A. Veryga siūlys pratęsti karantiną: reikia ne trijų, o 6 ar net 8 savaičių Pranešė, kad padėtis stabilizuojasi

„Praėjusią savaitę vis dar turėjome tiek atvejų skaičiaus augimą, tiek vidutiniškai per savaitę teigiamai nustatomų naujų koronavirusinės infekcijos atvejų procentą. Tačiau vienas geras ženklas tai, kad augimas nebebuvo jau eksponentinis.

Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daiva Razmuvienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Razmuvienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daiva Razmuvienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Razmuvienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2020-11-16 13:08, atnaujinta 2020-11-16 15:57

Didėjo tiek atvejų skaičius, tiek į ligonines guldomų pacientų skaičius. Bet augimas nebuvo eksponentinis ir tai leidžia galbūt labai rezervuotai pasidžiaugti, kad situacija po truputį stabilizuojasi“, – koronaviruso plitimą Lietuvoje pirmadienį apibrėžė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vis tik, pasak jo, reali situacija paaiškės tuomet, kai bus matoma, kaip visi rodikliai vystysis šią savaitę.

Matosi pirmieji geri ženklai

„Kaip jūs puikiai žinote, patys skaičiai nuo įdiegtų priemonių atsilieka mažiausiai savaite. Bet pirmuosius gerus ženklus galime jau matyti ir galime konstatuoti“, – sakė A.Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras patikino, kad vis tik siūlys pratęsti karantiną. Kartu operacijų vadovas pabrėžė, kad tam tikrų korekcijų karantino sąlygose galima tikėtis ir šį trečiadienį. Pasak jo, tai bus tik kosmetiniai, techniniai pataisymai, susiję su pasitaikančiais bandymais apeiti ribojimus. Komendanto valandą A.Veryga vertino skeptiškai. 

„Labai mažai šansų ir vilčių, kad po dviejų savaičių kažkas bus atšaukta. Kol kas nors mes ir matome pirminius ženklus, kad situacija stabilizuojasi, bet tai yra tik stabilizacijos ženklai <..>

Tam, kad situacija susinormalizuotų ir grįžtų į normalią būklę, tikrai prireikia ne trijų, o šešių ar net aštuonių savaičių, o kartais ir ilgesnio laikotarpio. Reikia apsišarvuoti kantrybe“, – nurodė jis.

Sveikatos apsaugos ministras ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas pastebėjo, kad situacija kitose Europos šalyse išlieka sudėtinga. Sergamumas koronavirusu visoje Europoje, išskyrus Islandiją, Norvegiją ir Suomiją, yra didelis.

„Valstybės diegia vis naujas kontrolės priemones. Kalbant apie Lietuvos savivaldybes, nepaisant to, kad karantinas yra visur paskelbtas, stebime savivaldybių rodiklius. Tai praktiškai visos savivaldybės, išskyrus Neringos savivaldybę, yra raudonos. Neringa yra geltona. Bet tai yra tik dėl to, kad neatitiko vieno iš kriterijų, tai yra fizinis atvejų skaičius absoliutus buvo nedidelis“, – aiškino A.Veryga.

Serga beveik 2 tūkst. medikų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė pranešė, kad 55 procentai naujų atvejų buvo besimptomiai.

Didžiausi COVID-19 protrūkiai toliau stebimi, gydymo, palaikomojo gydymo, slaugos įstaigose. Specialistė išskyrė židinį Tauragės apskrities Adakavo socialinės globos namus. Ten nuo lapkričio 1 d. jau registruota apie 130 viruso atvejų. Didžioji dauguma užsikrėtusiųjų – įstaigos globotiniai.

Nuo pandemijos pradžios fiksuoti 2882 užsikrėtimo atvejai tarp medikų. Šiuo metu tebegydomi 1992 medikai. Vien per rudenį koronavirusu susirgo pustrečio tūkstančio sveikatos priežiūros specialistų. Vien per pastarąsias tris dienas nustatyti 296 atvejai.

„Tie skaičiai nemažėja ir rūpestį kelia mums visiems“, – pažymėjo D.Razmuvienė.

Pirmadienio duomenimis, per praėjusią parą Lietuvoje užfiksuoti 1152 COVID-19 atvejai. Praėjusią parą taip pat fiksuoti aštuoni mirties nuo koronaviruso atvejai.

Serga daugiau nei 1 tūkst. vaikų

Sekmadienį ugdymo įstaigose fiksuoti 33 ligos atvejai. Nuo mokslo metų pradžios čia jau registruoti 2716 atvejų. 70 procentų užsikrėtusiųjų – vaikai. Šiuo metu tebeserga 1152 vaikai ir 913 ugdymo įstaigų darbuotojų.

NVSC atstovė pastebėjo, kad protrūkiai ugdymo įstaigose nėra skaitlingi, susirgimų atvejai daugiausia yra pavieniai. „Protrūkiai mokyklose, darželiuose neišplito. Jeigu kalbėti apie darželius, tai daugiausiai darželiuose nuo rugsėjo 1 d. fiksuota 11 protrūkių“, – skaičiavo D.Razmuvienė.

