Dėl vaistininko klaidos moteris vos nemirė: geriant tik vyrams skirtą vaistą sutriko širdies veikla

Moteris nieko net nenujausdama beveik pusmetį gėrė ne jai gydytojos išrašytus vaistus, o vyrams skirtą preparatą prostatitui gydyti. Jai ėmė šlyti sveikata: trikti širdies veikla, tinti veidas, bet kol nenuėjo pas šeimos gydytoją, tol nieko nesuprato. O kol nenuėjo į vaistinę, tol nesuprato ir kaip tai galėjo atsitikti.

Vaistinė.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Vaistinė.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Vaistai.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Vaistai.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Vaistai.<br>123rf nuotr.
Vaistai.<br>123rf nuotr.
Vaistinė.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Vaistinė.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Vaistai.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotr.
Vaistai.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotr.
Vaistai.<br>123rf nuotr.
Vaistai.<br>123rf nuotr.
Vaistinė.<br>AFP/„Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Vaistinė.<br>AFP/„Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Vaistinė.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Vaistinė.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Gailutė Kudirkienė, „Panevėžio kraštas“, panskliautas.lt

Mar 5, 2020, 9:34 PM

Gėrė moterims draudžiamą preparatą

Paskambinusi į „Panevėžio krašto“ redakciją solidaus amžiaus Aldona (vardas pakeistas) sakė norinti papasakoti, kas jai nutiko vaistinėje gavus ne tų vaistų, ir persergėti kitus nuo panašių bėdų.

Nuo šiol moteris pasižadėjo sau, kad visada vaistinėje, dar neatsitraukusi nuo prekystalio, perskaitys gauto vaisto anotaciją ir įsitikins, kad vaistai tikrai yra nuo jos ligos, gydytojo išrašyti.

O nutiko taip: lemtinguoju momentu vaistininkui galimai suklydus ir vietoj reikalingo medikamento padavus kitą, Aldona pusmetį vartojo moterims vartoti draudžiamą preparatą, priklausantį lytinių hormonų ir urogenitalinę sistemą veikiančių medikamentų grupei. Tas preparatas yra skiriamas vyrų prostatai gydyti.

Gavo įprastus elektroninius receptus

Susitikus su Aldona prieš pradedant pokalbį ji ant stalo deda popieriaus lapus – pačios ranka išsamiai aprašytą istoriją. Paskui moteris dar kartą viską perpasakoja žodžiu.

Pašnekovė pradeda nuo to, kad jaučiasi esanti pakankamai sveika, nuolat stiprina imunitetą papildais, geria vitaminus, teisingai maitinasi, daug juda, ne tik pėsčiomis vaikšto, bet ir dviračiu dar važinėja. Vasarą beveik kasdien keliolika kilometrų numina į sodo bendriją, visą dieną plušusi tiek pat kelio sukaria ir atgal.

Moterį kamuoja tik viena bėda – aukštas kraujospūdis. Dėl jo sureguliavimo daug metų nuolat geria šeimos gydytojo paskirtus vaistus: kraujospūdį mažinančius ir dar papildomai diuretikus, padedančius iš organizmo pašalinti skysčių perteklių ir taip neapsunkinti širdies darbo.

Kaip įprasta, tada gydytojas diuretikus „Indamax“ ir kraujospūdžiui gydyti skirtus preparatus elektroniniais receptais išrašė pusmečiui. Pacientei taip patogiau, nereikia pernelyg dažnai varstyti poliklinikos durų.

Anotacijų neskaitė, nes pasitikėjo vaistininku

Pirkti vaistų Aldona nuėjo į vieną vaistinę.

Klientė padavė asmens dokumentą, pagal jį vaistininkas surado receptą ir ėmė rinkti reikalingas pakuotes.

Atlikęs tam tikrus veiksmus kompiuteriu, vaistininkas atnešė pakuotes, išmušė čekį ir medikamentus atidavė pirkėjai.

Namo parėjusi moteris neskaitė nė vienų vaistų anotacijų, juk nuo kraujospūdžio ir diuretikus gėrė ne vienus metus, viskas tarsi buvo žinoma ir įprasta.

Po kurio laiko Aldona ėmė jaustis prasčiau ir kraujospūdžio aparatas nuolat rodė, kad yra prieširdžių virpėjimas.

„Gyvenu trečiame aukšte, pajutau, kad nebeužlipu be poilsio, dūstu. Dūstu ir kai greičiau einu. O neseniai iki 38,5 laipsnio sukilo temperatūra. Tarsi iš niekur – nei slogos, nei kosulio nebuvo“, – pasakojo pašnekovė.

Išgėrė liepžiedžių su avietėm arbatos ir temperatūra nukrito, bet kitą dieną ėmė mausti nugarą inkstų srityje. Uždėjo šiltą kompresą, nuo jo, regis, palengvėjo.

Nuovargis ir dusulys

Moteris pasakojo esanti ne iš tų, kurie lekia pas gydytoją vos nusičiaudėję, tad į negalavimus stengėsi nekreipti dėmesio.

Tačiau darėsi akivaizdu, kad su organizmu kažkas vyksta – didėjo nuovargis ir dusulys. O dar ir draugės ėmė sakyti, kad kažkoks veidas ne toks – užtinęs, paakiai užburkę.

