Sveikatos sutrikimų neturėjusį vyrą autobuse ištiko koma: žmona kaltina vairuotoją

Rūta Jakovleva (45 m.) paskutinį kartą savo vyro Olego Jakovlevo (46 m.) balsą girdėjo lapkričio 26 dieną, kai jis autobusu važiavo iš darbo. Jis pasakė, kad yra prie Europos aikštės ir, kad jam labai skauda galvą. Tuomet ryšys nutrūko.

Dėl autobuso vairuotojo abejingumo keleivis dabar yra komoje.<br>Portalo Lrytas.lt koliažas (asociatyvios nuotr.)
Dėl autobuso vairuotojo abejingumo keleivis dabar yra komoje.<br>Portalo Lrytas.lt koliažas (asociatyvios nuotr.)
VVT ragina visus keleivius būti pilietiškesniems bei atkreipti dėmesį į kartu važiuojančius keleivius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
VVT ragina visus keleivius būti pilietiškesniems bei atkreipti dėmesį į kartu važiuojančius keleivius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugybė žmonių nieko neįtardami gyvena su aneurizma. Tai – nenormalus smegenų kraujagyslės dalies išsiplėtimas, galintis plyšti bet kuriuo metu ir pavojingas gyvybei.<br>123rf nuotr.
Daugybė žmonių nieko neįtardami gyvena su aneurizma. Tai – nenormalus smegenų kraujagyslės dalies išsiplėtimas, galintis plyšti bet kuriuo metu ir pavojingas gyvybei.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 7:33 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:36 AM

R.Jakovleva skambino vyrui dar ir dar kartą, kol galiausiai atsiliepė moteris. Ji pasakė, kad vyras neteko sąmonės. Moteris perdavė telefono ragelį autobuso vairuotojui. R.Jakovleva paprašė, kad vairuotojas iškviestų greitąją, o jis atsakė: „Aš ne greitoji“.

Autobusu važiuojantys žmonės iškvietė greitąją iš Šeškinės poliklinikos, kuri tuo metu buvo visai šalia, tačiau autobuso vairuotojas nesulaukė greitosios, pasiteisindamas tuo, kad atsilieka nuo maršruto. Jis su vyru, netekusiu sąmonės, nuvažiavo iki Fabijoniškių žiedo, ten pastovėjo ir tęsė savo maršrutą. Pagaliau vyrą nuvežė į Vilniaus oro uostą, kur jį pasitiko greitoji pagalba.

Anot moters, vyras sąmonės neteko 18:10, o į medikų rankas pakliuvo 20:20 val. Vairuotojas teisinosi, kad vyrui nesuteikė pagalbos, nes manė, kad jis girtas. Gydytojai vyrui diagnozavo plyšusią galvos smegenų aneurizmą. 

„Jį, ištiktą komos viežiojo šitiek laiko. Likom be vyro, tėčio, sūnaus. Autobuso vairuotojas savo darbą dirba 40 metų, nesuprantu, iš kur toks neatsakingumas. Tik vairuotojas kaltas, kiekviena minutė buvo svarbi. Jis važiavo nuo Europos aikštės link Fabijoniškių, greitoji buvo iškviesta iš Šeškinės poliklinikos, o jis toliau nuvažiavo iki Fabijoniškių, pastovėjo, važiavo į oro uostą. 

Kai pamačiau vyrą, jis atrodė kaip gyvas lavonas. Jei žmogus būtų girtas, gargaliuotų, o mano vyro veidas buvo pabalęs ir pageltęs.

Kur žmogiškumas? Autobuso vairuotojas sakė: „Aš vėlavau ir atsiprašau, kad neapsižiūrėjau.“ Iš ligoninės pasiėmiau vyro drabužius – jie visi buvo juodi. Turbūt jis daug kartų krito ant žemės, jį žmonės kėlė. 

Gydytojai sakė būti viskam pasiruošus. Jei išgyvens, bus prikaustytas prie lovos visam gyvenimui, o mes auginame devynerių metų sūnelį, jis prie tėčio buvo labai prisirišęs, dabar jis klausinėja: „Kur tėtis?“ 

Mes su vyru kasdien susitikdavom po darbo, atostogaudavom. Dabar namai tušti, jo labai trūksta. Dabar, kai išgirstu skambant telefoną – net kojas pakerta. Bijau blogos žinios. Negaliu patikėti, kad tai vyksta man“, – kalbėjo vilnietė.

