Dėl švytinčios šypsenos vėl įsimylėjo savo vyrą

Nedideliame miestelyje pusšimtis kilometrų nuo Vilniaus su žmona Algimanta gyvenantis pensininkas Jonas Obolevičius pravėręs savo namų duris pasitinka plačiai šypsodamasis.

 Marius Bučinskas, implantuojantis gydytojas.
 Marius Bučinskas, implantuojantis gydytojas.
 J.Obolevičius teigė, kad gali valgyti ką nori ir šypsotis kiek tik nori.
 J.Obolevičius teigė, kad gali valgyti ką nori ir šypsotis kiek tik nori.
 Ant įsriegtų keturių implantų tą pačią dieną galima tvirtinti laikinuosius dantis.
 Ant įsriegtų keturių implantų tą pačią dieną galima tvirtinti laikinuosius dantis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 2, 2020, 8:00 AM

Abu sutuoktiniai jau prieš kelerius metus perkopė aštuonias gyvenimo dešimtis, tačiau žiūrint į juos gerą dešimtmetį norisi nubraukti. Ir tai – dėl gražių šypsenų, kai pasitikėjimo suteikia lygūs dailiai sutvarkyti dantys.

„Et, ką čia daug pasakosi – pagalvojau, apsisprendžiau, nuvažiavau, susitvarkiau ir gyvenu dabar sau laimingas“, – ranka numojo guvus vyras, paprašytas papasakoti apie sprendimą atkurti dantis.

Nors apie tokią operaciją galvojo daug metų, buvęs teisininkas prisipažino, kad vis kas nors sutrukdydavo – tai darbai, tai lėšų stygius. Kaip ir dauguma J.Obolevičiaus kartos žmonių jis negalėjo pasigirti stipriais dantimis.

„Bėdų turėjau nuo pat vaikystės – tai skaudėdavo, tai prakiurdavo, – pasakojo jis. – Pamenu, kaip tarnaujant sovietų armijoje man sutaisė tris dantis – iki šiol negaliu pasakyti nieko blogo, tos kariškos plombos laikė ilgai, kitos dažniau išbyrėdavo. Tačiau bėgant metams dantys silpo, trupėjo. O pastarąjį kartą nulūžo tiesiog valgant šviežią bandelę!“

Nors abu sutuoktiniai visuomet stengėsi laikytis sveikos gyvensenos ir mitybos, vis dėlto ir vienas, ir kitas dažnai lankydavosi pas stomatologus. „Sunku pasakyti, ar maistas, ar genai, ar dantų higiena tai paveikė“, – gūžčiojo pečiais garbaus amžiaus žmonės.

Kartą, laikraštyje perskaitęs skelbimą, J.Obolevičius pasiryžo nuvykti į Vilniaus odontologijos kliniką „Dantų harmonija“, kviečiančią į konsultaciją. Jos metu iš gydytojo Mariaus Bučinsko sužinojo apie dantų atkūrimo galimybes, gydymo eigą, galimą riziką.

Po individualios apžiūros vyras nesunkiai apsisprendė. Buvo sutarta, kad pirmosios procedūros metu jam bus pašalinti likę pažeisti dantys ir įsriegti keli implantai.

– Ar išgirdęs apie tokią procedūrą nepabūgote?

– Kaip sakoma, kad šuo ir kariamas pripranta, taip ir aš per visą savo gyvenimą pripratau prie dantų taisymo, turėjau daug reikalų su stomatologais dar anais laikais, kai dantis taisydavo su tokiomis „bormašinėmis“. Tad dantistų jau seniai nebebijau – vienąsyk tvirtai tam pasiryžau ir pažadą tesėjau.

– Per tuos ilgus metus, kai netvarkėte dantų, nepablogėjo sveikata?

– Žinoma, kad taip! Juk be dantų negali gerai sukramtyti maisto, o tada ir skrandis prasčiau virškina, ir organizmas prasčiau viską pasisavina.

– Ar prieš operaciją jums reikėjo papildomų tyrimų?

– Ne, gydytojas tik paklausė, kokius vartoju vaistus ir kaip jaučiuosi.

– Jūsų amžius garbingas, ar gydytojai nebandė atkalbėti nuo tokios operacijos baimindamiesi komplikacijų?

– Tikrai ne. Sakė, kad viskas bus gerai, ir išties viskas buvo gerai.

– Ar gydymas truko ilgai?

– Ant įsriegtų keturių implantų tą pačią dieną buvo pritvirtinti laikinieji dantys. O po kelių mėnesių, kai prigijo visi implantai, buvo sudėti kruopščiai pagaminti nauji dantys. Ši procedūra atlikta abiem žandikauliams.

– Ar galėtumėte dvejojantiems pasakyti, jog tai tikrai neskausminga procedūra?

– Man tikrai nieko neskaudėjo. Juk gydytojai šiais laikais naudoja ne tik puikią techniką, bet ir efektyvius nuskausminamuosius vaistus.

