Akiniai darbui kompiuteriu – mitas ar veiksminga priemonė saugant akis?

Ar dažnai susimąstote, kaip išmanieji telefonai ir kompiuteriai veikia jūsų akis? Kasdien naršome, skaitome, bendraujame internetu su artimaisiais, tikriname socialinius tinklus. Kai darbas persikėlė į namų zoną, o poilsis nuo išmaniųjų įrenginių tampa vis retesne prabanga, atrodo, ateina laikas dar kartą pergalvoti savo kasdienius įpročius. Kalbama, kad akis nuo nelemto nuovargio ir diskomforto padeda apsaugoti reguliari akių mankšta ir specialūs akiniai darbui kompiuteriu. Šįkart aiškinamės, kaip jie veikia ir kodėl kiekvienam vertėtų juos pabandyti.

 Akiniai darbui kompiuteriu – mitas ar veiksminga priemonė saugant akis?
 Akiniai darbui kompiuteriu – mitas ar veiksminga priemonė saugant akis?
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2020, 3:14 PM, atnaujinta May 5, 2020, 1:47 PM

Kodėl akys pavargsta?

Kiekvienas mūsų per dieną reguliariai priešais ekraną praleidžiame mažiausiai 4 valandas. Kasdien naudojame mobilųjį telefoną, įtempę akis bandome sutvarkyti klientui žadėtas nuotraukas, parašyti tekstą, sutvarkyti sąskaitas-faktūras ar atsakyti pašto dėžutę papildžiusius naujus laiškus. Kiekvienas veiksmas, atliekamas be pertraukų, alina mūsų akis, verčia jas įsitempti ir gali sukelti ne tik akių sausėjimą, bet ir nemigą ar galvos skausmą.

Akys dažniausiai pavargsta dėl to, jog neduodame joms pakankamai poilsio. Nusprendę pailsėti nuo darbo, į rankas imame telefoną. Jo ekranas dar mažesnis, tad norint tinkamai sufokusuoti vaizdą, akys turi dar labiau įsitempti. Be to, žiūrint į ekranus, dažnai susidurti tenka ne tik su jų skleidžiama mėlyna šviesa, bet ir su atspindžiais, vaizdo mirgėjimu, kontrastais tarp ekrano ir aplinkos, netinkamu nuotoliu. Įtakos akių nuovargiui gali turėti ir blogas aplinkos apšvietimas. Tai dažniausios akių nuovargio, sausėjimo ir niekaip nedingstančio galvos skausmo priežastys. O kaip šioje situacijoje padėti gali specialūs akiniai darbui kompiuteriu?

Paslaptis – mėlyną šviesą blokuojanti lęšio danga

Šio tipo akiniai šiandien vadinami vienu išmaniausių sprendimų, siekiant tinkamai apsaugoti savo akis. Šių akinių lęšiai yra padengiami specialia danga, blokuojančia kenksmingą, ekranų skleidžiamą šviesą ir taip neleidžiančia jai patekti į mūsų akis. Jie taip pat mažina atspindžius, palengvina akies fokusavimą, nuima įtampą bei sumažina akių ligų riziką.

Akiniai darbui kompiuteriu gali būti tiek su dioptrijomis, tiek ir be jų. Todėl juos nešioti gali net tie, kurių regėjimas nereikalauja korekcijų. Vis dėlto, svarbu aiškiai suprasti, kuo šie akiniai skiriasi nuo skaitymo ar korekcinių akinių.

· Skaitymo akiniai dažniausiai turi vienžidinius lęšius. Tokie lęšiai skirti žiūrėjimui į tolį arba iš arti. Tuo tarpu, akiniai darbui kompiuteriu turi specialius daugiažidinius lęšius. Tokie akiniai leidžia nevarginant akių keisti žiūrėjimo kryptį tarp ekrano, dokumentų ant stalo bei kitų darbų.

· Ne visi skaitymo akiniai turi specialią, mėlyną šviesą atspindinčią dangą. Todėl jie yra tinkami tik skaitymui – knygų, dokumentų, tačiau ne darbui kompiuteriu. Būtent speciali mėlyną šviesą blokuojanti lęšio danga yra esminė darbo kompiuteriui skirtų akinių dalis. Jie neleidžia ekranų skleidžiamai šviesai varginti akių, sumažina atspindžius bei sumažina akių įtampą.

Tad svarstantiems apie akinius, skirtus darbui, nereikėtų apsigauti. Viena yra akiniai skaitymui ir visai kas kita – akiniai darbui kompiuteriu. Tačiau net ir turint darbui kompiuteriu tinkančius akinius, vertėtų paklausyti akių specialistų – akiniai nepadės, jei nesaugosite savęs ir dirbsite be darbo pertraukų.

Produktyvumui pakelti – akių mankšta

Dar vienas dalykas, kurį verta įsiminti visiems, dirbantiems priešais ekranus – akių mankšta gali padėti pakelti jūsų produktyvumą. Kitaip tai dar vadinama regos higiena. Į tai įeina ne tik akių treniruotės, bet ir taisyklingas darbo bei poilsio režimas, laikysena bei tinkamas darbo vietos apšvietimas. Pasirūpinkite, kad jūsų darbo vieta, net jeigu ji šiandien namuose, būtų tinkama darbui ir nemažintų jūsų produktyvumo. Stalą statykite priešais langą, o atstumas tarp akių ir kompiuterio ekrano turėtų būti bent 55 centimetrai.

Kai pajusite, jog akys išsausėjo, atsiranda įtampa ir krenta produktyvumas – akinius padėkite į šoną, kompiuterio ekrano užverskite arba išjunkite ir šiek tiek atsitraukite nuo stalo. Štai keli pratimai, kurie padės susigrąžinti regėjimo komfortą:

  • Plačiai atsimerkite ir žiūrėkite į tolį. Pro langą ar į kitą toli esantį objektą. Tuomet pažiūrėkite į arti esantį objektą. Pakartokite tai 4-6 kartus.
  • 1-2 minutes greitai mirksėkite.
  • Nepasukdami galvos pažiūrėkite į viršų. Tuomet į apačią, į kairę ir į dešinę. Pakartokite pratimą 4-6 kartus.
  • Nesukant galvos, akimis sukite ratus. 5-6 ratai sukant pagal laikrodžio rodyklę ir tiek pat sukant į prieš laikrodžio rodyklę.
  • Užsimerkite ir sukamaisiais judesiais švelniai pamasažuokite akių vokus pirštų galiukais. Skirkite tam 1 minutę.

Akiniai darbui kompiuteriu padeda apsaugoti akis nuo neigiamai veikiančios mėlynos šviesos, tačiau tai nėra vienintelis visa keičiantis sprendimas. Akimis rūpintis reikia nuolat – kartą per 2 metus pasirodyti akių gydytojui, reguliariai pailsėti nuo ekranų ir pramankštinti akių raumenis. Tegul darbas kompiuteriu nevargina jūsų akių – sumažinkite akių ligų riziką tinkamai pasirūpindami savo akimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.