Iš Sveikatos ekspertų tarybos pasitraukęs V. Zemlys-Balevičius pažėrė kritikos SAM: dirba be jokio plano ir atsakomybės

Vyriausybės sudarytos Nepriklausomos ekspertų patariamosios tarybos gretos sparčiai tirpsta. Duomenų analitikas Vaidotas Zemlys-Balevičius prieš keletą savaičių pranešė, kad taip pat palieka tarybą. Po šio sprendimo vyras jau ne kartą sukritikavo Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), jos darbą.

 Iš Sveikatos ekspertų tarybos pasitraukę V. Zemlys-Balevičius (dešinėje) pažėrė kritikos SAM: dirba be jokio plano ir atsakomybės.<br> Lrytas.lt montažas.
 Iš Sveikatos ekspertų tarybos pasitraukę V. Zemlys-Balevičius (dešinėje) pažėrė kritikos SAM: dirba be jokio plano ir atsakomybės.<br> Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2021, 8:11 AM, atnaujinta May 2, 2021, 9:53 AM

Šeštadienį V.Zemlys-Balevičius socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat kėlė klausimus, susijusius su SAM veikla kovoje su pandemija.

„Ir taip, ir anaip bandau suprasti SAM viceministrės pasisakymą, bet galutinis rezultatas vis tiek lieka toks pat. SAM eilinį kartą aplankė idėjų bankrotas.

Pirmasis bankrotas buvo rudenį, kai kylant skaičiams, niekaip nebuvo prisiruošta įvesti apribojimų. Rezultatus visi matėme. 2020 metais nuo COVID-19 mirė virš 3 tūkst. žmonių, ir Lietuva su savo atvejų skaičiais buvo topuose.

Antras bankrotas ištinka dabar. Vilniaus situacija nuosekliai blogėjo nuo vasario mėnesio. Buvo gausybė laiko priimti kokius nors sprendimus, kurie gerintų situaciją, bet vietoje to buvo pasirinkta nieko nedaryti. Ir tik kai jau užsipildė ligoninės, SAM siūlo permąstyti visus kontaktus. Visi tie, kurie norėjo permąstyti, tai jau seniai padarė. Racionali visuomenės dalis seniai suprato, kaip reikia saugotis ir visados tai darė. O kam saugotis likusiai daliai, kai aišku, kad apribojimų niekada neįves? Apie juos net šnekėti nustojo, nors kitose šalyse prie tokių skaičių niekam nekiltų klausimų.

Visos viltys dedamos dabar į vakcinaciją ir gyventojų sąmoningumą. Ir kaip tik netyčia tai sutampa su tuo, kad Vilniuje tada SAM absoliučiai nieko nereikia daryti. Vakcinacijos IT sistemą Vilnius nusipirko pats nelaukdamas SAM daromos registracijos sistemos, kur iš karto buvo aišku, kad neveiks, ir jos, galų gale, buvo atsisakyta.

Vakcinas pristato ES, kas nuo SAM visiškai nepriklauso. Visą vakcinacijos procesą vykdo savivaldybė. Aišku negražiai atrodo, kai nieko nedarai, bet sprendimas tai paprastas, duodi interviu žurnalistams, kad reikia visuomenei pačiai susiprasti, padarai gražią vagonų animaciją ir eini gert arbatos bei tapšnot sau per petį.

SAM man lieka mįslė. Visi epidemijos valdymo svertai yra šioje ministerijoje. Bet ir praėjusioje vyriausybėje, ir šioje ši ministerija dirba be jokio plano, be atsakomybės ir be jokios refleksijos. Koks yra epidemijos valdymo planas? Kaip sekasi jį vykdyti? Kuo jis paremtas? Kas per pastarąjį mėnesį buvo padaryta gerai, o kas ne? Kokios epidemijos valdymo priemonės pasiteisino, o kurios ne?

Tiek daug klausimų, o atsakymų nėra. Net savaitinę epidemijos apžvalgą daro LRV. Apie kažkokius tai dokumentus, sprendimų pagrindimą galima tik pasvajoti. Tai svajojam. Kas belieka?“, – rašė vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?