Klinikos sėkmės paslaptis – nesibaigiantis tobulėjimas

10 metų patirtis, 12–15 tūkst. lazerinių regos korekcijų per metus ir nuolatinė plėtra – tokia įspūdinga patirtimi gali pasigirti Vilniaus klinika „Naujas regėjimas“. Nieko nuostabaus, kad Valstybinė ligonių kasa padidino šiai klinikai finansavimą.

 Klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas O.Kovriguine džiaugiasi, kad jų klinika dėl aukštos paslaugų kokybės pelnė palankius Lietuvos ligonių kasų įvertinimus.<br> T.Bauro nuotr.
 Klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas O.Kovriguine džiaugiasi, kad jų klinika dėl aukštos paslaugų kokybės pelnė palankius Lietuvos ligonių kasų įvertinimus.<br> T.Bauro nuotr.
 „Naujas regėjimas“ yra vienintelė akių ligų klinika Baltijos šalyse, naudojanti 3D sistemą.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 „Naujas regėjimas“ yra vienintelė akių ligų klinika Baltijos šalyse, naudojanti 3D sistemą.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Toma Aleksėjūnaitė

Mar 23, 2020, 9:32 AM

Klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas Olegas Kovriguine ant laurų užmigti neketina ir jau kalba apie naujus planus.

„2020 metais turėsime didelių pokyčių. Kaip tik gavome naują įrangą – jau devintos kartos naują eksimerinį lazerį“, – aiškino O.Kovriguine.

Pasak vadovo, įrangą klinika dažnai atnaujina, nes pasaulyje vyksta nuolatiniai technologiniai pokyčiai, kurie chirurgines intervencijas daro tikslesnes ir veiksmingesnes.

„Mes renkamės pačią progresyviausią naujos kartos įrangą, turinčią jau kitas charakteristikas nei ankstesnioji. Tai leidžia mūsų pacientams gauti geriausias paslaugas. Esame susitarę, kad po 2–3 metų kompanijos mūsų senesnę įrangą nupirktų ir perparduotų kitoms klinikoms“, – kalbėjo pašnekovas.

Panaudotą klinikos „Naujas regėjimas“ įrangą perka privačios Vakarų Europos klinikos. Taip pat labai dažnai ji keliauja į Latviją ir Estiją, nes dar tebėra pakankamai šiuolaikiška ir gali sėkmingai veikti 5–10 metų.

O.Kovriguine pasakojo, kad lazerinė regos korekcija tinka daugumai prastai matančių žmonių, turinčių trumparegystę, toliaregystę ir astigmatizmą.

„Atliekant operacijas su naujausia įranga lazerinė korekcija yra tikslesnė, dar saugesnė, o tai lemia puikius regėjimo rezultatus. Dabar atgauti 110–120 proc. regėjimą po operacijos jau yra norma. Tai susiję su tuo, kad eksimerinis lazeris tapo tikslesnis, naujosios technologijos leidžia kur kas tiksliau paveikti akies rageną ir padaryti ją lygesnę.

Inžinieriai, projektuodami naujus lazerių modelius, tikslina tam tikras detales, pavyzdžiui, tas, kurios seka paciento akių judesius operacijos metu, išgaunamas didesnis abliacijos greitis, todėl operacijos atliekamos greičiau.

Dabar lazerinės operacijos trukmė – vos 5–8 sekundės. Anksčiau jos trukdavo 35–40 sekundžių. Kad sutrumpėjo operacijos trukmė, labai patogu pacientui, paprasčiau ir gydytojui, nes pasiekiami geresni ir greitesni rezultatai“, – aiškino O.Kovriguine.

Operuojant nauja įranga sveikstama greičiau, tad pacientas gali greičiau sugrįžti į įprastą gyvenimo ritmą.

„Viskas daroma tam, kad žmogus gautų platesnio spektro paslaugas ir būtų patenkintas. Dažnai mūsų pacientai sako, kad operacija netgi viršijo jų lūkesčius“, – džiaugėsi klinikos vadovas.

Per 20 veiklos metų jo vadovaujamose klinikose apsilankė begalė žmonių.

„Daug mūsų pacientų atvyksta iš Baltijos šalių – Latvijos ir Estijos, taip pat maždaug iki 800 žmonių kasmet operuotis atvažiuoja iš Norvegijos. Sulaukiame pacientų ir iš Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, kitų šalių. Ligonių kasos kompensuoja kataraktos operacijas ir kitų sunkių ligų, dėl kurių pacientas gali apakti, gydymą“, – paaiškino klinikos vadovas ir vylėsi, kad, įveikus koronaviruso pandemiją, „Naują regėjimą“ atras žmonės iš įvairių šalių.

O.Kovriguine pasidžiaugė, kad jų klinika dėl aukštos paslaugų kokybės pelnė labai palankius Lietuvos ligonių kasų įvertinimus. Todėl šiai klinikai kasmet didinamas skiriamų lėšų kiekis.

„Tai rodo, kad mes pateisiname ir net viršijame ligonių kasų ir pacientų pasitikėjimą“, – neabejojo pašnekovas.

Tikėtina, kad ateityje pacientų, kuriems reikės oftalmologų pagalbos, tik daugės, nes nuolat auga skaičius žmonių, turinčių regėjimo problemų.

