Viena vaistažolė moteris nustebins poveikiu: padeda įveikti kasmėnesinius negalavimus

Pankolis – ne tik vertinga vaistažolė. Tai ir viena labiausiai mokslo ištirtų vaistažolių moteriškiems negalavimams spręsti.

Kaip padėti sau, jei per mėnesines kamuoja stiprūs skausmai?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kaip padėti sau, jei per mėnesines kamuoja stiprūs skausmai?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pankolių vaisių gydomąsias savybes iš esmės lemia jų sukaupti eteriniai aliejai, savyje turintys įvairių biologiškai aktyvių medžiagų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pankolių vaisių gydomąsias savybes iš esmės lemia jų sukaupti eteriniai aliejai, savyje turintys įvairių biologiškai aktyvių medžiagų.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2021, 10:33 AM

Jei mėgstate ieškoti natūralių gydymosi priemonių, jums nebus naujiena, kad pankolio vaisiai gerina virškinimą ar padeda sergant peršalimo ligomis. Tačiau tikriausiai dar nežinote, jog iki 2020 metų lapkričio mėnesio buvo paviešinta daugiau nei 20 mokslinių tyrimų teigiančių: pankolių vaisiai efektyviai malšina mėnesinių skausmus ir spazmus.

Kai kurie tyrimai rodo, kad savo efektyvumu ši vaistažolė prilygsta net cheminiams vaistams nuo skausmo – „Ibuprofenui“ ir „Diklofenakui“.

Pankolių vaisių gydomąsias savybes iš esmės lemia jų sukaupti eteriniai aliejai, savyje turintys įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Mokslininkai mano, jog iš visų pankolio turimų medžiagų labiausiai mėnesinių skausmus lengvina priešuždegiminių savybių turintis anetolis.

Ir tai dar ne visos geros naujienos moterims. Pankoliai taip pat skatina pieno gamybą pieno liaukose. Šį darbą atlieka fitoestrogenai – į žmogaus estrogeninius hormonus panašios medžiagos. Fitoestrogenai moterims naudingi menopauzės laikotarpiu bei gali padėti spręsti kitas moteriškas lytinės sveikatos problemas.

Kaip vaistinis augalas, pankolis pripažintas dvidešimt dvejose pasaulio šalyse. Ši vaistažolė organizmą veikia švelniai, nedirgina skrandžio ir nepasižymi cheminiams vaistams būdingu ryškiu šalutiniu poveikiu. Pankolis itin vertinamas ajurvedinėje medicinoje bei plačiai naudojamas ajurvediniuose vaistažolių mišiniuose.

Taigi kitą kartą pajutusios mėnesinių skausmus, prieš griebiantis tablečių, pabandykite pankolių vaisius. Jie ne tik gali padėti įveikti nemalonius simptomus, bet ir duoda medicinos vertinamos naudos organizmui.

Kaip vartoti pankolių vaisius? Lengviausias ir efektyviausias būdas – gerti arbatą. Vieną arbatinį šaukštelį džiovintų pankolių vaisių užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite puodelį ir palaikykite 15 minučių. Uždengus puodelį išsaugoma daugiau eterinių aliejų, tad nepatingėkite to padaryti. Arbatą reikėtų gerti bent 3 kartus per dieną vos pajutus pirmuosius simptomus.

Taip pat galima vartoti maisto papildus ar kitus produktus su pankolių ekstraktu bei eteriniu aliejumi. Jei jums kyla klausimas, ar siekiant mažinti mėnesinių sukeltus skausmus galima tiesiog valgyti pankolių vaisius arba sėklas, atsakymas būtų – taip.

Tačiau tikėtina, jog jų suvalgysite gerokai mažiau nei užplikysite arbatos puodelyje, tad ir efektas bus menkesnis. Kitas svarbus arbatos privalumas tas, kad pankolių vaisius paveikiame karščiu – o tai padeda geriau ištraukti vaistažolėje esančias veikliąsias medžiagas.

DĖMESIO! Pankolio bet kokioje formoje vartoti negalima moterims, sergančioms ar turinčioms riziką susirgti krūties bei gimdos kaklelio vėžiu, taip pat nėščiosioms. Jei priklausote vienai šių grupių, nuo mėnesinių skausmo vartokite aviečių lapų, pipirmėtės arbatas.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos fitoterapijos asociacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.