26-erių moters istorija parodė, kas nutinka, perdozavus kofeino: kone dvigubai viršijo mirtiną dozę

Kofeinas – plačiausiai vartojamas psichoaktyvus stimuliantas, nekalbant apie tai, kad yra vienintelis, kurio vartojimas niekur nereguliuojamas, bent jau tokių jo turinčių produktų, kaip kava, arbata ar energiniai gėrimai.

Moters suvartotas kofeino kiekis prilygtų 50–60 puodelių kavos.<br>123rf nuotr.
Moters suvartotas kofeino kiekis prilygtų 50–60 puodelių kavos.<br>123rf nuotr.
Kofeinas daugelio vadinamas populiariausiu legaliu narkotiku pasaulyje, nes yra centrinės nervų sistemos stimuliatorius, sukeliantis priklausomybę.<br>123rf nuotr.
Kofeinas daugelio vadinamas populiariausiu legaliu narkotiku pasaulyje, nes yra centrinės nervų sistemos stimuliatorius, sukeliantis priklausomybę.<br>123rf nuotr.
Santaros klinikų reanimacijos skyrius.<br>P.Katauskio nuotr.
Santaros klinikų reanimacijos skyrius.<br>P.Katauskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-05-31 18:51

Nors dauguma mūsų kofeiną vartojame saugiomis, saikingomis dozėmis, tačiau reikia žinoti, kad grynos arba koncentruotos formos kofeino milteliai yra ypatingai galinga priemonė, kuri gali būti pavojinga, pavartojus jos per daug.

Amerikos Maisto ir vaistų administracija (FDA) įspėjo, kad vos vienas arbatinis šaukštelis kofeino miltelių atitinka maždaug 28 puodelius kavos. Tai gali paaiškinti, kodėl tiek JAV, tiek bet kur kitur buvo uždrausta pardavinėti kofeino miltelių papildus dideliais kiekiais.

Šie draudimai įteisinti dėl nerimą sukėlusių pastaraisiais metais registruotų daugybės mirčių, susijusių su kofeino perdozavimu.

Naujausias atvejo tyrimas Jungtinėje Karalystėje primena, kodėl toks nerimas kilo ir įsigaliojo draudimai. Jis atskleidė, kas nutinka, kai žmonės praryja didelius kiekius kofeino miltelių.

Ataskaitoje, kurios pagrindinė autorė yra intensyviosios terapijos daktarė Rebecca Harsten iš Karalienės Elizabeth ligoninės Londone, pateikiamos detalės apie 26-erių metų pacientę, kuri buvo nuvežta į Skubiosios pagalbos skyrių, praėjus maždaug trims valandoms po to, kai nurijo du kupinus arbatinius šaukštelius (apie 20 gramų) kofeino miltelių.

FDA paskaičiavimais, tai prilygtų 50–60 puodelių kavos, jeigu juos išgertumėte iškart, ir, kaip pranešė R.Harsten bei kartu ataskaitą rašę jos kolegos, to būtų daugiau nei pakankama nužudyti žmogų.

„Prarijus daugiau nei 1–2 g kofeino pasireiškia smarkus toksinis poveikis, – rašė mokslininkai savo ataskaitoje. – Fatališkai kofeino perdozuoti galima nurijus jo daugiau nei 5 gramus arba, jeigu kraujyje jo koncentracija yra didesnė kaip 80 mg/L“.

Šiuo atveju pacientei nepaprastai pasisekė, nes ji išgyveno, nors gydytojai užfiksavo didesnę nei mirtiną kofeino koncentraciją jos kraujyje – atlikus tyrimus pirmąkart kofeino lygis septynias valandas buvo 147,1 mg/L .

Medikų komanda taip pat nurodė, kad toks kofeino lygis fiksuotas jau prasidėjus gydymui. Tai reiškia, kad greičiausiai iki to jis buvo dar aukštesnis.

Prieš keletą valandų, iki moteriai atvykstant į Skubios pagalbos skyrių, jai buvo smarkiai pradėjusi plakti širdis, mušė prakaitas, apėmė nerimas ir buvo sunku kvėpuoti. Atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad jos širdies ritmas buvo nenormaliai padidėjęs, o kraujo spaudimas žemas. Moteris vėmė ir jai pasireiškė hiperventiliacija.

Elektrokardiografija parodė širdies ritmo išsiderinimą, vadinamą polimorfine ventikuliarine tachikardija, o tyrimai parodė rūgščių ir šarmų pusiausvyros sutrikimą jos organizme, vadinamą metaboline acidoze, kartu su respiracine alkaloze (anglies dioksido ir deguonies disbalansą kraujyje), taip pat didelį kiekį baltųjų kraujo kūnelių.

Pacientei paskirtas gydymas skysčiais ir elektrolitų pakaitalais, bet, kadangi jos būklė negėrėjo, moteris perkelta į Intensyviosios terapijos skyrių, kur jai skirti raminamieji, atlikta hemodializė ir pradėta plaučių ventiliacija.

Taip pat pacientė gavo intraveninį gydymą bikarbonatu, siekiant atstatyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, magnio sulfatą, kad pavyktų sukontroliuoti jos aritmiją bei aktyvuotą anglį, idant pasišalintų toksinai iš jos inkstų. Moteris gavo ir hormono, vadinamo noradrenalinu, kad pavyktų įveikti kofeino poveikį kraujo spaudimui.

Dar pacientei suduota intralipido. Bet jis šiuo atveju skirtas ne kaip energijos ir maistinių medžiagų šaltinis, kaip įprasta. Pastaruoju metu ši substancija vis dažniau vartojama, siekiant padėti pašalinti galimai nuodingas riebaluose tirpstančias medžiagas iš organizmo.

Tai, kad medikai turėjo imtis tiek daug gydymo priemonių, liudija apie galimą kofeino nuodingumą. Pakankamai didelės koncentracijos jis gali sutrikdyti daugybę organizmo metabolinių procesų.

Laimė, moteriai vaistų kombinacija padėjo. Po dviejų dienų ji buvo ekstubuota, atjungta nuo dializės aparato, bet dar savaitę liko Intensyviosios terapijos skyriuje, stebima medikų.

Praėjus mėnesiui po išrašymo gydytojai džiaugėsi, kad pacientė laikosi gerai. Ja rūpinasi šeima ir ji gauna psichiatrų pagalbą. Taip pat moteris apsilankė Intensyviosios terapijos skyriuje, kad padėkotų jos gyvybę išgelbėjusiems medikams.

Ataskaitos autoriai pažymėjo, kad nors nėra oficialių nurodymų, kaip elgtis perdozavus kofeino, kas yra gana retas atvejis, šis ir panašūs atvejai leidžia manyti, kad intralipidų ir hemodializės kombinacija gali „reprezentuoti naują ir perspektyvų gydymą, kai iškyla pavojus gyvybei, perdozavus kofeino“.

Šie tyrimai aprašyti „BMJ Case Reports“.

Parengta pagal „Science Alert“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.