Jaučia nerimą po paskutinės žinios apie „AstraZeneca“: dėl skiepų nuo COVID-19 kils dar daugiau bėdų

Skiepijimo nuo COVID-19 procesas išryškino skirtumus savivaldybėse: kai kurių vadovai sako, kad yra bėdų dėl gyventojų nenoro skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, kitų savivaldybių merai teigia, kad procesas sklandus, tačiau pastabų ir pasiūlymų centrinei valdžiai irgi turi.

Savivvaldybių vadovai sako, kad yra bėdų dėl gyventojų nenoro skiepytis „AstraZeneca“ vakcina.<br>lrytas.lt koliažas
Savivvaldybių vadovai sako, kad yra bėdų dėl gyventojų nenoro skiepytis „AstraZeneca“ vakcina.<br>lrytas.lt koliažas
Šiaulių meras Artūras Visockas<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių meras Artūras Visockas<br>G.Šiupario nuotr.
Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė<br>T.Bauro nuotr.
Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė<br>T.Bauro nuotr.
Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>S.Žiūros nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>S.Žiūros nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>S.Žiūros nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>S.Žiūros nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vakcinacija nuo COVID-19.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Ramūnas Jakubauskas, BNS

Mar 10, 2021, 4:49 PM, atnaujinta Mar 11, 2021, 8:18 AM

Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas sako pastebintis, kad gyventojams dėl „AstraZeneca“ vakcinos kyla klausimų, kai kurie pasirenka laukti kitos vakcinos.

„Tas išskirtinumas yra, nes kai registruojame žmones, ypač pagyvenusius, pirmas jų klausimas būna – kokia vakcina būsime skiepijami? Registruodami to negalime atsakyti, nes nežinoma, kada ir kokią vakciną gausime“, – BNS trečiadienį sakė R. Godeliauskas.

„Kai jau kviečiame atvykti konkrečiu laiku pasiskiepyti, tai būna klausimas – kuria vakcina, ar galima pasirinkti kitą, o ne „AstraZeneca“, tai dalis sutinka, jeigu nėra galimybės pasirinkti kitą vakciną, o yra tokių žmonių, kurie atsisako ir laukia galimybės pasiskiepyti „Pfizer-BioNTech“ vakcina“, – pasakojo jis.

Statistikos departamento duomenimis, Rokiškio rajone pirmąja doze paskiepyta per 3,2 tūkst. žmonių iš 27,5 tūkst., tai sudaro beveik 12 proc., nepanaudota apie 250 skiepų.

Meras tvirtina, kad skiepijimo procesas rajone vyksta sklandžiai ir „AstraZeneca“ vakcinų atliko tik dabar, kai skiepijimas iš vienos siuntos buvo sustabdytas.

„Mūsų rajone skiepijimas vyksta gana sklandžiai, įprastai dozių nelieka, bet dabar kažkiek liko, kai sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcinos siunta“, – teigė Rokiškio rajono meras.

Jo teigimu, žinia apie skiepijimo proceso „AstraZeneca“ vakcina sustabdymą žmones gali dar labiau atbaidyti nuo skiepijimosi šia vakcina.

„Aš manau, kad padidins. Tiesiogiai tuo dar neįsitikinau, kadangi sustabdėm skiepijimą, bet tikrai tikiu, kad tai dar labiau įneš nepasitikėjimo šia vakcina“, – kalbėjo R. Godeliauskas.

Skiepijimas privačiose klinikose ir vaistinėse?

Šiauliuose nuo trečiadienio žmonės kviečiami skiepytis nuo COVID-19 į vakcinavimo centrą, įrengtą Šiaulių arenoje, tačiau miesto meras Artūras Visockas sako besigailintis, kad tokį centrą teko atidaryti.

„Man gaila, kad mes turime turėti tą skiepijimo centrą, nes viskas galėjo įvykti, kaip aš įsivaizdavau ir tikėjausi, bet, deja, neįvyks“, – BNS sakė Šiaulių vadovas.

Jis teigia turėjęs tikslą, kad skiepijimas vyktų kuo plačiau – privačiose šeimos klinikose.

„Įsivaizduokit vyresnio amžiaus žmogų – jam nueiti 100 metrų į jo pažįstamą šeimos centrą, kuriame jis prisirašęs, ar jam važiuoti į kažkokią vieną vietą mieste, kuri būtų numatyta kaip skiepijimo centras“, – teigė A. Visockas.

„Akivaizdu, kad patogiau nueiti tuos 100 metrų, pasisklaidytų žmonių srautai, viskas įvyktų be įtampų“, – pridūrė jis.

Anot jo, skiepijimas galėtų vykti netgi vaistinėse, jeigu būtų paruošta speciali sistema.

„Turi bendrą bazę, kurioje esi užsiregistravęs, ateini į artimiausią vaistinę, kuri sertifikuota ir kuri gali skiepyti. Pasisakai, kas esi, įveda tavo kodą... (...) Liūdna, nes skiepijimui menkai pasiruošta“, – tvirtino Šiaulių meras.

