Prasideda ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė: kam svarbu pasitikrinti?

Penktadienį prasideda Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė.

Penktadienį prasideda Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Penktadienį prasideda Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2020, 6:54 AM

Per ją įvairių sričių specialistai, bendruomenės kviečiamos dalyvauti veiklose, didinančiose visuomenės informuotumą apie ŽIV ir hepatitus, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC). Europoje testavimo savaitės iniciatyvos vyksta du kartus per metus – pavasarį ir rudenį.

ŽIV infekcijai ir virusiniams hepatitams B ir C būdinga ilgai trunkanti besimptomė ligos eiga, todėl žmonės nejaučia simptomų ir nežino, kad yra užsikrėtę patys bei gali užkrėsti kitus. Laiku nediagnozavus šių infekcijų ir nepaskyrus gydymo, ligos eiga blogėja ir ilgainiui atsiranda komplikacijų.

Todėl, mažinant pavėluotų diagnozių skaičių, rekomenduojama kiekvienam įvertinti savo rizikos veiksnius ir kreiptis į ištyrimo vietą arba savarankiškai pasitikrinti savikontrolės testais.

ULAC stebėsenos duomenimis, pernai Lietuvoje atlikta daugiau kaip 240 tūkst. tyrimų dėl ŽIV, iš jų beveik 22 tūkst. – atrankiniai greitieji. Palyginti su 2018 metais, tokių tyrimų padaugėjo 13,8 procento.

Naujausios Jungtinių Tautų AIDS programos (UNAIDS) ataskaitos duomenimis, pasaulyje 81 proc. ŽIV užsikrėtusių asmenų žino, kad yra užsikrėtę šia infekcija. Lietuvoje šis rodiklis siekia 83 procentus.

ULAC duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruotas 151 naujas užsikrėtimo ŽIV infekcija atvejis. Per visą šios infekcijos registravimo Lietuvoje laikotarpį (1988–2019 metais) užregistruoti 3323 ŽIV atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.