Saviizoliacijoje esantis Vytautas Kasiulevičius pranešė testo dėl koronaviruso rezultatus

Profesorius Vytautas Kasiulevičius šeštadienį vakare pranešė, kad jam atliktas testas dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 buvo neigiamas.

Prof. V.Kasiulevičius.<br>T.Bauro ir 123rf nuotr.
Prof. V.Kasiulevičius.<br>T.Bauro ir 123rf nuotr.
Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.<br>T.Bauro nuotr.
Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.<br>T.Bauro nuotr.
Prof. V.Kasiulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Prof. V.Kasiulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Prof. V.Kasiulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Prof. V.Kasiulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Prof. V.Kasiulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Prof. V.Kasiulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Profesorius Vytautas Kasiulevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Profesorius Vytautas Kasiulevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Profesorius Vytautas Kasiulevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Profesorius Vytautas Kasiulevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 21, 2020, 2:18 PM, atnaujinta Mar 21, 2020, 9:02 PM

Vis dėlto gydytojas apgailestavo, kad koronavirusas nustatytas jau dviem jo kolegoms.

Savo „Facebook“ paskyroje profesorius rašė:

„Mieli draugai, mano COVID-19 testas parodė, kad esu neužsikrėtęs, tačiau mūsų kolegės PGR testas rodo užsikrėtimą. Kolegė kaip ir vakar susirgęs kolega nekeliavo į jokias užsienio šalis, o dirbo konsultuodami daug pacientų. Dar vakar daug kas iš mūsų darbuotojų turėjome artimus kontaktus. Todėl liekame karantine, kol nebus pakartoti testai.

Šis atvejis įrodo paprastą dalyką. Nepasirūpinus reguliariu medikų PGR testavimu ir tinkama apsauga kyla pavojus visai sveikatos apsaugos sistemai. Šiuos klausimus keliu jau antrą mėnesį, tačiau priimu kritiką, kad buvau pernelyg atlaidus atsakingiems žmonėms.

Daugelio jau įvykusių medikų užsikrėtimų buvo ir tebėra galima išvengti tinkamai pertvarkant medicinos įstaigų darbą, panaikinant bet kokius susirinkimus, bendras vizitacijas, bendrus pietus ir kavos pertraukas, o kiekvieną kontaktą su pacientu traktuojant kaip potencialų COVID-19 atvejį. Į tokį susitikimą medikas turi eiti pasiruošęs ir su tinkama apranga. Iki COVID-19 buvusio pasaulio nebeliko ir mūsų darbe. Nepamirškite kolegos. Reguliarus patalpų valymas turi tapti įstaigų darbo prioritetu.

Neginčijama tiesa ir tai, kad realus užsikrėtusių skaičius yra reikšmingai didesnis negu nustatytų atvejų skaičius, o infekcija plinta šalies viduje.

Teigiama žinia yra ta, kad dabar susitelkėme į nuotolinės komunikacijos komandas kurdami mūsų pacientų ir mūsų kolegų gydymo strategiją ir taktiką. Šiose komandose gimsta lyderystė nepaisanti užimamų pareigų ir regalijų. COVID-19 pasaulis reikalauja žaibiškų sprendimų ir nuolatinių lenktynių su laiku. Pasirinkimo priimti ar nepriimti iššūkį mes neturime. Laukia sunkus ir ilgas laikas, kuris visus mus pakeis negrįžtamai. Tą reikia priimti ir judėti į priekį. COVID-19 pasaulyje labiau vertinsime tiesą, tarpusavio ryšį ir tokią trapią mūsų prigimtį.“

Infekcija nustatyta dviem Santaros klinikų medikams

Primename, kad penktadienio vakarą profesorius Vytautas Kasiulevičius paskelbė privalantis saviizoliuotis po to, kai bendravo su kolega, Santaros klinikų mediku, kuriam buvo nustatytas koronavirusas.

Šeštadienį paaiškėjo, kad koronavirusinė infekcija nustatyta ir kūdikio besilaukiančiai Santaros klinikų Šeimos medicinos centro gydytojai rezidentei.

Karantine dėl užsikrėtusiųjų Santaros klinikų Šeimos medicinos centro medikų yra ir kiti minėtojo centro gydytojai. Tarp jų ir žinomas gydytojas Valerijus Morozavas. 

