Padėti neįgaliesiems kuriamas asmeninio padėjėjo institutas

Padėti negalią turintiems žmonėms integruotis į visuomenę kuriamas asmeninio padėjėjo institutas.

Ministras Linas Kukuraitis šį institutą pavadino seniai lauktu.<br>T.Bauro nuotr.
Ministras Linas Kukuraitis šį institutą pavadino seniai lauktu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, Jūratė Skėrytė

Sep 20, 2020, 1:37 PM

Seimui šią savaitę pateiktos tai numatančios Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pataisos.

Pristatydamas projektą socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis jį apibūdino kaip ilgai lauktą ir atnešiantį „didžiulį proveržį žmonėms su negalia lygiaverčiai dalyvauti mūsų visuomenėje“.

„Šis įstatymo projektas parengtas siekiant užtikrinti asmenų su negalia teisę gauti individualią pagalbą taip užtikrinant jiems galimybę gyventi savarankiškai ir panaikinti diskriminacines sąlygas pensinio amžiaus neįgaliesiems asmenims pasinaudoti jiems priklausančiomis lengvatomis“, – Seime teigė ministras.

Pagal projektą, asmeninis pagalbininkas padėtų neįgaliajam gyventi savarankiškai ir veikti visose gyvenimo srityse.

Asmeninės pagalbos poreikis būtų nustatomas individualiai kiekvienam neįgaliajam, vertinant kompleksiškai jo sveikatos būklę ar organizmo funkcinius sutrikimus, galimybes atlikti darbus ir vykdyti veiklas, kurios yra būtinos siekiant gyventi savarankiškai ir veikti visose gyvenimo srityse.

Ar žmogui su negalia reikia asmeninio asistento, nustatytų socialiniai darbuotojai. Asmeninės pagalbos poreikis būtų nustatomas vieniems metams.

Projekte numatoma, kad už asmeninę pagalbą turės mokėti pats neįgalusis, tačiau šis mokestis negalės viršyti 20 proc. jo asmeninių pajamų.

„Asmeninė pagalba taip pat būtų teikiama nemokamai, kai asmens pajamos yra mažesnės negu dvi valstybės remiamų pajamų dydžiai, tai yra apie 250 eurų šiuo metu“, – sakė L. Kukuraitis.

Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad asmeniniu asistentu negalėtų tapti su neįgaliuoju artimais giminystės ryšiais susijęs asmuo.

„Būtent neįgaliųjų organizacijos siūlo, kad išskirtinai šią paslaugą teiktų ne artimieji, ne giminaičiai, nes jau dabar mes turime tokią situaciją, kad labai daug giminaičių yra įstrigę savo šeimos aplinkoje ir tiek neįgalusis neišveda į darbo rinką, tiek ir patys žmonės neišveda į darbo rinką“, – teigė ministras.

„Kai kur mes fiksuojame hiperglobą, o ne žmogaus savarankiškumo didinimą“, – sakė jis.

Kad galėtų tapti asmeniniais asistentais, asmenys turėtų išklausyti specialią mokymų programą.

Už asmeninės pagalbos teikimo organizavimą ir jos kokybės užtikrinimą būtų atsakingos savivaldybės.

L. Kukuraitis žadėjo, kad joms bus skirta lėšų vykdyti šią funkciją.

Be to, pataisomis siūloma palikti du specialiųjų poreikių lygius vietoj dabar esamų trijų – atsisakyti nedidelių specialiųjų poreikių lygio.

Jei Seimas priimtų siūlomą projektą, jis įsigaliotų 2021 metų liepos mėnesį.

Pasak ministro L. Kukuraičio, kitais metais asmeninei pagalbai neįgaliesiems teikti prireiktų apie 2 mln. eurų, vėlesniais metais – apie 10 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.