Pasaulinės diabeto dienos proga: specialus medikų vaizdo įrašas ir mėlynai nušvisianti bazilika Kaune

Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų, tai yra maždaug 1 iš 29 vyrų ir 1 iš 23 moterų. Sparčiai vejamės pasaulines sergamumo diabetu tendencijas – mirštamumas nuo diabeto sukeltų komplikacijų Lietuvoje per metus, lyginant 2019 ir 2018 m. Higienos instituto pateikiamus duomenis, padidėjo net 20 procentų.

Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br> lrytas.lt koliažas
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br> lrytas.lt koliažas
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>123rf nuotr.
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>123rf nuotr.
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>kiti
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>kiti
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>Laidos kūrėjų nuotr.
Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų<br>Laidos kūrėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 13, 2020, 4:16 PM

„Šiemet kviečiame Pasaulinę diabeto dieną paminėti ir aktyviai įsitraukti nuotoliniu būdu. Pristatome kelių valandų trukmės vaizdo medžiagą, kurią kviečiame peržiūrėti ir specialistus, ir sergančiuosius, ir artimuosius, besirūpinančius sergančiaisiais.

Taip pat visus šalies gyventojus, neabejingus diabeto temai ir norinčius daugiau sužinoti apie ligos kontrolę bei – svarbiausia – jos prevenciją“, – kviečia Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytoja endokrinologė, Lietuvos endokrinologų draugijos prezidentė prof. Birutė Žilaitienė.

„Lietuvoje kasmet diabetu suserga 3–5 proc. daugiau vaikų. Tai sparti ir neraminanti skaičių dinamika, ir nors šiuo metu Lietuvoje vaikų ir paauglių diabeto kontrolės galimybės yra šiuolaikiškos, itin svarbu ne tik priežiūra, bet ir diabeto mokymas, pacientų ir jų šeimų motyvacija ir palaikymas.

Todėl ir šioje vaizdo medžiagoje siekiame atkreipti dėmesį, kokį svarbų vaidmenį atlieka žmonės, esantys šalia, įskaitant diabetu sergančiojo artimuosius“, – sako Endokrinologijos klinikos vadovė, gydytoja endokrinologė, Vaikų endokrinologų asociacijos pirmininkė prof. Rasa Verkauskienė.

Vaizdo medžiagoje išgirsite naudingos informacijos apie ligos prevenciją ir kontrolę iš įvairių specialistų lūpų, naudingais patarimais ir patirtimi taip pat dalijasi su diabetu gyvenantys šalies gyventojai. Vaizdo medžiagą bet kada nemokamai galite peržiūrėti www.endokrinologai.lt svetainėje.

Lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena. Šių metų Pasaulinės diabeto dienos tema – lemiama slaugytojų įtaka rūpinantis diabetu sergančiuoju asmeniu.

Nuo 1991 m. kasmet minimą diabeto dieną įvairiais būdais siekiama atkreipti dėmesį į vis didėjančią diabeto problemą pasaulyje – diabetu serga 1 iš 10 pasaulio gyventojų.

Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilika nušvis mėlynai

Šiais metais, lapkričio 14 d., 18 val., mėlynai nušvis Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilika.

Pasaulinės diabeto dienos simboliu patvirtintas mėlynas diabeto ratas, simbolizuojantis vienybę, gyvybę ir sveikatą. Pasaulinę diabeto dieną visame pasaulyje apšviečiami įvairūs paminklai ir pastatai, tampantys simboliu milijonams diabetu sergančių žmonių visame pasaulyje

Kuo svarbi lapkričio 14 d.?

1922 m. lapkričio 14 d. laikoma svariu proveržiu medicinoje ir tikrų perversmu diabetu sergančių žmonių gyvenimuose, nes tą dieną Frederick G. Banting ir Charles H. Best atrado insuliną.

Diabetu suserga žmonės, kurių kasa nustoja gaminti insuliną arba vystosi audinių atsparumas insulinui ir didėja cukraus kiekis kraujyje, dar nenutrūkus šio hormono gamybai organizme.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinė diabeto federacija paskelbė 1991 m. lapkričio 14 d. paskelbė Pasauline diabeto diena. Pasaulinė diabeto dieną įvairiais būdais siekiama atkreipti dėmesį į vis didėjančią diabeto problemą pasaulyje bei aptarti su diabeto lemiamas pasekmes ir prevencijos priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.