„Šalyse, kur itin plačiai naudojamos informacinės technologijos, trumparegystę turi iki 45 proc. žmonių. Lietuvoje šių atvejų irgi sparčiai daugėja. Deja, jaunimas iki 18 metų labai intensyviai naudoja išmaniuosius įrenginius, laikydami juos per arti akių, kol jos dar nesusiformavo. Tai didina trumparegystės ir atitinkamų problemų tikimybę. Laimė, yra efektyvus šios problemos sprendimas. Naujosios technologijos leidžia mums padaryti taip, kad Lietuvoje būtų kuo mažiau prastai matančių, nereginčių žmonių“, – kalbėjo O.Kovriguine, kurio vadovaujama klinika yra skirtingose šalyse veikiančių klinikų tinklo dalis.

Tinklą apima 16 didelių klinikų tokiose šalyse kaip Ukraina, Lietuva, Latvija, Estija, Norvegija, Didžioji Britanija, Baltarusija, Rusija.

Vilniaus klinikoje atliekama daug lazerinių operacijų, o čia dirbantys specialistai yra labai patyrę, nemažai jų apsigynę daktaro disertacijas. Tarp daktaro laipsnį turinčių žmonių yra ne tik medicinos, bet ir technikos specialistų.

„Naujas regėjimas“ yra vienintelė akių ligų klinika Baltijos šalyse, naudojanti 3D sistemą. Tai pavyko pasiekti bendradarbiaujant su partneriais – įrangos gamintojais iš JAV, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos.

Naujos kartos lazeris – tai, kas šiuo metu yra geriausia oftalmologijoje – buvo pagamintas Vokietijoje. Jis išsiskiria ne tik pažangumu, bet ir tuo, ant kokio pagrindo yra montuojamas.

Anksčiau žiūrėdami pro mikroskopą į operuojamą akį gydytojai turėdavo pasilenkti. Dabar nėra tokios būtinybės.

3D vizualizacijos sistemos pradėtos taikyti visame klinikų tinkle. Jas sudaro dvi vaizdo kameros – jos veikia kaip dvi akys, būtinas monitorius ir poliarizuoti akiniai, kuriuos užsideda chirurgas. Ši sistema apima platų diapazoną – nuo balčiausios ir juodžiausios spalvos, kokią tik gali apimti skaitmeninė kamera.

Kuo didesnis diapazonas, tuo daugiau detalių bus matoma ekrane. Gautą vaizdą kameros perduoda į monitorių, o akinius užsidėjęs chirurgas mato erdvinį vaizdą ir gali keisti įvairius parametrus.

3D vaizdas kur kas geriau perteikia operacinį lauką nei įprastas chirurginis mikroskopas. Kai kurie medikai pripažįsta, jog jų darbo sąlygos pagerėjo tiek, kad dabar jie gali matyti net tai, kas yra nematoma.

Kadangi 3D sistema gali veikti naudodama mažai šviesos, tai reiškia, kad nėra apakinamas pacientas. Vadinasi, tinklainės fotoreceptoriams tenka mažesnis šviesos krūvis. Dėl šių priežasčių operuojama akis mažiau traumuojama, pasitaiko mažiau komplikacijų, greičiau sveikstama.

3D sistema leidžia gydytojui matyti tai, kas vyksta kiekvieną akimirką, o anksčiau jis remdavosi medicinos įrangos duomenimis. Naudojami specialūs virtualios realybės akiniai padeda išvengti menkiausių klaidų.

Gerus specialistus klinikoje Vilniuje greičiausiai išlaiko ne tik motyvuojantis atlyginimas, bet ir patraukli darbo vieta. O.Kovriguine nuolat rūpinasi, kad klinika plėstųsi, atsinaujintų ne tik technologine prasme.

„Jau po mėnesio savo pacientams atidarysime naują didelį klinikos sparną – 250 kvadratinių metrų specializuotą poilsio zoną, kurioje nebus daromos operacijos ar atliekama diagnostika. Ši zona bus skirta tam, kad pacientai turėtų kur kas patogesnes sąlygas pailsėti. Taip jau susiklostė, kad, nors ir esu verslininkas, man tenka pabūti ir naujų klinikų projektuotoju, architektu, net logistikos specialistu“, – paaiškino O.Kovriguine.

Jis įsitikinęs – nors vyksta sudėtingiausios operacijos, šiuolaikinė akių ligų klinika neturi būti panaši į ligoninę.

Klinikos vadovas turi ir dar vieną rūpestį – pastatyti naują klinikos pastatą Santariškėse, kur bus galima priimti dar daugiau pacientų ir įdarbinti dar daugiau gydytojų.

Šiuo metu tam dairomasi tinkamiausios vietos, vyksta projektavimo darbai.

Ar dėl šių naujovių keisis gydymo paslaugų kainos? O.Kovriguine atviras – dėl naujų technologijų diegimo ilgainiui paslaugų įkainius teks neišvengiamai didinti.

Vis dėlto pašnekovas nuramino, kad kainos liks prieinamos, kaip ir iki šiol. Lietuvoje lazerinės regėjimo korekcijos vidutinė kaina, tiesą sakant, yra net 3–4 kartus mažesnė nei, tarkime, Vokietijoje.

Plačiau apie paslaugas, atnaujinimus ir kainas galima sužinoti klinikos „Naujas regėjimas“ interneto puslapyje eyes.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.