Dėl apmaudžios ligoninės klaidos iškilo grėsmė daugiau kaip 1000 pacientų

Visi mes darome klaidų. Vis tik kai kurių klaidų pasekmės gali būti ypač skaudžios.

Dėl nepakankamai gerai sterilizuotų instrumentų daugiau kaip 1000 pacientų galėjo apsikrėsti grėsmingomis infekcijomis.<br>123rf nuotr.
Dėl nepakankamai gerai sterilizuotų instrumentų daugiau kaip 1000 pacientų galėjo apsikrėsti grėsmingomis infekcijomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-26 12:09

Daugiau kaip 1000 vienos Gošeno miesto Indianos valstijoje, JAV ligoninės pacientų gresia ŽIV ir hepatitai B bei C dėl, kaip pranešama naujienų laidose, sanitarinės klaidos.

Balandžio-rugsėjo mėnesiais vienos iš Gošeno ligoninių operacinės darbuotojas, atsakingas už įrankių sterilizavimą, praleido vieną tam tikrų chirurginių instrumentų valymo žingsnį. Nors šiems instrumentams taikytos ir kitos dezinfekavimo bei sterilizavimo procedūros, nėra aišku, ar jie buvo visiškai sterilus, prieš operuojant jais kitus žmones, skelbiama ligoninės pranešime.

„Nors manome, kad rizika yra ypač maža, vis dėlto siūlome pacientams nemokamai išsitirti dėl šių virusų“, – pranešė ligoninės atstovai pranešime.

Gošeno ligoninės atstovai išsiuntė įspėjamuosius laiškus ir pasiūlymą nemokamai išsitirti kraują 1 tūkst. 182 pacientams, kurie tuo laikotarpiu ligoninėje buvo operuojami ir galėjo užsikrėsti grėsmingomis infekcinėmis ligomis.

Vienai iš pacientų, Lindai Gierek, minėtoje ligoninėje birželio 24 dieną buvo atlikta operacija. Lapkričio 22 dieną ji drauge su kitais nukentėjusiaisiais, kurių pavardės neskelbiamos, padavė ligoninę į teismą, pranešė „The Goshen News“.

Hepatitai B ir C yra kepenų infekcijos, kurias sukeliantis virusas gali būti perneštas per kraują. Taip neretai nutinka žmonėms, kurie naudojasi ta pačia adata.

Kai kuriems žmonėms hepatitai B ir C yra trumpalaikės ligos ir simptomai greitai praeina, bet kitiems ligos gali tapti chroniškomis ir, kaip skelbia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (LKPC), sukelti rimtesnes sveikatos bėdas.

Hepatito B simptomai gali būti karščiavimas, nuovargis, pageltę akių obuoliai, o hepatito C, jeigu ir pasireiškia, jie paprastai būna lengvi ir primena gripą, gali skaudėti raumenis bei jaustis nuovargis.

ŽIV taip pat gali būti perduotas per kraują ir kitus kūno skysčius. Šis virusas lėtai veikia imuninę sistemą, sunaikindamas organizmo galimybę apsisaugoti nuo ligų, aiškina LKPC.

„Kadangi daug pacientų sunerimo dėl savo saugumo, mes kruopščiai ištirsime viską, kas susiję su incidentu, – išplatintame pranešime žadėjo Gošeno ligoninės vyriausias gydytojas daktaras Danielis Nafzigeris. – Turime įdiegti griežtas taisykles ir imtis papildomų saugumo priemonių, kad panašūs dalykai daugiau nebepasikartotų“.

Parengta pagal „Live Science“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.