A. Veryga, pasiūlęs skiepijant nereikalauti rašytinio sutikimo, sulaukė valdančiųjų pritarimo

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, parlamentaras Aurelijus Veryga, Seimui ketvirtadienį pateikęs siūlymą, kad skiepijant nuo COVID-19 nebūtų reikalaujama rašytinio paciento sutikimo, sulaukė ir valdančiųjų pritarimo.

Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai, vakcinacija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skiepai, vakcinacija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 1, 2021, 7:24 AM, atnaujinta Apr 1, 2021, 3:10 PM

Jo pateiktam Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo papildymo projektui kolegos ne tik pritarė bendru sutarimu, bet ir nutarė svarstyti skubos tvarka. Projektas toliau bus svarstomas balandžio 15 d.

Beje, A. Veryga sulaukė pritarimo ir iš jam tradiciškai oponuojančio Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko konservatoriaus Antano Matulo.

„Racionalus pasiūlymas, siūlau pritarti“, – nedaugžodžiavo A. Matulas.

„Jeigu A. Matulas pritaria A. Verygai, tai ką aš galiu pasiūlyti? Nebent skubos tvarką, jeigu būtų tokia Seimo pirmininkės valia“, – pastebėjo Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas.

Pakeitus teisės aktą, būtų laikoma, kad savanoriškai į sveikatos priežiūros įstaigą ar kitą skiepijimo vietą skiepytis nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir (ar) karantinas, atvykęs pacientas yra informuotas ir sutinka, kad jis būtų paskiepytas.

„Kitaip tariant, rašytinio sutikimo nebūtų reikalaujama, sutikimas būtų pareikštas pačiu atvykimo faktu“, – sako projektą parengę Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai A. Veryga ir Agnė Širinskienė.

Taip pat siūloma numatyti ir sąlygą, kad tai būtų galima, jei visa būtina informacija pacientui būtų suteikta (prieinama) jo buvimo ar lankymosi šioje įstaigoje skiepijimo metu, o šios įstaigos darbuotojai atsakytų į visus paciento klausimus, susijusius su šia informacija.

Būtina informacija būtų laikoma informacija apie skiepijimo nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir (ar) karantinas, esmę, pobūdį, tikslus, žinomas ir galimas komplikacijas (nepageidaujamus padarinius), kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos paciento apsisprendimui sutikti arba atsisakyti skiepijimo, taip pat galimi padariniai atsisakius.

Tokios informacijos teikimo tvarką nustatytų sveikatos apsaugos ministras.

Projektą inicijavę ir parengę Seimo nariai A. Veryga ir A. Širinskienė sako, kad šiuo metu vakcinuojant nuo COVID-19 asmens informuotas sutikimas gaunamas įprasta, pandemijos situacijai nepritaikyta tvarka, o tai reiškia papildomai skiriamą laiką dokumentų pildymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.