Gydytojas V.Morozovas savo „Facebook“ paskyroje piktinosi, kad niekas neleido atlikti tyrimų dėl koronaviruso, nes kolega niekur „neskraidė ir nekeliavo“, o infekcijai būdingi simptomai – dusulys ir kraščiavimas nepasireiškė.

Net ir tiems minėtojo Šeimos medicinos centro gydytojams, kuriems COVID-19 šiuo metu nėra patvirtintas, po maždaug savaitės vis tiek reikės atlikti pakartotinius tyrimus dėl infekcijos. 

Pranešė apie sveikatos būklę

Šeštadienį iš ryto, iki sulaukdamas tyrimų rezultatų, profesorius V.Kasiulevičius pranešė apie savo paties sveikatos būklę – teigė esąs pakimęs. 

„Mieli mano facebook draugai, informuoju, kad man ir kitiems artimai kontaktavusiems su kolega medikams paimti PGR mėginiai. Esu kiek pakimęs, bet gal nuo „lojimo“. Apie gautą PGR rezultatą informuosiu.

Neklausinėkit manęs apie susirgusį kolegą. Jam mažiausiai reikia papildomų emocijų. Mes jo būklę žinome, stebime ir netgi konsultuojame gydančius gydytojus, kiek galime online 24 val. (na, gerai, šiek tiek perlenkiau).

Galiu pasakyti tik tiek – Santaros klinikų gydytojai ir slaugytojos niekada nepasiduoda. Niekada.

Ligoninės vadovas paskambino man, paklausė, kokios reikia paramos. Viskas kontroliuojama. Daugelis šeimos medicinos centro medikų esame pasirengę nuotoliniam darbui.

Kviečiu mano pacientus rašyti SMS arba messenger. Visą veiklą tęsiu, kol leis sveikata. Tikiuosi, kad manimi paseks ir kolegos. Tiems pacientams, kuriems reikės atvykti, ligoninė sudarys sąlygas Skubios pagalbos skyriuje ar poliklinikoje“, – rašė V.Kasiulevičius.

Penktadienį pranešęs apie susirgusį kolegą V.Kasiulevičius priekaištavo sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai dėl per mažai atliekamų koronaviruso testų.

„Aurelijus Veryga, jūs tiek paskyrėte savo spaudos konferencijoje laiko, kad tirti pacientų nereikia, o dabar paklausykite manęs.

Mano kolegai, su kuriuo dirbu, yra patvirtintas teigiamas COVID-19. Jis nebuvo jokioje Italijoje, kaip ir jo šeimos nariai, o kitų jūs neleidžiate tirti, kol nėra plaučių uždegimo.

Tai irgi teko dantimis iškovoti mums, kurie skaičius, anot jūsų, kabina iš lempos. Aš ir mano kolegos nuo šiandien izoliacijoje, nes turėjome kontaktą. Labai noriu, kad mano kolega, mano vienas iš mokinių, pasveiktų.

Aš jo neapsaugojau, kadangi nesugebėjau jūsų įtikinti testuoti daugiau Lietuvos piliečių. 1808 sakė, kad Italijoje nebuvome, tai laukti karščiavimo. Lauksime. Nespėjome iškovoti medikų testavimo. Gaila vieno“, – socialiniame tinkle rašė jis.

Susisiekė su užsikrėtusiojo kolegomis

Vėliau penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino, kad Santaros klinikų Šeimos medicinos centro gydytojui nustatyta koronavirusinė infekcija.

Koronavirusu (COVID-19) užsikrėtė VUL Santaros klinikų šeimos gydytojas, dirbantis Šeimos medicinos centre.

Iškart po šio pranešimo Santaros klinikos paskelbė, kokių veiksmų imamasi jau artimiausiu metu.

„Ligoninės administracija nedelsiant ėmėsi veiksmų: sudaryti su šiuo mediku tiesioginį kontaktą turėjusių kolegų sąrašai, su jais susisiekiama. Jau rytoj šie bus kviečiami į ligoninę, kur jiems bus paimti pasėliai tyrimui.

Šalyje įvedus karantiną, buvo ženkliai apribotas ambulatorinių paslaugų teikimas, o didžioji jų dalis teikiama nuotoliniu būdu.

Vis tik, siekiant užtikrinti Šeimos medicinos centro pacientų saugumą, šeštadienį (kovo 21 d.) centras nedirbs, o šiam centrui priklausantys pacientai, kuriems būtina pagalba, bus priimami Santaros klinikų Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje“, – nurodoma ligoninės paskelbtame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.