Ekspertai diskusijoje nagrinės tabako žalos klausimus: senieji metodai nebeveiksmingi

Svarbiausius medicinos bei visuomenės sveikatos pokyčius pasaulyje ir Lietuvoje analizuojantis savaitraštis „Lietuvos sveikata“ spalio 20 dieną organizuoja diskusiją „Kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje ir ar reikia tam skirtos programos?“.

 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>123rf nuotr.
 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>123rf nuotr.
 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>T.Bauro nuotr.
 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>T.Bauro nuotr.
 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Diskusijos dalyviai ieškos sprendimų, kaip sumažinti tabako žalą Lietuvoje.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 8, 2020, 3:32 PM

Į diskusiją „Hilton Garden Inn“ Vilniuje pakviesti mokslininkai, medikai ir visuomenės sveikatos apsaugos specialistai dalinsis informacija, įžvalgomis ir nuomonėmis apie tabako žalos mažinimą.

„Girdime, kad vis daugiau pasaulio valstybių atkreipia dėmesį, jog seni kovos su rūkymu metodai nėra pakankamai efektyvūs. Natūralu, kad reikia ieškoti naujų būdų ir galimybių sumažinti žalą sveikatai.

Savo ruožtu Lietuva neturėtų atsilikti nuo pasaulio – kviečiame nagrinėti ir suprasti, ką šioje srityje daro kitos šalys, užsibrėžusios pasiekti svarbių pokyčių“, – teigia savaitraščio „Lietuvos sveikata“ vyriausioji redaktorė Jolanta Babiliūtė-Simaškienė.

Ji įsitikinusi, kad diskusija bus aktuali ne tik medikams, kuriems tenka rūpintis rūkančių pacientų sveikata, bet visų pirma visiems rūkantiesiems, kurie sudaro 25 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų.

Medikų bendruomenė vienbalsiai sutaria, kad geriausias sprendimas rūkantiems būtų žalingo įpročio atsisakymas. Tai padaryti pavyksta ne visiems.

Specialistų teigimu, nors rūkymo žala visiems puikiai žinoma, deja, 7 iš 10 bandymų mesti rūkyti baigiasi atkryčiu.

Diskusijos organizatorių teigimu, tabako žalos mažinimo klausimas Lietuvoje yra menkai aptarinėjamas, todėl tiek medikų bendruomenei, tiek gyventojams trūksta bazinių žinių.

Tad visuomenėje tampa sudėtinga išdėstyti informaciją apie skirtingus šios temos aspektus: inovacijų ir technologinį, ekonominį poveikį, vartotojų įpročių keitimą, teisėkūrą bei reguliavimą.

Pasak J. Babiliūtės-Simaškienės, būsimą diskusiją Lietuvoje paskatino redakcijos žurnalistų patirtis tarptautiniame renginyje „Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction“, kuris neseniai vyko nuotoliniu būdu.

Medicinos ir kitų sričių mokslininkai iš skirtingų šalių renginyje skaitė pranešimus apie tabako kontrolės pokyčius pasaulyje, dalijosi naujausių klinikinių tyrimų duomenimis ir įžvalgomis.

Dalis pranešėjų akcentavo didelį tabako žalos mažinimo potencialą, nes pasaulyje šiandien rūko daugiau negu 1 milijardas žmonių, kurie yra priklausomi nuo nikotino.

„Tabako žalos mažinimo tema Lietuvoje yra menkai aptarinėjama ir beveik nepatenka į visuomenės dėmesio lauką, nors, mano nuomone, yra itin aktuali.

Kol kas Lietuvoje informacijos šia tema akivaizdžiai trūksta, todėl norime suteikti tribūną mokslininkams ir visuomenės sveikatos specialistams“, – sako „Lietuvos sveikatos“ vyr. redaktorė.

Pasak renginio Vilniuje organizatorių, atsižvelgiant į diskusijos trukmės apribojimus ir poreikį akcentuoti svarbiausius dalykus, per pokalbius pagrindinis dėmesys bus skiriamas visuomenės sveikatos klausimams ir mokslinių tyrimų rezultatams.

Renginį internetu stebėti galės visi, kam ši tema yra įdomi ir aktuali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.