Lietuvoje gauti trijų mėginių tyrimų rezultatai dėl koronaviruso

Šeštadienio vakarą tapo aiškūs iš galimai koronavirusu užsikrėtusio asmens paimtų mėginių tyrimo Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje rezultatai.

Mėginiuose koronaviruso nerasta.<br>123rf nuotr.
Mėginiuose koronaviruso nerasta.<br>123rf nuotr.
Pasaulyje vis daugėja sergančiųjų koronavirusu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulyje vis daugėja sergančiųjų koronavirusu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2020, 9:14 PM, atnaujinta Feb 3, 2020, 11:42 AM

Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė portalui lrytas.lt patvirtino, kad visuose trijuose tirtuose mėginiuose koronavirusas neaptiktas. Trys mėginiai į laboratoriją buvo pristatyti iš Kauno ir Panevėžio ligoninių.

Tikimybė buvo maža

„Visų trijų mėginių tyrimai galutinai paneigė naujo koronaviruso tikimybę, – sakė G.Banaitytė. – Šitą žinią mes gavome telefonu, labai jos laukėme. O oficialūs protokolai ateis pirmadienį. Bet taip, iš tiesų Lietuvoje šiuo metu koronaviruso nėra“.

Pasak SAM atstovės, iš įtariamai koronavirusu užsikrėtusio žmogaus paimto gleivinės tepinėlio laboratorinis ištyrimas užtrunka apie parą.

„Išties buvo labai maža tikimybė, kad tai koronavirusas. Visi požymiai rodė, kad tokios tikimybės praktiškai nėra. Bet tyrimas buvo daromas dėl viso pikto, nes mes dedame visas, kokias tik įmanoma, pastangas, kad neįsileistume to viruso. Tad apsidraudimui buvo paimti tie tepinėliai ir ištirti. Ir tyrimas parodė, kad viruso nėra, – sakė SAM atstovė“.

Kauno klinikinėje ligoninėje nuo ketvirtadienio stebimas galimai koronavirusu užsikrėtęs 28 m. pacientas. Vyras į medikus kreipėsi vėlų ketvirtadienio vakarą, o į ligoninę buvo paguldytas apie vidurnaktį.

Šeštadienį Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas pranešė, kad pacientas jaučiasi gerai, jokių ligos simptomų neturi.

„Pacientas jaučiasi gerai, jokių ligos simptomų neturi. Jis toliau stebimas specialioje izoliuotoje palatoje“, – sakė S.Tvirbutas.

Vyras buvo Vokietijoje ir kontaktavo su kinų tautybės žmonėmis, o grįžus į Lietuvą jam pasireiškė nežymūs peršalimo simptomai, dėl kurių jis dėl viso pikto kreipėsi į medikus. Vyrą nuspręsta dėl viso pikto izoliuoti atskirose specialiai infekcinėms ligomis pritaikytose patalpose. Jį prižiūrintys medikai dėvi specialią aprangą.

Apsunkina gripo sezonas

– Ką patartumėte asmenims, kurie pajuto negalavimus ir baiminasi, kad tai gali būti koronavirusas, nes galbūt bendravo su žmonėmis iš Kinijos? Ar visgi kreiptis į medikus, ar ramiai gydytis slogą ir nekelti bereikalingo aliarmo? lrytas.lt paklausė G.Banaitytės.

– Visą situaciją apsunkina tai, kad dabar yra gripo sezonas. Gripui irgi būdingas ir raumenų skausmas, ir karščiavimas, ir sloga.

Tiesiog jeigu žmogus prieš dvi savaites nekeliavo į Kiniją ir būtent į Uhano regioną, kadangi ten yra pats epicentras, jeigu nebendravo su žmonėmis, kurie prieš dvi savaites yra grįžę iš to Kinijos regiono, praktiškai neįmanoma, kad tai būtų naujasis koronavirusas.

Jeigu žmogui neramu, tarkim, jis daug keliauja, oro uoste nežinai, kas šalia ant kėdės sėdi, tuomet jis turėtų pasikonsultuoti, gali pasiskambinti medikams ar į mūsų visą parą veikiantį konsultacijų telefoną.

Svarbu atminti, kad temperatūra koronaviruso atveju būna 38 laipsniai ir daugiau. Bet tai gali būti paprasčiausias peršalimas ar gripas, kuris iš tikrųjų irgi yra rimtas susirgimas ir jokiu būdu jo negalima ignoruoti.

Šiuo metu Lietuvoje mes labai stebime oro uostus, per kuriuos didžiausia tikimybė į Lietuvą patekti šiam virusui. Budi savanoriai, konsultuoja žmones.

– Ar valstybei brangiai kainuoja įtariančio koronavirusą žmogaus ištyrimas, jo hospitalizacija, izoliavimas?

– Be abejo, tai kainuoja, bet lygiai taip pat kainuoja, ir kai žmogus kreipiasi dėl vidinės ausies uždegimo, ar susilaužo koją, ir guli ligoninėje.

Ligoninės yra pasirengusios priimti žmones, kuriems įtariama užkrečiama liga. Jie izoliuojami, kad nekeltų grėsmės kitiems, medikai imasi didesnių atsargumo priemonių. Bet tai tikrai nėra labai išskirtinė finansinė našta.

Virusas aptiktas gruodį

Kinijoje siaučiantis ir į kitas pasaulio šalis plintantis koronavirusas – oficialiai įvardijamas kaip „2019-nCoV“ – buvo aptiktas dar pernai gruodį Uhane.

Dabar šio viruso aukų skaičius jau viršijo 170, o užsikrėtusių jau beveik 8 tūkstančiai.

Dauguma užkrato aukų – kinai, tačiau didelis nerimas jaučiamas kaimyninėse Azijos valstybėse, apsaugos priemonių imtasi ir JAV bei Europoje.

Koronaviruso simptomai yra tokie pat, kaip paprasto gripo, įskaitant sausą kosulį, karščiavimą ir apsunkintą kvėpavimą. Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – požymiai panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.