Aistros dėl pavadinimo: medikai nesutinka, kad Kėdainių ligoninė vadintųsi T. Bružaitės vardu

Kėdainių ligoninės medikai nepritaria idėjai šią gydymo įstaigą pavadinti šviesaus atminimo gydytojos Teklės Bružaitės vardu. Tokią medikų nuostatą išgirdo antradienį su jais susitikęs rajono meras Valentinas Tamulis ir savivaldybės gydytoja Ramunė Kabošienė.

Kol kas dar nežinia, ar bus keičiamas Kėdainių ligoninės pavadinimas.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Kol kas dar nežinia, ar bus keičiamas Kėdainių ligoninės pavadinimas.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Kėdainių ligoninė.<br>Andriaus Kasparavičiaus nuotr.
Kėdainių ligoninė.<br>Andriaus Kasparavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Kasparavičė

Nov 8, 2019, 11:16 AM, atnaujinta Nov 8, 2019, 11:22 AM

Sprendimui būtinas medikų pritarimas

Idėją ligoninę pavadinti T. Bružaitės vardu meras V. Tamulis iškėlė praėjusį mėnesį, po to, kai apie ją kėdainiečiai pradėjo diskutuoti socialiniuose tinkluose.

Tuomet meras sakė, kad tokios diskusijos rodo, jog žmonėms brangus T. Bružaitės atminimas, todėl turėtų būti atsižvelgta į jų siūlymą suteikti ligoninei minėtos gydytojos vardą, tačiau tuo pačiu akcentavo ir tai, kad tokiam sprendimui reikia gauti ir medikų, dirbančių ligoninėje, pritarimą.

Medikų bendruomenė nepritaria

Antradienį V. Tamulis kartu su R. Kabošiene susitiko tiek su Kėdainių pirminio sveikatos priežiūros centro, tiek ir su Kėdainių ligoninės vadovais bei šiose įstaigose dirbančiais medikais ir diskutavo dėl ligoninės pavadinimo keitimo.

Medikų bendruomenė atvirai įvardijo nesutinkanti, kad Kėdainių ligoninė būtų pavadinta T. Bružaitės vardu ir išdėstė daug konkrečių argumentų, svariai įrodančių, kodėl nereikėtų to daryti.

Jei būtų nuspręsta keisti ligoninės pavadinimą, medikai siūlo tai daryti įvertinant visą Kėdainių medicinos raidos istoriją, kurios progresui didžiausią įtaką padarė ne gydytoja T. Bružaitė, o šią ligoninę pastatęs, stiprią medikų komandą subūręs ir kaimuose pirmuosius ambulatorijas įkūręs ligoninės vyriausiuoju gydytoju dirbęs chirurgas Lionginas Šinkūnas.

Jo nuopelnus Kėdainių medicinai apibūdina net ir tai, kad anuomet patys medikai bei jų kolegos iš kitų miestų vadindavo Kėdainių ligoninę „Šinkūno klinikomis“.

Einant metams, kėdainiečiams pasimiršo šio neeilinio gydytojo nuopelnai, tačiau juos puikiai prisimena medikų bendruomenė, todėl ir negali sutikti, kad ligoninė būtų pavadinta kito mediko vardu.

Antradienį Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis ir savivaldybės gydytoja Ramunė Kabošienė susitiko su Kėdainių medikais. T. Bružaitės atminimą siūlo pagerbti kitaip

T. Bružaitės Kėdainių medikai taip pat nenuvertina ir siūlo jos atminimą pagerbti kitaip.

„Medicinos darbuotojai mano, kad gydytojos Teklės Bružaitės atminimą galima būtų įamžinti pastatant jai skulptūrą ar pasodinant ir jos vardu pavadinant parką.

Buvo net ir siūlymas pakeisti link ligoninės einančios Budrio gatvės pavadinimą ir būtent šią gatvę pavadinti Teklės Bružaitės vardu, nors šio pavadinimo gatvė ir yra naujai besikuriančiame miesto rajone.

Toks pasiūlymas motyvuojamas tuo, kad daugeliui net nežinoma, kodėl link ligoninės einanti gatvė pavadinta Budrio vardu. Daugelis net neprisimena, kas buvo Budrys“, – „Rinkos aikštei“ sakė meras V. Tamulis.

Rengs apklausą

Rajono vadovas medikams siūlė dar padiskutuoti šiuo klausimu, nepriimti skubotų sprendimų, o galutinę savo nuomonę išreikšti dalyvaujant apklausoje, kurią dėl galimo ligoninės vardo keitimo netrukus ketinama paskelbti savivaldybės interneto svetainėje.

Šioje elektroninėje apklausoje galės savo nuomonę pareikšti ne tik medikai, bet ir visi rajono gyventojai.

„Ar teiksime rajono tarybai siūlymą keisti ligoninės pavadinimą, dar anksti spręsti. Turime atsižvelgti ir į gyventojų, ir į medikų bendruomenės nuomonę.

Tokie sprendimai turi būti priimtini ir turi tenkinti visas puses.

Dabar galiu pasakyti tik tai, kad tiek gydytojo Liongino Šinkūno, tiek gydytojos Teklės Bružaitės atminimas turi būti įamžintas deramai. Manau, kad dar laukia daug diskusijų, kad galėtume rasti pačius geriausius sprendimus“, – sako meras V. Tamulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.