– Ar šiuolaikinės dantų protezavimo galimybės jus nustebino?

– Kadangi turiu su kuo palyginti, telieka nusistebėti šiuolaikinės medicinos stebuklais.

Anuomet net ir norint paprasčiausiai užplombuoti dantį pas stomatologą reikėdavo apsilankyti kelis sykius. O čia man visą burną sutvarkė vos ne per vieną dieną!

– Ką galėtumėte patarti savo bendraamžiams?

– Manau, kad mano bendraamžiai jau ir patys išmintingi, gali nuspręsti, kaip jiems gyventi ir kur išleisti santaupas. Tačiau tiems, kurie tūkstančius eurų laiko kojinėse, o patys vaikšto apspurę ir sergantys, gaili pinigų savo sveikatai gerinti, kažin ar padėsiu. Žinoma, tokios dantų atkūrimo procedūros nėra pigios, tačiau sveikatą tikrai pagerina. Kitas dalykas – baimė. Visi žmonės skirtingi, turi savo charakterius, įsitikinimus. Vieną lengvai įkalbėsi, kitam nors kuolą ant galvos tašyk – nesutiks nė už ką! Nors akivaizdu, kad verta!

– Ar dantų atkūrimo kaina nepasirodė per didelė?

– Manau, kad brangios ne tik medžiagos, medikamentai, bet ir medikų darbas. Tai tikrai ne malkų skaldymas! Esu labai patenkintas gydytojo M.Bučinsko profesionalumu.

– Kaip pasikeitė jūsų gyvenimo kokybė po šios procedūros?

– Galiu valgyti ką noriu ir šypsotis kiek tik noriu!

– Ir kam dabar dažniausiai skiriate savo šypseną? Žmonai?

– Žmonai šypsausi jau šešiasdešimt metų, dabar šypsausi panoms! (Juokiasi.)

– Iš jų sulaukiate ir komplimentų?

– Daugiausia komplimentų sulaukiau iš žmonos – pamačiusi rezultatą ji mane antrąsyk įsimylėjo!

Mūsų burna – sveikatos vartai

Marius Bučinskas, implantuojantis gydytojas

– Kodėl netekus danties būtina kuo greičiau spręsti problemą?

– Netekus net ir vieno danties gretimi dantys stengiasi ištaisyti atsiradusį sukandimo defektą, todėl likę gretimi dantys slenka į defekto pusę, priešingame žandikaulyje esantis dantis kyla arba leidžiasi į defekto pusę. Tokiu būdu perkraunami gretimi dantys ir problema tik didėja.

– Ar netvarkyti dantys kenkia sveikatai? Kokie dažniausi sutrikimai?

– Mūsų burna yra tarsi sveikatos vartai. Jei sunku sukramtyti maistą, gali prasidėti virškinamojo trakto sutrikimai, dėl mikroelementų trūkumo gali pasireikšti kitos ligos. Kalbant iš odontologinės pusės, dėl negydomų dantų gali išsivystyti periodonto patologija, kuri gali sukelti širdies ligas, jau nekalbant apie nuolatinę infekciją visame kūne. Taip pat galimos psichologinės problemos – vengdamas šypsotis dėl savo dantų būklės žmogus tampa mažiau socialus, atsiranda daugiau kompleksų.

– Ar prieš implantavimą būtina papildomai ištirti sveikatą?

– Prieš bet kokią odontologinę procedūrą pacientas turi užpildyti sveikatos anketą, kurioje nurodo savo sveikatos būklę, jos trumpą istoriją. Klinikoje padarome visos burnos panoraminę rentgeno nuotrauką ir 3D žandikaulio tomografiją kaulo tankiui ir kitoms kaulo struktūroms nustatyti.

– Ar nėra rizikos įsodinant išsyk net kelis implantus vyresnio amžiaus žmogui?

– Ne, absoliučių kontraindikacijų išsyk įsriegti kelis implantus nėra. Tačiau implantuojant vyresnio amžiaus žmonėms atsižvelgiama į gretutines ligas, tokias kaip osteoporozė, cukrinis diabetas.

– Ar šiuolaikiniai implantai turi galiojimo terminus?

– Įsriegus implantą, pagal pasaulinę statistiką, jis turi laikyti 10 ir daugiau metų. Tačiau, norėdamas pailginti šį laikotarpį žmogus turi laikytis gydytojo nurodymų, atsakingai prižiūrėti atkurtą dantį, laikytis burnos higienos rekomendacijų, nes labiausiai implanto tarnavimo laikas priklauso nuo asmens burnos ertmės būklės. Gera žinia ta, kad implantų gamintojas suteikia viso gyvenimo garantiją.

Kviečiame į nemokamą seminarą pacientams apie dantų implantavimo galimybes.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Vilniaus odontologijos klinika „Dantų harmonija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.