Pasak A. Visocko, skiepijimas jo mieste vyksta sklandžiai, žmonės, nors jiems ir kyla klausimų, skiepijasi ir „AstraZeneca“ vakcina. Meras tikina, kad viskas priklauso nuo komunikacijos.

„Viskas priklauso nuo to, kaip tu pasakai. Pabandykite įsivaizduoti, kas yra šita liga: tu esi vidury okeano, prie tavęs priplaukia laivas tavęs išgelbėti, o tu pradedi klausinėti – kokia kajutė bus, ar valgyt duosit, ar bus karštas maistas“, – svarstė A. Visockas.

„Klausimų yra, bet jie yra sveiko proto ribose (...) Esame vandenyne ir mūsų valia dabar gelbėtis ar ne – lipti į tą laivą, kuris priplaukė ar ne (...) Reikėtų galbūt pasakyti paprastais žodžiais, kad visi šitie skiepai yra geri, jie iš esmės vienodi“, – kalbėjo jis.

Šiauliuose pirmąja doze jau paskiepyta per 8,5 tūkst. žmonių iš 101,8 tūkst., antrąja doze – per 3 tūkst. žmonių.

Siūlo keisti vakcinavimo tvarką

Visagino meras Erlandas Galaguz BNS sakė norintis, kad būtų pakoreguotas skiepijimo prioritetų sąrašas, jog savivaldybės galėtų laisviau naudoti sandėliuose likusias vakcinas.

„Norėtume, kad prioriteto sąrašas būtų koreguojamas ir būtų leista savivaldybėms pačioms valdyti šitą situaciją, nes dabar jau turime 400 dozių, bet mes jų negalime panaudoti, kadangi yra toks prioritetinis sąrašas“, – teigė Visagino vadovas.

„Mes galėtume skiepyti daugiau ir norėtume tą daryt“, – pridūrė jis.

Visagine kol kas pirmąja doze paskiepyta beveik 800 žmonių iš 18,1 tūkst., čia nepanaudota keli šimtai vakcinos dozių.

Anot mero, problemų kyla dėl „AstraZeneca“ vakcinos.

„Skiepijimo procesas vyksta labai sklandžiai, jeigu kalbame apie „Pfizer-BioNTech“ vakciną, o dėl „AstraZeneca“ reikia pripažinti, kad šiai dienai turime apie 400 vakcinų ir turbūt nė vienos nepanaudojome“, – teigė E. Galaguz.

„Žmonės atsisako. Sunku pasakyt, dėl kokios priežasties, bet, matyt, ir žiniasklaidoje formuojama nuomonė, kad yra kažkokių papildomų simptomų po skiepo ir dėl to žmonės kažkaip prisibijo“, – svarstė jis.

Jo teigimu, apsispręsti žmonėms dėl skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina nepadės ir tai, kad šiuo metu skiepijimas viena jos siunta buvo sustabdytas.

„Šita žinia tikrai nepadeda apsispręst žmonėms skiepytis. Negaliu pasakyti, ar tai bus paskutinė vinis, bet kad daro neigiamą įtaką apsisprendimui, tai neabejoju“, – sakė E. Galaguz.

Kviečia tikslingiau komunikuoti

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė sako, kad vakcinavimo tvarkos keitimas, kokį siūlo Visaginas, leistų greičiau skiepyti žmones, bet svarbiau yra tai, kad centrinė valdžia tikslingiau komunikuotų apie vakcinas, skatinant žmones skiepytis.

„Didesnė laisvė spręsti suteiktų geresnį pagreitį, bet kur kas svarbiau už tai yra žmonių noras ir sutikimas skiepytis, todėl labai kviečiu valstybės lygiu taikyti konkretesnę komunikaciją, nutaikytą į amžiaus grupes“, – BNS sakė A. Miškinienė.

Ji teigia, kad savivaldybėje medikai susiduria su iššūkiais kviečiant ir įtikinant žmones skiepytis nuo COVID-19.

„Yra iššūkių ne tik kviečiant žmones ateiti vakcinuotis, bet ir įtikinant, kad vakcinuotis verta (...) Žmonės skiepytis daugiau nori, negu nenori, tačiau labiau nori skiepytis ne „AstraZeneca“ vakcina“, – teigė Lazdijų rajono vadovė.

Jos teigimu, šiuo metu savivaldybėje likę apie 270 nepanaudotų „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

„Sąrašai sudaryti ir sudaromi toliau pagal prioritetines grupes, šiuo metu vakcinuojami 65 metų ir vyresni gyventojai (...) Aktyviai skambiname ir kviečiame, kad atsisakius vienam atvyktų kitas“, – sakė A. Miškinienė.

Lazdijų rajone pirmąja doze paskiepyta per 1,6 tūkst. žmonių iš 17,8 tūkst. antrąja – per 550 žmonių.

Čia žmonės skiepijami poliklinikoje ir privačioje klinikoje, tačiau medikai, jeigu žmonės patys negali atvykti skiepytis, vyksta ir į namus, taip pat įrengia specialius skiepijimo punktus.

Iš viso nuo COVID-19 Lietuvoje pirmąja doze paskiepyta per 228,6 tūkst. žmonių, antrąja – 88,2 tūkst. Šiuo metu šalyje skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.