Po grybavimo vajaus – žygiai į ligonines: apsinuodijusių skaičius privertė priminti grėsmes

Įspūdingais grybų kiekiais besipuikuojantys lietuviai užplūdo miškus, tačiau ne visiems pavyko smagiai pasidžiaugti savo laimikiu. Kol vieni krovė pilnus krepšius ir pintines ar socialiniuose tinkluose gyrėsi pagaminę skaniausius patiekalus, kitiems teko gelbėti sveikatą.

Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br> lrytas.lt koliažas.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br> lrytas.lt koliažas.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Balkūno nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Balkūno nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>E.Grižibauskienės nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>E.Grižibauskienės nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>George Chernilevsky (wikimedia.org) nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>George Chernilevsky (wikimedia.org) nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.<br> Nuotr. iš asmeninio archyvo
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.<br> Nuotr. iš asmeninio archyvo
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>E.Grižibauskienės nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>E.Grižibauskienės nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>Asmeninio albumo nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>Asmeninio albumo nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medikai perspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, kadangi kitu atveju iš virtuvės gali tekti keliauti tiesiai į ligoninę.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Sep 15, 2020, 7:42 PM, atnaujinta Sep 24, 2020, 4:21 PM

Nors medikai nuolat įspėja, kad grybauti ir ruošti miško gėrybių patiekalus derėtų itin atsargiai, nelaimėlių šiemet pasitaikė netgi daugiau nei pernai.

„Praėjusį savaitgalį pacientų, apsinuodijusių grybais, buvo apie 20. 7 iš jų – stacionarizuoti. Per savaitę į ligoninę pateko du sunkios būklės pacientai, kurie gulėjo toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. Ačiū Dievui, šiuo metu visi pacientai sveiki“, – lrytas.lt pasakojo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Klinikinės toksikologijos gydytoja, gyd. anesteziologė reanimatologė Gabija Laubner.

Ūminių apsinuodijimų ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių vedėja pasakojo, kad tai – sąlyginai nedideli skaičiai, tačiau šių metų apsinuodijimų miško gėrybėmis statistika didesnė nei pernai. O keliauti į Skubios pagalbos skyrių toksikologo konsultacijai niekada nebūna malonu.

 

Apsinuodyti galima ir paprastais grybais

Nors įprasta manyti, kad pavojingi tik nuodingi grybai, tačiau medikai perspėja, kad stipriai susirgti galima ir nuo paprastų grybų.

„Sveikatos problemų gali sukelti tiek valgomi, tiek nuodingi grybai. Pirmuoju atveju negalavimai yra susiję su virškinimo sutrikimais. Kadangi grybai yra priskiriami sunkiai virškinamam maistui, žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą, gali skųstis sunkumu skrandyje, skausmu epigastriume, pykinimu, vėmimu ir viduriavimu. Šie, per keletą valandų po grybų valgymo atsiradę simptomai, neretai praeina savaime per 2-4 valandas“, – paaiškino G.Laubner.

Tuo tarpu nuodingi grybai gali turėti mirtinų pasekmių, todėl grybauti medikė patarė itin atsargiai.

„Sunkius, o kartais ir mirtinus apsinuodijimus, sukelia suvalgyti nuodingi grybai. Dažniausiai apsinuodijama nuodingą grybą supainiojus su valgomuoju. Problemų gali kilti ir prisirinkus mažai žinomų grybų ar valgius nepažįstamųjų rinktus grybus“ – lrytas.lt sakė G.Laubner.

Simptomai gali klaidinti

RVUL Klinikinės toksikologijos gydytoja pasakojo, kad sunerimti reikėtų, jei po kelių valandų ar net sekančią dieną po to, kai buvo valgyta grybų, atsirado pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai.

„Tai – pirmieji ir dažniausi apsinuodijimo nuodingais grybais požymiai. Kiekvienas apsinuodijimas grybais turi būti vertinamas kaip potencialiai pavojingas gyvybei, dėl jo būtina pasitarti su medikais“, – teigė G.Laubner.

Anot medikės, apsinuodijimo grybais komplikacijų galima išvengti, jei pacientai laiku kreipiasi pagalbos, tačiau dėl apgaulingos apsinuodijimo eigos dažnai į medikus kreipiamasi pavėluotai.

Simptomai, nurodantys apsinuodijimą gali būti painūs – sudėtinga atskirti gyvybei grėsmingą apsinuodijimą grybais nuo paprasčiausio gastrito ar apsinuodijimo maistu.

Dėl šios priežasties, kilus įtarimams, kad apsinuodyta grybais, G.Laubner ragina visuomet kreiptis į medicinos įstaigas.

Bendra vakarienė – lyg rusiška ruletė

Paklausta, kaip išvengti apsinuodijimų grybais, Ūminių apsinuodijimų ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių vedėja patarė rinkti tik gerai pažįstamus grybus, taip pat kritiškai įvertinti iš kitų asmenų įsigytus grybus.

„Nevalgykite nežinia kieno rinktų grybų. Tyrimai rodo, kad neretai apsinuodijama vyresnio amžiaus ir / ar turinčių regos sutrikimų asmenų rinktais grybais“, – perspėjo G.Laubner.

Taip pat svarbu žinoti, kad jei simptomai pasireiškė tik vienam iš asmenų, ragavusių grybus, dar nereiškia, kad sunegalavimo priežastis slypi kitur.

„Nemanykite, kad grybais apsinuodyti turi visi jų valgiusieji: galbūt patiekale buvo vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo tik vienam valgiusiajam. Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas“, – paaiškino medikė.

Kuo apsinuodjimas skiriasi nuo persivalgymo?

Apsinuodijusiems asmenims dažnai kyla klausimas, kada derėtų kreiptis į medicinos įstaigas. Anot Klinikinės toksikologijos gydytojos, gyd. anesteziologės reanimatologės G.Laubner, persivalgiusiam ar sunkiai grybus virškinančiam žmogui pykinimas, vėmimas ir viduriavimas savaime turi praeiti per 4-6 val.

„Užsitęsus virškinamojo kanalo sutrikimams, būtina kreiptis į gydytoją, nes tik atlikus tyrimus galima atskirti persivalgymą nuo apsinuodijimo“, – pranešė medikė.

Ji perspėjo, kad, įtarę apsinuodijimą grybais, žmonės nebandytų gydytis patys, o skubiai kreiptųsi į artimiausią gydymo įstaigą arba pasikonsultuotų su visą parą dirbančiais Apsinuodijimų informacijos biuro specialistais telefonu: 8 5 236 2052.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.