirtintas šio sindromo atvejis, kurį lėmė antibiotikai.

„Antibiotikai pakeitė jo žarnyno mikrobiomą, sudarydami sąlygas mielėms augti. Ši diagnozė turėtų būti apsvarstyta susidūrus su kiekvienu pacientu, kuris neigia vartojęs alkoholio, tačiau jam pasireiškia su šios medžiagos vartojimu susiję simptomai“, – rašoma bylos pranešime. 

Pranešama, kad pastaruoju metu vyrui savaiminės intoksikacijos simptomai nebepasireiškia – jo žarnyne fermentacija nebevyksta.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.