Vokietijos teismas priims svarbią nutartį dėl galimybės nusižudyti su pagalba

Vokietijos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį spręs, ar 2015 metų įstatymu, kuriuo draudžiama profesionalų pagalba nusižudant, nueita per toli, kritikams teigiant, kad taip iš nepagydomai sergančių pacientų buvo atimta teisė nuspręsti dėl savo mirties.

Vokietijos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį spręs, ar 2015 metų įstatymu, kuriuo draudžiama profesionalų pagalba nusižudant, nueita per toli.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Vokietijos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį spręs, ar 2015 metų įstatymu, kuriuo draudžiama profesionalų pagalba nusižudant, nueita per toli.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 10:57 AM, atnaujinta Feb 26, 2020, 11:08 AM

Teisėjų verdiktas bus labai svarbus sparčiai senstančioje visuomenėje. Šalyje didelę įtaką daro Katalikų Bažnyčia, bet apklausos rodo, kad visuomenė vis labiau pritaria galimybei nusižudyti su gydytojų pagalba.

Vokietijoje šį tema ypač opi ir dėl to, kad praeitame amžiuje naciai, pasitelkdami „eutanazijos“ eufemizmą, išžudė maždaug 200 tūkst. neįgalių žmonių.

Savo dabartine forma vadinamasis 217 paragrafo įstatymas numato bausmes už pagalbos nusižudant, kaip komercinės paslaugos, siūlymą nepriklausomai, ar mokestis priimamas, ar ne.

Tačiau 2017 metais Leipcigo teismas nustatė, kad kraštutiniais atvejais pareigūnai negali neduoti gyvybę nutraukiančių vaistų, todėl kilo tam tikra painiava.

Šeši ieškovai – nepagydomai sergantys pacientai, gydytojai ir pagalbos nusižudant asociacijos – pernai paprašė Federalinio Konstitucinio Teismo panaikinti 217 paragrafą.

„Teisė gyventi nėra prievolė gyventi“, – teisėjams sakė ieškovas Wolfgangas Putzas (Volfgangas Pucas) per vieną iš posėdžių Karlsrūhėje įsikūrusiame Teisme.

Pirmininkaujantis teisėjas Andreas Vosskuhle (Andrėjas Voskūlė) pernai užsiminė, kad 217 paragrafas tikriausiai bus pataisytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.