O.Jakovlevas, anot moters, neturėjo jokių sveikatos sutrikimų, ši liga užklupo netikėtai. Vyras dirbo mašinų plovėju – žmona spėliojo, kad galbūt tą dieną jis buvo labai pavargęs. Dabar vyras guli Respublikinėje Vilniaus universiteto ligoninėje.

Siekiama išsiaiškinti daugiau detalių

Paprašius pakomentuoti susiklosčiusią situaciją UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT), viešųjų ryšių specialistė Lina Nuobarienė sakė: „Bendrovė labai apgailestauja dėl šio įvykio. Išreikšdami savo susirūpinimą jau kreipėmės į keleivio artimuosius siūlydami visokeriopą pagalbą. Vairuotojo veiksmams įvertinti buvo pradėtas vidinis tyrimas, kurio metu siekiama išsiaiškinti kuo daugiau to vakaro detalių ir nustatyti, ar vairuotojas deramai atliko savo pareigas“.

VVT turimomis žiniomis, lapkričio 26 d. 3G autobuse, važiuojančiame į Oro uostą, buvo pastebėtas sunegalavęs keleivis. Apie tai ties Šeškinės poliklinikos stotele (autobusui vykstant Oro uosto kryptimi), vairuotoją informavimo keleivė, kuri netrukus ir iškvietė greitąją medicinos pagalbą, lauksiančią Oro uoste. Tačiau, kadangi autobusui atvykus, greitosios medicinos pagalbos jau nebebuvo, vairuotojas pats dar kartą kvietė greitąją medicinos pagalbą ir vykdė jos nurodymus iki kol atvyko medikai.

„Mes dar kartą labai apgailestaujame dėl šio įvykio ir ėmėmės prevencinių priemonių, kad panašūs įvykiai nesikartotų: vairuotojams bus papildomai organizuojami keleivių aptarnavimo mokymai, bus sustiprinta teikiamų paslaugų kokybės kontrolė“, – tikino L.Nuobarienė.

VVT ragina visus keleivius būti pilietiškesniems bei atkreipti dėmesį į kartu važiuojančius keleivius. Kilus įtarimui ar pastebėjus, kad kuriam nors keleiviui pasidarė bloga, reikėtų apie tai nedelsiant informuoti vairuotoją, kuris turi visas galimybes ir pareigą iškviesti greitąją medicinos pagalbą, o esant reikalui ir policiją. 

„Mūsų vairuotojų pareiga – saugiai ir laiku vežti keleivius, taip pat jie yra atsakingi už bet kokią reikalingą pagalbą keleiviams. Įvykus incidentui, susijusiam su keleivio gyvybe ar sveikata, jie niekada nepalieka keleivio be priežiūros iki kol atvyksta medikai“, – sakė viešųjų ryšių specialistė.

Kas yra smegenų aneurizma ir kaip ji gali sukelti insultą?

Aneurizma yra kraujagyslės išsiplėtimas, atsirandantis dėl kraujagyslių sienelių silpnumo, dažniausiai tose vietose, kuriose jos šakojasi.

Kai kraujas teka susilpnėjusiomis kraujagyslėmis, dėl kraujospūdžio jos gali plyšti.

Aneurizmos gali išsivystyti bet kurioje kūno kraujagyslėje, tačiau dažniausiai pasitaikančios yra dvi vietos:

  • arterija, kuri perneša kraują iš širdies į likusį kūną (pilvo aorta);
  • smegenys.

Daugelis smegenų aneurizmų sukelia pastebimus simptomus tik tada, kai jos plyšta.

Tai sukelia ypač sunkią būklę, vadinamą subarachnoidine hemoragija, kai dėl plyšusios aneurizmos sukeltas kraujavimas gali lemti stiprų smegenų pažeidimą.

Simptomai yra šie:

  • staigus galvos skausmas, lygintinas su staigiu smūgiu į galvą;
  • sustingęs kaklas;
  • šleikštulys ir vėmimas;
  • skausmas žiūrint į šviesos šaltinį.

Maždaug trys iš penkių žmonių, patyrusių subarachnoidinę hemoragiją, miršta per dvi savaites.

Pusė išgyvenusiųjų patiria rimtus smegenų pažeidimus ir turi negalią.

Informacija apie aneurizmą parengta pagal Didžiosios Britanijos Nacionalinę sveikatos tranybos (NHS) duomenis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.