Prabilo nuo COVID-19 mirusios psichinę negalią turėjusios moters sesuo: „Netiesa medikų žodžiuose skaudina“

Tarp praėjusią parą užfiksuotų COVID-19 viruso aukų – net 40-ies metų neturinčios moters mirtis.

Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po jaunos moters mirties prabilo jos artimieji.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-01-29 15:26, atnaujinta 2021-01-30 07:50

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiasis gydytojas profesorius Vinsas Janušonis naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad šis atvejis buvo labai sudėtingas: „Tai buvo moteris, turėjusi labai didelę psichikos negalią, svėrusi per 150 kilogramų ir kamuojama kitų ligų“. Anot jo, gydymo įstaigoje pacientė praleido 16 parų, o į medikų rankas ji pateko jau būdama labai sunkios būklės.

Šeima papasakojo daugiau aplinkybių

Šie mediko žodžiai paskatino mirusiosios artimuosius kreiptis į žiniasklaidą ir paviešinti daugiau informacijos apie šeimą ištikusią nelaimę. Su redakcija susisiekusi mirusiosios sesuo (redakcijai jos vardas ir pavardė žinomi), pasakojo, kad dabar jau mirusi sesuo į gydymo įstaigą buvo atvežta iš namų (kur ji gyveno kartu su kitos sesers šeima) greitosios pagalbos automobiliu.

„Sesuo per 39-erius savo gyvenimo metus nebuvo gulėjusi ligoninėje. Vienintelis jos negalavimas – psichinė negalia ir jokių gretutinių ligų, apie kurias kalba medikai – nebuvo. Į ligoninę sesuo atvyko turėdama aukštą temperatūrą, bet į greitosios automobilį ji įlipo pati. Automobilyje jai net nereikėjo deguonies kaukės“, – pasakojo moteris.

Anot jos, ligoninėje jos sesuo buvo paguldyta ne į reanimacija, bet į skyrių: „Tuomet mano kita sesuo, kuri ją lydėjo, labai prašė, kad tik būtų suteikta jai galimybė pačiai likti su sergančiąja, nes ji turi psichinę negalią ir niekada gyvenime nėra buvusi palikta be artimųjų. Nerimavome, kaip ji reaguos. Buvo atsakyta neigiamai“.

Palatoje matyta mirtis sukėlė šoką

Pašnekovė pasakojo, kad palatoje, kurioje gulėjo ir psichinę negalią turinti sesuo, mirė žmogus ir šis įvykis jai sukėlė šoką. „Ji į viską reaguodavo gana jautriai ir šis įvykis, suvokimas, kas nutiko, ją šokiravo. Mes jau anksčiau prašėme personalo neduoti jai raminamųjų, nes niekuomet ji jų nėra gavusi ir nežinojome, kaip reaguos. Nors kas kartą paskambinus į ligoninę mūsų buvo klausiama, kokius psichotropinius vaistus sesuo vartoja“, – kalbėjo ji.

Po matytos kito paciento mirties moteris supanikavo, puolė plėšti kaukę, jai sutriko kvėpavimas ir personalas, nežinodamas kaip reaguoti, davė raminamųjų: „Mums paskambino iš ligoninės ir pasakė, kad sesers būklė pablogėjo, nepaaiškino, kas nutiko, bet ją iškėlė į reanimaciją. Paklausėme, ar ji bus intubuota, mums pasakė, kad ne, o toks sprendimas priimtas dėl geresnės priežiūros, bet po dešimties minučių ji jau buvo intubuota“, – pasakojo mirusiosios sesuo ir pridūrė, kad liko nesupratusi ir gydytojos žodžių, nuskambėjusių po nurodymų atvežti sauskelnių: „Jai niekada tų sauskelnių nereikėjo, buvome pasimetę ir paklausėme, kokio dydžio, tai buvo atsakyta, kad „pagal kepurę“, – pokalbio detales prisiminė pašnekovė.

Kadangi šeima labai nerimavo dėl ligoninėje atsidūrusios sesers, dažnai skambindavo medikams pasiklausti apie jos būklę ir sulaukė pastabos, kad skambučiai turėtų būti retesni: „Mums buvo pasakyta, kad ji nėra vienintelė ligoninės pacientė. Taip, gal skambindavome dažnokai, tad darėme tai tik ryte ir vakare. Būdavo pranešama vis apie blogėjančią būklę ir aiškinama, kad tai labai klastingas virusas“.

Sesuo tikina, kad mirusioji niekuo daugiau nesirgo

Mirusiosios artimuosius įskaudino ir komentaras apie jos svorį: „Ar ją kas nors svėrė? Ji tikrai nesvėrė 150 kilogramų. Taip, atsvorio ji turėjo, bet ne tiek. Juk ji pati visur, kur reikėjo, nuėjo savo kojomis. Mes labai prašėme, kad nebūtų duodami psichotropiniai vaistai, ją gali nuraminti tik artimas žmogus, kita sesuo buvo pasiruošusi imti nedarbingumą ir sese rūpintis ligoninėje. Juk gydytojai su kaukėmis, nauja aplinka – ji pradėjo jaudintis“.

Mirusios moters artimieji teigė, kad ji buvo sveika ir neseniai daryti kraujo ir kiti medicininiai tyrimai jokių šalutinių susirgimų nerodė, o pati mirusioji nebuvo agresyvi ar pavojinga sau ir aplinkiniams, bet atsidūrusi nepažįstamoje aplinkoje imdavo nerimauti, padažnėdavo kvėpavimas.

Pašnekovė pasakojo, kad kol kas jai nepavyko susisiekti su medikais ir išsiaiškinti apie kokias gretutines ligas jie kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.