Galiūnas Ž. Savickas patenkintas sveikatos apsaugos sistema

Ne vienerius metus sveikatos priežiūros sektorių visuomenė laiko vienu labiausiai korumpuotu, tačiau stipriausiu pasaulio žmogumi tituluojamas Žydrūnas Savickas su tuo nesutinka. Jis įsitikinęs, kad mūsų šalies medicina tikrai nėra statoma ant korupcijos pamatų.

 Galiūnas Ž. Savickas patenkintas sveikatos apsaugos sistema<br> D.Umbraso nuotr.
 Galiūnas Ž. Savickas patenkintas sveikatos apsaugos sistema<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 4:30 PM

„Tiesa, mes girdime apie korupcijos skandalus, įvykusius vienoje ar kitoje gydymo įstaigoje, tačiau tai nereiškia, kad korupcija yra tik šioje srityje. Paprasčiausiai, kiekvienas iš mūsų per gyvenimą susiduriame su sveikatos apsaugos sektoriumi ne vieną ir net ne du kartus. Galima sakyti, kad medicina yra arčiausiai mūsų visų, todėl ši problema matoma kone ryškiausiai ir apie ją kalbama daugiausiai. Nesakau, kad problemos nėra, korupcija iš tiesų egzistuoja. Tačiau visuomenės sąmoningumas didėja ir žmonių, kovojančių prieš kyšius skaičius auga, o tai geras ženklas“, – sako sportininkas.

Jis įsitikinęs, kad svarbiausia, jog žmogus suvoktų, kad duodamas kyšį jis ne tik daro nusikaltimą, bet ir savo veiksmais palaiko šią sugedusią sistemą – prisideda prie jos egzistavimo.

„Be to, korupcija reiškia tik vieną – mus visus kažkas vienaip ar kitaip apvagia. Juk pinigai, esantys šešėlyje, negerina nė vieno iš mūsų gyvenimo. Jie patenka į siauram ratui priklausančių žmonių kišenes ir neprisideda prie bendro gėrio kūrimo“, – savo mintimis dalijasi sportininkas.

Nori mokėti pinigus – gydykis privačiai

Ž. Savickas atkreipia dėmesį į vieną pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės nusprendžia duoti „tą nelemtą kyšį“.

„Suprantama, jog visi norime kaip įmanoma greičiau patekti pas gydytoją specialistą ar šeimos gydytoją, tačiau tvarka yra tvarka, ir visiems ji – vienoda. Norintiems ją kažkaip apeiti, pagudrauti, patarčiau geriau kreiptis į privačią kliniką, kur pinigus galėsite sumokės oficialiai, nors visi mokame mokesčius ir turime teisę už sveikatos priežiūros paslaugas nemokėti antrą kartą“, – sako žinomas vyras.

Sportininkas įsitikinęs, kad tiek valstybinės, tiek privačios gydymo įstaigos paslaugų kokybė yra vienoda, nesiskiria ir gydytojų kompetencija ir medicininė įranga, tik paslaugos privačiame sektoriuje yra gal kiek greičiau prieinamos.

„Norint gydymą gauti greičiau ir pasirinkus privačia įstaigą, nekils problemų ir su morale – sumokėjęs oficialiai nepažeisi įstatymo, nesumenkinsi savo ar gydytojo orumo. Kyšio davimas, manau, kad yra nemalonus procesas tiek duodančiam, tiek imančiam“, – svarsto Ž. Savickas.

Norėdamas atsidėkoti gali skatinti medicinos pažangą

Galiūnui per sportinę karjerą teko ne kartą susidurti su gydytojais, bet jis nė karto nepastebėjo jokių užuominų, kad turėtų duoti kyšį. O ir jam pačiam nebuvo net minties, kad reikėtų įteikti gydytojui vokelį ar kokią dovaną.

„Man niekada neteko atsidurti situacijoje, kai manęs būtų prašoma ar akį kažkaip mirktelėtų, jog atsidėkočiau ar paskatinčiau kažką. Mano nuomone, kai kurie žmonės jaučia, iš ko gali prašyti, o iš ko ne. Žinot, sakoma, kad vienodos energetikos žmonės vienas kitą traukia, tai galbūt tuo pačiu principu veikia ir kyšininkavimo mechanizmas – tie, kurie nori duoti kyšius, pritraukia tuos, kurie tų kyšių nori“, – juokauja sportininkas.

Vyras tikina, esantis visiškai patenkintas mūsų šalyje dirbančiais medikais ir gydymo paslaugomis.

„Už bet kokią pagalbą ir dėmesį visuomet atsidėkoju su šypsena veide tardamas žodį „ačiū“, nes tai ir yra pati geriausia padėka. Laikausi principo, kad mes kiekvienas dirbame savo darbą. Pavyzdžiui, ugniagesys gaisrus gesina, policininkas saugo ir bendrą tvarką šalyje prižiūri, o medikas gydo. Ir kiekvienas už tai gauna atlyginimą. Aišku, sveikata yra ypatingai jautrus dalykas, todėl žmonių jaučiamas dėkingumas už suteiktą pagalbą – suprantamas, bet nemanau, kad dėl to reikia kažkaip kitaip, ypatingai atsidėkoti ar netgi pažeisti įstatymus“, – įsitikinęs Ž. Savickas.

Tačiau jeigu pacientas ar jo šeimos nariai tikrai labai nori padėkoti, tai gali padaryti tinkamai – oficialiai pervesdami lėšas į ligoninės ar poliklinikos paramos sąskaitą banke. „Jeigu žmonės atsidėkotų būtent tokiu būdu, tai gydymo įstaiga galėtų įsigyti naujos aparatūros, medikai turėtų daugiau galimybių tobulintis. Tokį atsidėkojimo būdą netgi prilyginčiau bumerangui – paaukojusiam žmogui pinigai netiesiogiai grįžtų atgal. Juk kreipiantis į tą pačią gydymo įstaigą jis gautų dar geresnės kokybės paslaugas: gydantys medikai būtų dar aukštesnės kvalifikacijos, dirbtų su dar geresne įranga. Tai bus netgi ir ne savanaudiška, nes visu tuo gėriu galės naudoti ne tik jis pats, bet ir šeimos nariai, kaimynai ir draugai“, – pozityviai nusiteikęs pasakoja Lietuvos galiūnas.

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.