„Na, mano amžius ne toks, kad dažnai į veidrodį žiūrėčiau, dėl to tinimo nesukau galvos, labiau kėlė nerimą prieširdžių virpėjimas. Medicinos enciklopedijoje pasiskaičiau, kad tai gali paskatinti krešulių susidarymą, išprovokuoti insultą“, – pasakojo pašnekovė.

Tad kai vasario pradžioje atėjo laikas išsirašyti tęstinius vaistus, Aldona nutarė su gydytoju pasikonsultuoti ir dėl atsiradusių širdies problemų, nuovargio bei dusulio.

Vaistų dėželės identiškos

Aldonos šeimos gydytojas sirgo, registratorė ją nusiuntė pas kitą medikę.

Eidama pas gydytoją, kuri jos nepažįsta, pacientė dėl viso pikto pasiėmė ir anksčiau naudotą vaistų knygelę, ir visus šiuo metu geriamus medikamentus.

Kai juos daktarei pažėrė ant stalo, šioji paklausė, kodėl atnešė savo vyro vaistus? Aldona labai nustebo – vyras prieš keletą metų miręs, namie nelikę jokių jo gertų vaistų.

„Gydytoja pasakė, kad tie ant stalo pažerti vaistai skirti tik vyrams – prostatai gydyti. Aiškinau, kad maniškis niekad prostatitu nesirgo, tad tokių vaistų niekada nesame pirkę“, – pokalbį su medike prisiminė panevėžietė.

Tik tada ji pati perskaitė, kad ant diuretikais laikytų vaistų dėželės buvo užrašyta ne „Indamax“, o visai kitas pavadinimas – „Finasteride“.

Suprato, kur šuo pakastas

Tik išėjusi iš gydytojos kabineto ir grįžusi namo, Aldona ėmė sukti galvą, kaip tie vaistai pas ją papuolė.

Tik nuėjusi į vaistinę atsiimti naujai išrašytų vaistų ir dabar jau gavusi „Indamax“ dėželę, o ne tab-lečių prostatitui gydyti, pagaliau suprato, kaip įvyko klaida.

Pasirodo, abiejų vaistų dėželės labai panašios: ir forma, ir spalva, skiriasi tik užrašas.

Vaistų prostatitui dar buvo likusi viena pakuotė, Aldona ją nunešė į vaistinę grąžinti. Anot pensininkės, už prekystalio stovėjo kita darbuotoja.

Paaiškinusi, kad grąžina sumaišytą medikamentą, Aldona nesulaukė jokios reakcijos, vaistininkė tiesiog paėmė iš jos dėželę ir viskas. Nesulaukė net paprasčiausio atsiprašymo.

Pasidžiaugė, kad bent jau ūsai nepradėjo dygti

Buvo praėjusios tik kelios dienos, kai Aldona yra gavusi reikiamų medikamentų, tad prieširdžių virpėjimas jai dar nebuvo išnykęs.

„Geriu aspiriną, jis skystina kraują ir mažina krešulių susidarymo riziką. O ką daugiau daryti, suprantu, kad per ilgą laiką tik vandeniu išplausiu tai, kuo be reikalo nuodijausi“, – sako ji.

Panevėžietė turi gerą humoro jausmą ir iš neįtikėtinos situacijos, į kurią buvo papuolusi per vaistininko neatidumą, dabar su draugėmis tik pasijuokia.

„Ką čia dabar liūdėsi, linksmai draugėms papasakojau, kad pusmetį gėriau vyriškus vaistus. Sakau, jie paklajojo, paklajojo po organizmą ir, kai jokio prostatito nerado, ėmė graužti kas papuolė – širdį ir inkstus. Pakvatojom visos, draugės dar pasijuokė, esą gerai, kad ūsai nepradėjo dygt ar vyriškas įnagis neišaugo“, – situacijos nedramatizavo pensininkė.

O galėjo kainuoti net labai brangiai

Tačiau surimtėjusi tarė, jog tokia vaistininko klaida kitąkart žmogui gali ir gyvybę kainuoti, jei sumaišytų didesnį šalutinį poveikį turinčius vaistus.

„Jei aš į savo darbą būčiau žiūrėjusi aplaidžiai, tikriausiai ne vienas namas būtų sugriuvęs“, – sakė statybų srityje dirbusi moteris.

Aldona sakė, kad jos dukra yra teisininkė, ji svarsto galimybę bylinėtis su vaistine dėl sveikatai padarytos žalos atlyginimo.

„Dukra man sako, kaip kompensaciją galėtų kokį kelialapį į sanatoriją duoti“, – norus ir korespondentei išsakė moteris.

Vaistinės kompensacija – kokia tik nori sanatorija

Susisiekus su vaistinės atstove, šioji paprašė atsiųsti vaistų pirkimo čekio kopiją. Nusiuntėme ir ją, o vėliau ir abi identiškos išvaizdos, bet skirtingų vaistų dėželių fotografijas.

Tai gavusi vaistininkų atstovė paaiškino, kad į vaistinę, kurioje galėjo įvykti klaida, skubiai išsiųsti auditoriai. Sakė, atsakymą galėsianti duoti tik po patikrinimo.

Savaitgalį korespondentei dar kartą paskambino Aldona. Moteris sakė, kad ją susirado vaistinės atstovė ir už sveikatai padarytą žalą siūlė rinktis kokią tik nori sanatoriją.

Galop iš vaistinės atėjo trumpas ir sausas atsakymas, kad toliau atliekamas išsamus vidinis patikrinimas, o incidento jie komentuoti negali, nes neturi paciento sutikimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.