Santaros klinikų žiede leidosi kariuomenės sraigtasparnis: priežastis – ypatinga

Lietuvos kariuomenės sraigtasparnio AS-365 įgula kartu su Santaros klinikų medikais pirmadienį, 13 val. leidosi žiede prie Santaros klinikų.

Lietuvos kariuomenės sraigtasparnio AS-365 įgula kartu su Santaros klinikų medikais pirmadienį, 13 val. leidosi žiede prie Santaros klinikų.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Lietuvos kariuomenės sraigtasparnio AS-365 įgula kartu su Santaros klinikų medikais pirmadienį, 13 val. leidosi žiede prie Santaros klinikų.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustas Stankevičius, BNS

Feb 3, 2020, 11:53 AM, atnaujinta Feb 3, 2020, 3:50 PM

Taip Lietuvos Karinės oro pajėgos / LTU Air Force reagavo į paryčiais gautą Nacionalinio transplantacijos biuro pagalbos prašymą.

Kariškiai iš Latvijos atskraidino ypatingai svarbų krovinį – donorinį organą iš Rygos ligoninės, kuris kažkuriam Lietuvos gyventojui padės išgelbėti gyvybę, pirmadienį ryte pranešė Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) direktoriaus pavaduotoja Audronė Būziuvienė.

„Latvijoje, vienoje iš Rygos ligoninių, konstatavus asmeniui smegenų mirtį ir gavus jo artimųjų sutikimą, buvo pradėtas organų donorystės procesas. Latviai savo šalyje nerado tinkamo recipiento, kuriam atliktų širdies transplantaciją, todėl ji pasiūlyta Lietuvos recipientams“, – popiet naujienų agentūrai BNS pranešė NTB.

Pasak Nacionalinio transplantacijos biuro direktoriaus pavaduotojos Audronės Būziuvienės, pacientui tinkamos širdies Lietuvoje rasti nepavyko.

Medikus iš Santaros klinikų į Rygą ankstyvą pirmadienio rytą nugabeno Karinių oro pajėgų sraigtasparnis, jis gydytojų komandą su donorine širdimi atgal parskraidino popiet.

„Šiuo metu vyksta širdies transplantacija – donorinė širdis sodinama į ligonio kūną. Pati operacija truks maždaug dvi, tris valandas“, – BNS sakė A. Būziuvienė.

2019 metais Latvija Lietuvai dovanojo septynis donorinius organus: vieną širdį ir šešis inkstus. Lietuva Latvijai – 2018 metais dovanojo vieną širdį ir du inkstus.

Anot biuro, per metus Lietuvoje padaroma apie 12 širdies transplantacijų.

Primename, kad praėjusiais metais organų donorais tapo apie 3,5 tūkst. žmonių – tai didžiausias skaičius per visą nepriklausomybės laikotarpį, teigia Nacionalinis transplantacijos biuras.

Jo skaičiavimu, 2019 metais organų donorais tapo 3536 žmonės, tai beveik trečdaliu daugiau nei užpernai, kai tą padarė 2772 asmenys.

 

Anot Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vedėjos Rasos Pekarskienės, tokį pokytį galima sieti su visuomenės sąmoningumu bei dažnesniu temos viešinimu.

Sutikimus donorystei Lietuvoje šiuo metu yra pasirašę apie 32 tūkst. žmonių, o organų ir audinių transplantacijos laukia apie 400 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.