Radviliškyje gydyti vaikų neleidžia Sveikatos apsaugos ministerija: gyventojai priblokšti

Radviliškiečiams toliau teks susirgusius vaikus vežioti į Šiaulių, kitų aplinkinių rajonų gydymo įstaigas. Radviliškio ligoninė siekė atidaryti Vaikų ligų skyrių, suremontavo patalpas, gavo leidimus, bet tam pasipriešino Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Radviliškio ligoninė siekė atidaryti Vaikų ligų skyrių, suremontavo patalpas, gavo leidimus, bet tam pasipriešino Sveikatos apsaugos ministerija<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Radviliškio ligoninė siekė atidaryti Vaikų ligų skyrių, suremontavo patalpas, gavo leidimus, bet tam pasipriešino Sveikatos apsaugos ministerija<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Radviliškio ligoninė siekė atidaryti Vaikų ligų skyrių, suremontavo patalpas, gavo leidimus, bet tam pasipriešino Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Vitkaus nuotr.
Radviliškio ligoninė siekė atidaryti Vaikų ligų skyrių, suremontavo patalpas, gavo leidimus, bet tam pasipriešino Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Vitkaus nuotr.
Respublikinė Šiaulių ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Šiaulių ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Radviliškio meras Antanas Čepononis.<br>G.Šiupario nuotr.
Radviliškio meras Antanas Čepononis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2019, 8:07 PM, atnaujinta Nov 8, 2019, 8:08 PM

Iš SAM gautame rašte pažymima, kad Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) veiklos zonoje tokių paslaugų poreikio nėra, todėl leidimas teikti stacionarias vaikų ligų antrojo lygio paslaugas nesuteikiamas.

„Esame priblokšti, nes poreikis yra didžiulis. Apskaičiavome, kad pernai į Šiaulių ir kitų miestų ligonines buvo išvežta gydyti daugiau kaip 1000 vaikų. Apmaudu, kad rūpinamasi ne ligoniais, o ligoninių konkurencija“, – sakė Radviliškio ligoninės direktorius Vaidas Smalinskas.

Pateko į uždaromų sąrašą

Radviliškio ligoninė anksčiau turėjo Vaikų ligų skyrių, bet prieš trejus metus jis buvo uždarytas.

Tuometė gydymo įstaigos vadovė apskaičiavo, jog veikla nuostolinga, todėl įtikino vietos politikus, kad kito kelio net nėra.

Radviliškio rajono savivaldybei pavaldžios gydymo įstaigos vadovo konkursą laimėjus V.Smalinskui, buvo susizgribta, kad ligoninei iškilo uždarymo grėsmė.

Mat gydymo įstaigų darbą organizuojantys SAM valdininkai į uždaromų sąrašą įtraukė ligonines, kurios stacionariai teikia mažiau kaip tris iš penkių paslaugų – terapijos, chirurgijos, akušerijos, psichiatrijos ir pediatrijos.

Radviliškio ligoninė buvo priversta atsisakyti akušerijos, nes gimdymų skaičius buvo mažesnis nei SAM nurodyta kvota. Pediatrijos ir psichiatrijos paslaugų atsisakyta, nes ligoninė buvo įklimpusi į skolas ir jai grėsė bankrotas.

Suklupo paskutiniame etape

Vis dėlto pasikeitus įstaigos vadovui buvo atlikti nauji skaičiavimai.

Atlikus auditą paaiškėjo, kad Vaikų ligų skyriaus veikla būtų pelninga, todėl nuspręsta jį atkurti. Kartu būtų buvusi sugrąžinta trečioji gyventojams teikiama paslauga ir išnyktų uždarymo grėsmė.

2018 metų gruodį Radviliškio rajono tarybos pritarimą gavęs V.Smalinskas pradėjo atkurti Vaikų ligų skyriaus veiklą.

Buvo apsispręsta, kad skyrius bus mažesnis, turės aštuonias lovas, bet sutarta su visu aptarnaujančiu personalu – gydytojais, slaugytojomis.

Iš skolų išbridusi ir patalpas suremontavusi įstaiga iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gavo higienos pasą, po to pateikė dokumentus Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai ir gavo licenciją.

Paskutinis žingsnis turėjo būti sutartis su Šiaulių TLK, bet prieš tai nusiųsta užklausa į SAM.

„Suprantama, Respublikinei Šiaulių ligoninei (RŠL) nenaudinga, kad atidarytume skyrių. Bet kažkodėl užmiršti pacientai ir jų patogumas“, – sakė V.Smalinskas ir užsiminė, kad dabartinis RŠL vadovas anksčiau vadovavo Šiaulių TLK.

Žada nenuleisti rankų

Pripažinęs, kad uždaryti šį skyrių buvo klaida, Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis akcentavo, jog ministerijos atsakymas sunkiai suprantamas, nes gydymo įstaiga neprašė pinigų: „Labai keistas požiūris į žmogų, kai nuolat kalbama, kad būtina mažinti socialinę atskirtį.“

Meras sakė, kad rankų nuleisti neketina. Į Vilnių nuvažiavęs politikas prašysis priėmimo pas ministrą ir asmeniškai ketina paklausti, kodėl neleidžiama Radviliškyje atkurti Vaikų ligų skyriaus.

Radviliškio ligoninės direktorius V.Smalinskas sakė, kad bus plečiamos dienos stacionaro ir stebėjimo paslaugos: „Leidimą šiai veiklai turime, bet dirbdavome ne visą dieną. Nuo lapkričio vidurio bus dirbama visą darbo dieną, o galbūt ir savaitgaliais.“

Ligoninės vadovas vylėsi, kad SAM pakeis nuostatą ir panaikins vienintelę kliūtį.

Juolab kad jau preliminariai buvo susitarta su visu skyriuje dirbti turėsiančiu gydytojų ir slaugytojų personalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.