Pranešė apie pirmąją elektroninių cigarečių auką Europoje: mirė 18-metis

Belgijoje nuo kvėpavimo sutrikimo mirė 18 metų jaunuolis, kurio mirties priežastį pareigūnai ketvirtadienį susiejo su elektroninių cigarečių rūkymu ir žalingų produktų deriniu elektroninėje cigaretėje.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimondas Čiuplys

Nov 18, 2019, 11:27 AM

Panašių atvejų jau yra užregistruota Jungtinėse Valstijose; jie yra siejami su tokoferolio (vitamino E) acetatu, naudojamu elektroninių cigarečių aliejui sutirštinti.

„Nustatytas ryšys su elektroninėmis cigaretėmis. Nėra jokio kito paaiškinimo tokiai sunkiai šio paciento pneumonijai“, – Belgijos parlamente sakė sveikatos apsaugos ministrė Maggie De Block.

Ministrė buvo klausinėjama po kelių žiniasklaidos pranešimų apie Briuselio gyventojo Raphaelio, rūkiusio elektroninę cigaretę su vienu iš kanapių produktų, mirtį lapkričio 6 dieną.

Pradinės išvados rodo, kad tas produktas buvo kanabidiolis (CBD) – populiari ir legali kanapių sudėtinė dalis, pasižyminti nestipriomis raminamosiomis savybėmis. Tačiau CBD taip pat pardavinėjamas juodojoje rinkoje, sumaišytas su nelegaliais ir pavojingais produktais.

„Tyrimas turi būti tęsiamas siekiant nustatyti tikslas [Raphaelio mirties] aplinkybes“, – sakė M. De Block, kuri akcentavo griežtas šalyje galiojančias taisykles dėl elektroninių cigarečių ir kaitinamojo tabako produktų.

Liepą paskelbtoje ataskaitoje Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pateikė išvadą, kad elektroninės cigaretės yra „nepaneigiamai žalingos“ ir negali būti rekomenduojamos kaip priemonė, padedanti žmonėms mesti rūkyti.

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai elektroninių cigarečių rūkymą klasifikuoja kaip pavojingą jaunimui. Elektronines cigaretes rūkančių moksleivių skaičius nuo 2017 iki 2018 metų išaugo beveik dvigubai.

JAV pareigūnai penktadienį paskelbė nustatę, kad vitamino E acetatas yra tikėtina su elektroninių cigarečių rūkymu siejamų plaučių pažeidimų epidemijos priežastis. Per šią epidemiją jau mirė 39 žmonės, o dar daugiau kaip 2 tūkst. susirgo.

Vitamino E acetato yra daugelyje maisto produktų, be to, jis naudojamas papilduose ir kosmetikos produktuose, bet įkvėpta ši medžiaga trikdo plaučių funkciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.