Pasak jos, protrūkiu laikoma, kai vienoje įstaigoje suserga du ir daugiau asmenų. Be to, specialistė pažymėjo, kad protrūkiai labiau paliečia ugdymo įstaigų darbuotojus. Antai pagrindinėse mokyklose registruoti protrūkiai. Susirgo 44 personalo nariai ir tik šeši vaikai nuo 12 iki 18 metų. Specialistė apgailestavo, kad dauguma susirgimų nustatoma asmenims, kurie žinojo turėję kontaktą su sergančiu asmeniu.

„Toks mūsų „atsakingas“ elgesys leidžia toliau plisti virusui“, – piktinosi D.Razmuvienė.

Kas ketvirtas testas teigiamas

Pasak specialistės panašu, kad epidemiologinė situacija šalyje stabilizuojasi, bet tai nereiškia, kad sergamumo kreivė ėmė linkti žemyn. Todėl D.Razmuvienė siūlė dar palaukti. „Kol kas reikėtų šią savaitę pragyventi ir ateinančios savaitės pradžioje mes jau matysime, ar (…) tie skaičiai pasieks pusantro tūkstančio, nebeviršys 2 tūkstančių“, – teigė NVSC atstovė ir pažymėjo, kad išvadas bus galima padaryti tik kitą pirmadienį.

Sekmadienio duomenimis iš puspenkto tūkstančio ištirtų ėminių beveik kas ketvirtas atsakymas buvo teigiamas, tačiau specialistės įsitikinimu tai nerodo, kad užsikrėtusiųjų dalis didėja. Pasak jos, nereikėtų daryti išvadų remiantis vienos dienos duomenimis . „Mes tiesiog matome bendrą foną, nežiūrėdami į kiekvieną dieną“, – nuramino D.Razmuvienė.

NVSC atstovė pastebėjo, kad didžioji dalis sergančiųjų yra darbingo amžiaus žmonės, bet asmenys, vyresni nei 65 m, suserga vis dažniau. „Esu tikra, kad tai susiję su protrūkiais, kurie vyksta asmens sveikatos ir globos, palaikomojo gydymo įstaigose“, – patikino D.Razmuvienė.

Kokios bus Kalėdos – neaišku

A.Veryga patikino, kad prognozuoti, kokios bus šių metų Kalėdos, sudėtinga, nes iki jų yra ilgas laiko tarpas.

„Koks bus režimas, ar vis dar galios karantinas, juo labiau, kokios bus karantino sąlygos tikrai sudėtinga būtų spėlioti. <..> Kas bus per Kalėdas, tikrai nedrįsčiau prognozuoti“, – sakė jis.

Karantino reikalavimų laikomasi

A.Veryga tikino, kad gyventojai karantino reikalavimų laikosi gana uoliai. Jo teigimu, daugiausia nustatyta kaukių dėvėjimo pažeidimų – tai yra net 44 pažeidimai. Taip pat nustatyta pažeidimų prekybos vietose, viešajame transporte, pažeidimų, susijusių su būriavimusi.

„Jei vertinti procentais, tai procentai yra nedideli nuo patikrintų įstaigų ar gyventojų. Bendrąja prasme galima sakyti, kad didžiojis dalis gyventojų ar įmonių, ar įstaigų laikosi karantino reikalavimų“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Startavo pirmoji mobili komanda

Sveikatos apsaugos ministras informavo, kad Raseinių rajono savivaldybėje startavo pirmoji mobili komanda. Vadovaujantis operacijų vadovo sprendimu, kiekviena savivaldybė turi suformuoti bent vieną mobilią komandą, kurią sudarytų šeimos gydytojas, bendrosios praktikos slaugytoja ar slaugytojas ir slaugytojo padėjėjas.

„Tokios mobilios komandos pas koronavirusu sergančius ir rizikos grupei priklausančius asmenis, tai yra 65 metų ir vyresnius asmenis, nėščiąsias ir lėtinėmis ligomis sergančiuosius gali atvykti pagal šeimos gydytojo arba pirminės ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančio vidaus ligų gydytojo ar vaikų ligų gydytojo nurodymą“, – paaiškino A.Veryga.

Greituosius antigenų testus vertina teigiamai

Sveikatos apsaugos ministras nurodė teigiamai vertinąs prezidento įsteigtos Sveikatos ekspertų tarybos rekomendaciją keisti COVID-19 testavimo strategiją ir vietoj molekulinių PGR testų daugiau naudoti greituosius antigenų testus.

„Manau, kad tikrai reikia ir vertinu teigiamai. Vyriausybėje veikusi medikų ekspertų grupė prieš porą savaičių yra pateikusi rekomendacijas ir sudėliojusi algoritmus, kur šitie greitieji antigenų testai galėtų būti naudojami“, – sakė A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.