To dar nėra buvę: iš vaistinės Šiaulių savivaldybė gaus įspūdingą pinigų sumą

980928 eurai. Tokią sumą per penkerius metus Šiaulių miesto savivaldybė gaus už vaistinei skirtų patalpų Centro poliklinikoje nuomą. 

 Varžytuvės dėl teisės prekiauti vaistais Šiaulių miesto Centro poliklinikoje baigėsi nauju rekordu.<br> lrytas.lt koliažas
 Varžytuvės dėl teisės prekiauti vaistais Šiaulių miesto Centro poliklinikoje baigėsi nauju rekordu.<br> lrytas.lt koliažas
 Dėl teisės įsikurti Centro poliklinikoje aukcione susigrūmė net 12 dalyvių.<br>G.Šiupario nuotr.
 Dėl teisės įsikurti Centro poliklinikoje aukcione susigrūmė net 12 dalyvių.<br>G.Šiupario nuotr.
 Poliklinikoje dešimtmetį dirbo vaistinė "Valerijonas".<br>G.Šiupario nuotr.
 Poliklinikoje dešimtmetį dirbo vaistinė "Valerijonas".<br>G.Šiupario nuotr.
 Šiauliai pagaliau turi ir naktinę vaistinę - prie centrinės turgavietės esančiame prekybos centre visą parą dirba "Gintarinė vaistinė".<br>G.Šiupario nuotr.
 Šiauliai pagaliau turi ir naktinę vaistinę - prie centrinės turgavietės esančiame prekybos centre visą parą dirba "Gintarinė vaistinė".<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 17, 2020, 11:57 AM, atnaujinta Jan 17, 2020, 11:59 AM

Iki šiol šios patalpos buvo nuomotos vietos vaistinei „Valerijonas“ už simbolinį 11,58 euro įkainį. Tiesa, tokia suma gauta ne visą dešimtmetį, o tik pastaruosius porą metų – iki tol mokėta dar mažiau. Politikai tikino, kad ši kaina visiškai atitinka situaciją rinkoje.

Bet viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai buvo surengtas aukcionas. Jame varžėsi net 12 dalyvių, pasiūliusių nuo 20 iki 301,18 euro. 

Gaus beveik milijoną eurų

Su didžiausią kainą siūliusia įmone sutarties pasirašyti nepavyko, nes laimėtojas pasitraukė nenurodęs priežasties. Tiesa, jis pats patyrė nuostolių – savivaldybei paliko beveik 2 tūkstančių eurų užstatas. 

272,48 euro įkainį siūliusi ir antrąją vietą aucione užėmusi įmonė sutiko pasirašyti 5 metų trukmės sutartį. Portalo lrytas.lt duomenimis, antrąją vietą užėmė bendrovė „Nemuno vaistinė“, kuriai priklauso vaistinių tinklas „Camelia“.

„Penktadienį jai išsiųsta parengta nuomos sutartis“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės atstovas Vitalis Lebedis.

Aukciono laimėtoja per mėnesį už 60 kv. metrų patalpų nuomą mokės rekordiškai daug – po 16348 eurus.  Tad per penkerius metus iš nuomininko bus gauti net 980928 eurai.

Stengėsi net Seimo nariai

Anksčiau teigta, kad patalpos numojamos rinkos verte, nors neoficialiai buvo žinoma, jog vaistininkai veržte veržiasi į gydymo įstaigas. 

Ypač dėl „Valerijono“ stengėsi Šiaulių politikos senbuviai, siekę, kad poliklinikoje dirbtų Šiaulių verslininkams priklausanti vaistinė. Jie nenurimo ir dėl Konkurencijos tarybos išvados, kurioje pažymėta, jog sutartis pratęsta neskaidriu būdu.

Praėjusių metų pabaigoje į gynėjų chorą buvo įsijungusi ir Seimo narių grupė, kuri atsiuntė raštą į Šiaulių miesto savivaldybę. 

Parlamentarai graudeno, kad reikia padėti 150-mečio jubiliejų švenčiančiai Šiaulių vaistinei, ragino elgtis ne pagal įstatymą – rasti būdą patalpas nuomoti tai pačiai įmonei, kuriai neva per sunku kovoti “nelygiavertėmis sąlygomis“ su didžiausiais vaistinių tinklais.

Tiesą atskleidė aukcionas

Kad gydymo įstaigose trokšta įsikurti vaistininkai, Šiaulių miesto savivaldybė įsitikino prieš porą metų. 

Buvo nuspręsta išnuomoti patalpas vaistinei  Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre. Aukcione buvo pasiektas ligšiolinis rekordas – 147,19 euro už kvadratinį metrą. Tokią kainą sutiko mokėti ta pati vaistinių tinklą „Camelia“ valdanti bendrovė.

Po šio aukciono verslininkai paragino tokiu pačiu būdu parinkti nuomininką ir Centro poliklinikoje.  Jie siūlė rengti aukcioną su pradine 200 eurų už kvadratinį metrą kaina.

Konkurencijos tarybos grasinimo 60 tūkstančių eurų siekiančia bauda sulaukusi Šiaulių valdžia pabandė nutraukti sutartį, bet pralaimėjo teismus. Todėl teko laukti iki šių metų pradžios, kol baigsis nuomos sutartis.

Įsikūrė ir naktinė vaistinė

Lengvatinę nuomą mokėjusi „Valerijono“ vaistinė savo filiale bulvare pastaruosius porą metų teikė naktinės prekybos paslaugą – dirbo iki 1 valandos nakties. Taip buvo sprendžiama kone dešimtmetį besitęsianti prekybos vaistais naktį problema.

Savivaldybės vadovai buvo svarstę netgi galimybę skelbti konkursą ir nuostoliais besiskundžiantiems vaistininkams siūlyti kompensaciją už darbą visą parą. Bet problema išnyko savaime – prie centrinės turgavietės esančiame prekybos centre įsikūrusi „Gintarinė vaistinė“ ėmė dirbti visą parą. 

Tad šiauliečiams ir aplinkinių rajonų gyventojams nebereikės naktį lėkti iki Panevėžio, nes artimiausia budinti vaistinė dirbo tik šiame didmiestyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti